"El parpadeo eterno" de Ken Kalfus
6Valoració

“El parpadeo eterno” és una novel.la sobre la Rússia prèvia a la Revolució, quan unes icones són reemplaçades per unes altres, i quan tres personatges claus pel que simbolitzen es troben davant d’un esdeveniment històric: la mort del comte Lev Tolstoï.

Aquestes tres figures són Nikolai Gribshin, un jove camarògraf rus de la productora Pathé Frères, Vorobev, un científic que ha inventat un mètode d’embalsamament de cadàvers que fa que semblin vius, i Stalin, el futur líder bolxevic. El setè art, la ciència i la lluita política es donen cita, doncs, per intentar canviar el món cadascun a la seva manera, un món que agonitza en la figura del mític comte i escriptor.

Anys més tard, en plena crueltat de la guerra civil, aquests tres personatges tan dispars es tornaran a trobar, revelant així quina ha estat la realitat dels somnis que tots tres tenien anys enrere.

El parpadeo eterno” és una novel.la sorprenent per l’ originalitat dels seus personatges i per la barreja de història i ficció, dirigida a un púbic que no recerqui tant el rigor dels esdeveniments històrics com una prosa fluïda i una reflexió sobre la manipulació de la veritat, i sobre la condició humana.

Tot i així, l’autor s’ha documentat de manera exhaustiva i informa al lector de les seves fonts, tot advertint de la seva intenció d’escriure ficció i en cap cas una revisió històrica rigorosa.

Les dues parts de la novel.la tenen un ritme desigual, ja que la primera es centra en l’agonia i mort de Tolstoï, i per tant la narració adopta un ritme lògicament pausat, mentre que la segona part, centrada en la guerra civil i en la mort de Lenin, avança amb més intensitat. Tot i així, la nove.la en cap moment és previsible, en bona part gràcies al dibuix dels personatges, i als tres àmbits peculiars dels quals provenen. Els dos menys coneguts resulten més interessants, probablement perquè la figura de Stalin ja ha estat molt glossada i per tant, l’autor passa de puntetes sobre ella. En canvi, Vorobev, el científic obsessionat a dotar els cadàvers d’un aspecte fresc i vital resulta un personatge apassionant, sense dubte.


Editorial: Tusquets
ISBN: 978-84-8383-298-1
Pàgines: 352
Preu: 19€

Ken Kalfus va nèixer a Nova York, però ha viscut a París, Dublin, Belgrad i Moscú. El parpadeo eterno, la seva primera novel.la, ha rebut l’aplaudiment unànim de la crítica i el públic, i ha estat seleccionada, juntament amb els seus anteriors llibres de relats, com a llibre destacat per The NewYork Times.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X