"Indigneu-vos!" d'Stéphane Hessel
9.5Valoració

Stéphane Hessel , als seus 93 anys s’ha convertit en l’ídol de la joventut. Ho ha aconseguit amb “Indigneu-vos!” un llibre de només 60 pàgines que s’ha convertit en best-seller no només al seu país d’origen, França, sinó també al nostre país. I mostrar indignació és, precissament, el que estan fent molts joves aquests dies.

Quan algú com Stéphane Hessel fa una crida a la “insurrecció pacífica”, a rebel·lar-se, se l’ha d’escoltar. Perquè Hessel, als seus noranta-tres anys, sap de què parla: membre de la Resistència francesa, supervivent del camp de concentració de Buchenwald, militant a favor de la independència algeriana i defensor de la causa palestina, aquest lluitador etern és, a més, l’únic redactor encara viu de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

Per això, quan reclama “un motiu d’indignació” per a tots, se li ha de fer cas. Perquè “les raons per indignar-se poden semblar avui dia menys nítides, o el món, massa complex”, però segueixen presents sigui en la dictadura dels mercats, en el tracte que es dóna als immigrants o a les minories ètniques. “Busqueu i trobareu“, ens diu, “preneu el relleu, indigneu-vos!“, perquè “la pitjor actitud és la indiferència. Si us comporteu així, perdeu un dels components essencials que formen l’home: la facultat d’indignació i el compromís que la segueix“. Un missatge que ja ha contagiat més d’un milió i mig de lectors a França i que ha convertit el seu llibre en un dels més venuts del passat dia de Sant Jordi.

Aquest lluitador es mostra totalment indignat per l’absoluta decadència actual, mentre es pregunta com és possible que amb les circumstàncies del passat, després de la Segona Guerrra Mundial, es pogués crear una societat relativament justa malgrat la precarietat, i que avui en dia, amb l’abundància actual es tolerin canvis que van contra ‘estat del benestar que va costar tant d’aconseguir.

La seva lluita és pacífica. N’està convençut de què “el futur pertany a la no-violència a la conciliació de diferents cultures” mentre afirma que “la violència gira l’esquena a l’esperança“, i que “hem de preferir l’esperança, l’esperança de la no-violència“.

Llegir “Indigneu-vos!” és pensar que l’edat fa la saviesa i que, de vegades, no escoltem prou la veu de l’experiència. Llegir “Indigneu-vos!” és com despertar de cop i pensar com has pogut estar tant ceg, tant sord i ser tant il·lús. Llegir “Indigneu-vos!” mentre a la Puerta del Sol o a Plaça Catalunya hi ha gent que s’hi manifesta amb indignació pacífica, potser perquè ells també van llegir un dia el llibre d’en Hessel, fa sentir que potser alguna cosa pot començar a canviar.

Us desitjo a tots, a cadascun de vosaltres, que tingueu el vostre
motiu d’indignació. És una cosa preciosa. Quan alguna cosa ens indigna,
com a mi em va indignar el nazisme, ens tornem militants, forts
i compromesos.

Stéphane Hessel


Editorial: Grup 62
Pàgines: 64 pags.
Preu: 5 €

Stéphane Hessel va néixer a Berlín el 1917, però des dels set anys viu a París. L’any 1939, just quan comença els estudis superiors, és mobilitzat. Dos anys després, s’uneix a la Resistència i, a Londres, s’incorpora a la França Lliure del general De Gaulle. Empresonat per la Gestapo el 1944, escapa d’una mort segura a Buchenwald quan canvia la seva identitat per la d’un altre pres. Un cop acabada la guerra, convertit en diplomàtic, Hessel col·labora amb les Nacions Unides i, el 1948, forma part de l’equip redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans. El 1977 ocupa el càrrec d’ambaixador de França davant l’ONU a Ginebra. Defensor de la causa palestina, els últims anys ha viatjat en dues ocasions a Gaza per denunciar la situació de la Franja.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies