Corrüptia
6Valoració

El grup de Teatre de L’Enjolit presenta Corrüptia, es pot veure a la sala 2 del Club Capitol fins al 17 de Juliol. L’obra està dirigida per Carles Fernàndez Giua i escrita per Josep Lluís Fitó. Amb la interpretació d’Albert Alemany, Elies Barberà, Jenny Beacraft, Arnau Marín i Marta Montiel. Corrüptia és una comèdia que, com el seu nom indica, tracta sobre la corrupció, en aquest cas la corrupció política. Una hora d’espectacle entretingut i divertit, amb una dosi de realitat i mala llet.

Corrüptia arrenca amb un cabaret que ens presenta els seus personatges. Frank és el president del Partit Regional de l’Est, obsessionat amb entrevistar-se amb Obama. Richard, una jove promesa del partit que lluita per arribar a ser la mà dreta del president. Ric (com tothom li diu) es deixa emportar per la cobdícia i l’ambició, on la Marta, una seductora empresària, l’ensibornarà per obtenir beneficis i descomptes per la seva empresa. L’assessor jugarà a donar consells que l’afavoreixin, i els altres polítics cercaran la manera de trobar benefici del seu partit (i el seu propi).

Utilitzant un joc de projeccions molt hàbil, amb efectes de so i música, Corrüptia ens trasllada a diverses localitzacions amb transicions ràpides, donant a l’obra agilitat i dinamisme. L’atrezzo està format per una taula i dues portes, i alguns elements variables: com un ordinador o una càmera de vídeo. Els personatges, de vegades interpretats per un mateix actor, estan molt ben aconseguits: des del periodista que intenta esbrinar el perquè de tot plegat, l’assessor manipulador, la becaria bleda, o el polític de l’oposició. Aconsegueixen mostrar el somriure fals dels polítics envers la controvèrsia de les preguntes.

El públic no es mira l’obra com una comèdia innocent i independent de la realitat, sinó amb cinisme i critica envers el panorama polític. Malgrat que tot el conjunt ens fa riure, ens deixa un toc amarg al final, sentim impotència i malestar. Corrüptia és una comèdia crítica massa àcida, massa actual, massa real. Potser aquesta és la raó per la qual l’obra no es va poder representar a alguns teatres valencians i Josep, el seu autor, va deixar de treballar al Canal 9 dos dies després de la seva estrena. Una vegada més, la corrupció surt a la llum i es veu silenciada gràcies als fils que mouen els partits, els mitjans de comunicació, i el poder empresarial.

“Qualsevol semblança amb la realitat, és pura coincidència” ens diuen al cabaret d’introducció. Els polítics riuen dels seus votants, juguen amb els diners públics, i frivolitzen amb el poder. Com diuen a l’obra: “tots els polítics tenen un preu, i els nostres estan de rebaixes”. Sembla que la crisi també afecta als valors dels nostres representants.


Es pot veure a: Club Capitol
Text: Josep Lluís Fitó
Intèrprets: Albert Alemany, Elies Barberà, Jenny Beacraft, Arnau Marín, Marta Montie.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies