Les noves tecnologies estan revolucionant el món de la cultura. Tots hem sentit parlar de l’intercanvi d’arxius a Internet, popularment conegut com “pirateria”. Ara bé, no tot són contradiccions morals, també podem trobar punts només favorables. Amb sistemes d’autofinançament crowdfounding (on els productors són individus amb petites aportacions) i llicencies lliures com Creative Commons, podem realitzar tot tipus de projectes i fer-los arribar al públic. Fent la cultura accessible a tothom a través d’Internet amb descarrega legal. El Festival BccN, amb la seva segona edició, pretén fer arribar el cinema a la gent i donar a conèixer tots aquests mètodes alternatius.

Creative Commons és una associació no governamental creada al 2001 a San Francisco. Es pot traduir “bens comuns creatius” i consisteix en atorgar autoria i una sèrie de permisos d’ús de les obres a tercers: donar permís per realitzar versions o utilitzar l’obra, comercialitzar-la, o només deixar veure-la. El servei és gratuït i senzill des de la seva pàgina web.

BccN és un festival de cinema amb llicencia Creative Commons, és a dir, totes les pel·lícules, documentals i curtmetratges del festival es troben penjades a Internet i algunes es poden, fins i tot, modificar. El festival també té aquesta llicencia, així que es pot recrear, sense cap problema, a qualsevol lloc del món i l’organització et proporciona el material necessari.

El BccN es pot viure i veure en directe des del 18 al 22 de Maig a l’Institut Français i altres localitzacions. La inauguració del festival arrenca amb el documental musical “An Island” de Vincent Moon. També trobem la premiere del thriller suec “Die Beauty” de Stina Bergman. Una secció de llarg i mig-metratges de ficció com els drames “Exodus” i “Lionshare”, la roadmovie “Maud & Leo” i el thriller “The Wintress”. Documentals com “Beyond the Game”, “California dreaming”, “Vuelo a Shangri-la”, “Vida diaria en Kabul” i “Copiad Malditos”, que reflexiona sobre els drets d’autor al nostre país, sent el primer documental sota llicencia Creative Commons produït per televisió espanyola. Trobem una selecció de curtmetratges de ficció, animació o documental. Es projectaran els curts del concurs de nova autoria “Made in Barcelona“. A més, trobarem taules rodones, conferències, festes el divendres i dissabte, i la paellada de L'”Arròs movie“. Trobareu més informació i els horaris a la seva pàgina web.

El cinema de llicencia Creative Commons acostuma a ser un cinema no comercial. Els seus creadors fan allò que volen amb mètodes alternatius, deixant de banda els patrocinis i productors clàssics i els sistemes de distribució actuals. El crowdfounding (finançament de multitud) és un dels mètodes de finançament actuals més revolucionaris, els individus aporten petites quantitats (des de deu euros fins lo que vulguis) a canvi de recompenses diferents: sortir als crèdits, merchandising oficial, obres publicades, i un munt de originals idees. Verkami és una plataforma de crowdfounding sorgida a Catalunya on qualsevol pot proposar el seu projecte, i demanar el capital necessari. La seva realització dependrà del interès del públic i els mecenes. Trobareu projectes i més informació a la seva web.

Un dels exemples de crowdfounding i llicencia lliure actual és “Arròs movie”. Un projecte sorgit d’una associació anomenada “Compartir dóna gustet” (no cal traducció), que a part de fer-se amb el finançament d’individus, també demana la seva col·laboració creativa cercant llocs i paratges especials on es filmarà aquesta roadmovie. Al festival ens oferiran una paellada i també participen a una conferència. També s’ha sentit parlar de la pel•lícula d'”El Cosmonauta“, la primera iniciativa de cinema Creative Commons i crowdfounding a Espanya. La pel·lícula s’estrenarà a cinema, televisió i Internet alhora, i es podrà descarregar gratuïtament i es podran realitzar remakes (noves versions).

Mentre uns es queixen del perill d’Internet per la cultura, altres s’aprofiten i realitzen els seus somnis: projectes de qualitat que no podien trobar lloc al món comercial i elitista convencional. Els creadors treballen amb motivació, els participants s’impliquen: es fa un producte amb voluntat, esforç i passió. Tot això es pot veure al resultat final, i el públic ho agraeix i ho valora.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X