“Mala hostia” de Luis Gutiérrez Maluenda
8Valoració

Atila és un detectiu que resol casos per “quatre duros” i amb una complicada vida personal. No és el personatge més recomanable del món, però és el protagonista perfecte de “Mala hostia” de Luis Gutiérrez Maluenda. “Mala hostia” una novel•la negra amb el toc perfecte d’humor.

Atila és un detectiu dur, masclista, alcohòlic i faldiller, que vagabundeja pel barri del Raval de Barcelona, on malviu resolent casos per «quatre duros». Atila combina la seva feina com a detectiu amb una vida personal “distreta” amb una exdona, una amant i alguna trobada sexual puntual. El seu caos vital es desequilibra encara més amb l’arribada d’un nou cas a resoldre. Un peruà el contracta per trobar a la seva amant bielorrusa i a partir d’aquí, un cas que semblava relativament senzill va complicant la vida d’Atila, rei de los Hunos, com diu ell mateix.

“Mala hostia” de Luis Gutiérrez Maluenda és una novel·la breu d’extensió, 160 pàgines, però plena d’acció. Estem al davant d’una novel·la negra amb totes les de la llei i tots els ingredients que hi calen per tenir aquest qualificatiu, un barri de dubtosa reputació, un detectiu dur i cínic envoltat de dones que li compliquen la vida i un cas a resoldre. Tots aquests ingredients es troben amalgamats per un gran sentit de l’humor, negre per suposat. I és que el nostre detectiu Atila és un individu amb una curiosa filosofia de vida i que explica les coses a la seva peculiar manera.

Aquesta “Mala hostia” combina duresa, cinisme, violència, baixos fons amb un gran sentit de l’humor que la converteixen en una novel·la molt recomanable per llegir. No és una combinació fàcil ni senzilla, però Maluenda aconsegueix convertir-la en perfecte i fer que, efectivament, sembli senzill i fàcil de combinar. El lector acabarà adorant al detectiu Atila, perquè malgrat ser un masclista i un jetas la seva visió irònica i cínica de la vida acaba fent que caigui en gràcia.

En resum, un tast de novel·la negra per la seva extensió, però tant completa com la que més. Entreu de la mà d’Atila en aquest escenari immillorable mescla de cultures que és el Raval, antic Barri Xino. Una mà que no és la més fiable del món, però que us farà passar una bona estona davant d’un llibre. I atenció, perquè aquesta és la primera d’una trilogia protagonitzada per Atila.


Editorial: Alrevés
ISBN: 978-84-15098-07-2
Pàgines: 160 pags
Preu: 16 €

Després de dedicar-se bona part de la seva vida a exercir d'executiu informàtic, Luis Gutiérrez Maluenda decideix abandonar per a escriure novel·les de gènere negre. La seva primera novel·la, Putas, Diamantes y Cante Jondo, va ser finalista del premi Millor Primera Novel·la de 2005 atorgat per l'Associació de Novel·la Negra i Policíaca Brigada 21. Unes altres de les seves novel·les són 806 Solo para adultos, finalista del premio Yoescribo.com, Música para los muertos (2007) i Una Anciana Obesa Tranquila (2009).
Ha publicat també assajos i contes en diferents mitjans culturals, com les revistes El col·loqui dels gossos i Pròtesis o el fanzine LH’ Confidential; el seu conto «Harlem» figura en l'antologia La lista negra que reuneix als nous valors de la novel·la policíaca espanyola. Així mateix, la seva conferència sobre la importància del jazz i el blues en la novel·la negra, s'inclou en el llibre Geografías en Negro. Complementa el seu temps assistint com convidat a conferències i taules rodones entorn del seu tema preferit, novel·la negra, jazz i blues.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X