"L'Arqueòleg", de Martí Gironell
8Valoració

L’any 1910, Bonaventura Ubach, monjo del monestir de Montserrat, té la intenció de fer una recerca a Terra Santa per augmentar el seu coneixement de les narracions de les Sagrades Escriptures. Al mateix temps el seu objectiu és recopilar objectes i integrar-los amb aquest nou coneixement per nodrir el museu bíblic del monestir. Ubach s’embarcarà en una gran aventura per territoris plens d’entrebancs i perills que més d’una vegada posaran a prova la motivació del monjo.

Martí Gironell ens porta en la seva tercera novel·la una narració plena d’intriga que uneix l’aventura més pròpia d’Indiana Jones amb les reflexions que propicia el tema religiós. Gironell recull els viatges que va fer Bonaventura Ubach a principis de segle i els uneix a multitud d’escenaris i personatges històrics per portar-nos l’origen de la Bíblia de Montserrat i del Museu de l’Orient Bíblic. L’autor difumina les fronteres entre el que va succeir en realitat i el que és producte de la seva pròpia imaginació i aconsegueix omplir el camí d’Ubach de màgia i emoció.

La documentació que l’escriptor ha fet servir per L’Arqueòleg està present en totes i cadascuna de les pàgines, en els  diàlegs d’Ubach amb les persones que es troba, en les detallades descripcions dels paisatges, la vida i els costums de la zona i en tots aquells personatges que, malgrat no es van trobar amb Ubach en la realitat, sí que van  existir i formen part de la història de la regió. L’esforç per ser veraç no suposa un problema per la narració ja que Gironell es preocupa per alternar les parts més descriptives amb moments plens de perill, emoció i reflexió que arrodoneixen el conjunt.

M’agradaria destacar dos aspectes de la novel·la, un més positiu que l’altre. D’una banda, la lectura de cada capítol té un punt de paràbola ja que es pot extreure un ensenyament o reflexió final que en molts casos no està explícitament reflectit en les pàgines del llibre i pressuposa un nivell de lectura addicional per la novel·la. De l’altra, hi ha una trama de fons al voltant de tres túniques que l’apropa més a les novel·les d’acció amb base històrica i que té com a objectiu enganxar des del començament al lector però que, des del meu punt de vista, podria estar millor integrada en el conjunt de la novel·la.

Tot i així, aquest petit comentari no afecta a la qualitat general de l’obra, una excel·lent conjunció d’història, aventura i reflexió que dona una molt bona estona de lectura i permet entrar en la vida d’un personatge apassionant. L’Arqueòleg és un exemple de qualitat literària i de la profunditat que pot assolir la novel·la amb base històrica i és totalment recomanable per qualsevol tipus de públic, aquell que busca entreteniment i aquell que busca entendre millor el nostre passat.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-6641-311-4
Pàgines: 384 pàgines
Preu: 21,50 € / 15,05 € (e-book)

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971) és escriptor i periodista. El seu debut novel·lístic, El pont dels jueus (Columna), va ser tot un èxit i fins i tot va generar una ruta turística a l’escenari de l’bora, Besalú. La seva segona novel·la, La venjança el bandoler (Columna), va obtenir el premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica. A més de la seva obra com a novel·lista, ha publicat La ciutat dels somriures. Històries de supervivència a Bombai (Cossetania). Com a periodista, en l’actualitat treballa als serveis informatius de Televisión de Catalunya i col·labora com a articulista als diaris El Periódico i El Punt.

Una resposta

  1. Montse mallofré

    He llegit L’Arqueòleg i realment a sigut un viatge de aventures per terres bíbliques.

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies