"La bofetada" de Christos Tsiolkas
7Valoració

En una barbacoa d’un barri residencial, un home bufeteja a un nen que no és fill seu. Aquest esdeveniment té un sorprenent efecte de rebot sobre un grup de persones, amics i parents, que es veuen influïts de manera directa o indirecta per la bufetada.

En aquesta notable novel·la, Christos Tsiolkas torna els seus ulls resolts i penetrants cap al que ens uneix a tots nosaltres: la família moderna i la vida domèstica en el segle XXI.

Imaginu-vos el típic malson de reunir la familia al voltant d’un àpat, els que no es poden veure entre ells, el típic que sempre diu el que hauria de callar, el que s’evadeix bebent més del compte i els pobres amfitrions que han de intentar possar pau i aconseguir que tot rutlli. Doncs bé, ara afegiu-li la canalla, els cosinets repipis i els nens maleducats i consentits, tots ells en una barbacoa a punt d’esclatar. Al costat d’aquesta reunio, la ONU no hi té res a fer.

Doncs què pensarieu si un nen, emprenyador com una mala cosa, estomaca a un altre nen? La cosa acaba degenerant fins que els adults entren en escena els pares del nen emprenyador i els del nen que ha rebut. Després d’intentar raonar el nen es rebota i comença a donar puntades de peus, un bolet vola i rep un clatallot. Està justificat? Aquesta és la preguna que desenvolupa l’autor en tota la novel·la.

La bofetada” es narra des del punt de vista de vuit persones que estaven presents a la barbacoa. Així, l’autor divideix el libre en vuit capitols enumerats pels noms dels seus protagonistes i la seva vida, sense deixar de banda la seva visió de l’incident a la barbacoa. “La bufetada” i les seves conseqüències els obliguen a tots a qüestionar la seva forma de viure, les seves expectatives i els seus somnis, les seves creences i els seus desitjos.

Es desplega davant nostre una novel·la potent, inquietant, que tracta de l’amor, del sexe i del matrimoni, de pares i fills, i de la fúria i la intensitat -totes les passions i lleialtats en conflicte- que pot suscitar una família.

Una novel·la molt actual, amb un llenguatge col·loquial directe on tots els draps bruts de la familia començen a sortir a la llum. El que ha començat com una baralla de criatures ha obert la porta de l’armari del mals endressos de la familia: banyes, mentides, embarassos, manies i la impossció de prendre partit en un conflicte que rau en l’educació d’un fill malcriat i consentit, encara que no li resto importància a la “cleca” donada i la manca de ma esquerra per part dels adults.

Amb la seva dissecció forense i lúcida de la pujant classe mitjana i les seves aspiracions i temors, “La bofetada” és també una novel·la commovedora i provocativa sobre la naturalesa del compromís i la felicitat, el compromís i la veritat.

Una novel·la dinàmica i molt recomanable per a tothom, és lleugera i actual, un culebrot familiar amb molt caràcter i cor.


Editorial: RBA
ISBN: 9788498679830
Pàgines: 544
Preu: 23€

Christos Tsiolkas (Melbourne, 1965) és llicenciat en Belles Arts, dramaturg, assagista i guionista cinematogràfic. És autor de tres novel·les: “Loaded” (1995), que es va convertir en la pel·lícula "De cap" (Head-on, 1998), dirigida per Ana Kokkinos, “The Jesus Man” (1999) i “Dead Europe” (2005), guanyadora del premi de ficció Age i del Melbourne Best Writing Award de 2006. És coautor de “Jump Cuts: An Autobiography”, un diàleg escrit amb Sasha Soldatow. Tsiolkas és també autor d'obres de teatre com “Who's Afraid of the Working Class?” (Portada al cinema el 2009 amb el títol de "Blessed"), "Viewing Blue Poles", "Elektra AD", "Dead Caucasians" i "Fever". "La bofetada" és la seva quarta novel·la i la primera traduïda al castellà. Ha estat mereixedora del Commonwealth Writers Prize 2009.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies