"Obscura" de Régis Descott
6Valoració

Al París de finals del segle XIX un metge es veu immers en la investigació d’uns atroços crims: un assassí sembra el pànic en els baixos fons i amb els cadàvers recrea els quadres més famosos de Manet.

Obscura” és un fresc policial a l’entorn d’un des quadres més escandalosos de la història de l’art: “Esmorzar sobre l’herba” de Edouard Manet. Una novel·la magnífica que ens submegeix al cor del París de finals del segle XIX amb el Folies-Bergère i les seves nits exhuberants, els seus carrers foscos i les seves seductores prostitutes, i també amb el polèmic inici de l’impressionisme i els avenços mèdics més agosarats.

Aquesta societat de tints decadents es veu sacsejada al 1885 per l’aparició de dues dones assessinades amb pocs dies de diferencia i un inquietant nexe en comú: ambdues escenes del crim recreen el famós quadre de Manet.

El Dr. Corbel, tindrà noticia dels crims a traves de les cartes del seu bon amic Marcel Terrasse, el que ell no podria imaginar mai és que es veuria inmers en la investigació dels assessinats rera la desaparició de la seva promesa, la Sibylle, una ingénua actriu en portes, i una de les seves pacients, la captivadora prostituta Obscura, una dona que amb el seu embruix sembla haver-lo omnubilat. Així s’inicia una persecusió apassionant en busca d’un home perturbat… No és cert que no s’ha de perdre la raó per considerar la mort com una obra d’art?

El que perturba més de la historia és el fet de que la caiguda de l’assassí provocarà la caiguda del propi univers del Dr. Corbel.

Encara que aquest és el fil argumental principal no val a badar amb les històries secundaries, ja que en elles rau la majoria de les respostes. I com la interpretació psicològica pot donar lloc a un raonament resolutiu d’un conflicte passat. Una ment perturbada pot aclarir els dubtes d’una ment clara.

Un cicló d’imatges evocadores del París de finals del segle XIX en una novel·la d’esmerada prosa amb la que Régis Descott transporta al lector a una ciutat en plena efervescència.

Obscura” és un thriller artistic i plàstic. Amb la pintura i la psiquiatria de la seva paleta, l’autor transforma el llenguatge escrit en un llenguatge visual, evocant els quadres, tant de Manet com de les obres que surten referides a la novel·la com: “Olimpia” del mateix Manet, “El judici de París” de Rubens o “La Venus d’Urbino” de Tiziano.

Amb aquesta obra podrem veure les obres de Manet des de la visió de la Obscura, on és retrova el gust d’un quadre per la seva estètica i la visió d’un psicòpata que necessita de la destrucció i de la mort per crear art.

Una obra que apasionarà a tots aquells amants de la pintura i de les novel·les de crims. Una novel.la molt completa on les passions i el desencís de l’època formen part de la obra.


Editorial: Grijalbo
ISBN: 9788425343940
Pàgines: 448
Preu: 18,90€

Escriptor, periodista i disenyador de videojocs, Regis Descott va publicar la seva primera novela, "L’Empire des illusions" al 1998, una historia bèlica que va aconseguir vendre més de 60.000 exemplars a França i que s'adaptarà al cinema. Al 2009 es va donar a conèixer al nostre mercat amb la seva segona novela, "Caín y Adèle", una historia més propera al gènere de terror. "Obscura" suposa la seva consagració.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies