"Nius" de Pep Coll
6Valoració

“Nius” és una novel·la coral, dinàmica, que presenta un ventall de vides encreuades que es trobaran, de sobte, cara a cara amb el misteri de la vida i de la mort. Pep Coll ha escrit una novel•la de ritme cinematogràfic que és una reflexió original sobre la precarietat de la vida i les crosses de la rutina, la solidaritat i l’egoisme, l’atzar, el dolor i les ganes de viure.

Un dels cataclismes propis del segle XXI, sigui en forma de catàstrofe natural, d’accident o d’atemptat terrorista, plana des de les primeres pàgines damunt el càmping Internacional Pirineus, ocupat en plena temporada turística per més de mig miler de persones. El desastre dividirà els campistes en dos grups: víctimes i supervivents. Més enllà de la bona o de la mala sort, hi ha algun altre factor que empenyi una determinada persona cap a la mort o cap a la vida?.

El Càmping Internacional Pirineus situat a Uriola, pateix la catàstrofe d’una allau provocada per la pluja el dissabte 4 d’agost de 2001. Fins a qui res fora del corrent en una novel·la, el que m’ha cridat més ha sigut l’estructuració d’aquesta. La història està explicada en cada capítol pel seu protagonista, ja sigui el David, la Lisa i l’Andrew, en Hobby i la iaia, o la descripció de la vida de les formigues en el càmping. La novel·la està dividida en tres parts on es recullen la vida abans de la catàstrofe, durant i després.

La primera part es titula “Ahir”, una paraula molt concisa on les històries que se’ns expliquen són afables i agradables, almenys no són dramàtiques. La segona part es titula “Avui”, i es centra en el dia de la desgràcia, les hores prèvies, el que feien cada un dels campistes fins al moment culminant on la desgràcia agita les seves vides. I la última part rep el títol de “ Dissabte a la nit, l’endemà, l’endemà passat i els altres que vindran”, on es recull la superació del drama per part del supervivents, de les famílies, dels amics, la negació de la desgracia per part de les víctimes i l’actuació dl govern i de l’asseguradora.

L’autor enumera al principi de l’obra els Dramatis Personae, donant una lletra de l’alfabet a cada família, persona, formigues i papallones que més endavant donaran vida i mort als personatges. Per això no us estranyeu en no trobar capítols numerats, sinó lletres que ens indiquen de qui parla l’autor, cosa que ens ajuda a situar-nos, a que saltem d’uns a uns altres sense avis previ.

Una novel·la molt dinàmica i colpidora, encara que dóna la impressió de ser més un guió que una novel·la, si fos una sèrie o una pel·lícula seria molt visual, però al necessitar uns moments per veure qui parla en cada capítol es trenca una mica el dinamisme fins que la novel·la no avança una mica i li enganxem el ritme.

Com el mateix autor diu en les seves pàgines, pot ser el més important és saber que el temps tot ho cura, o almenys això diuen, i l’important és sobreviure. “Les aigües, vinguin del mar, del riu o d’un barranc com el de Gor, aviat tornen a mare”.


Editorial: Proa
ISBN: 978 84 7588 205 5
Pàgines: 344 pags.
Preu: 18,50€

Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) va estudiar Filosofia a Barcelona i viu a Lleida on dóna classes de Llengua i Literatura catalanes. Com a escriptor ha conreat tota mena de gèneres en prosa, des de reculls de llegendes (Muntanyes Maleïdes, 1993), a novel•les juvenils (Què farem, què direm?, 1992); d’obres de teatre a guions per a televisió, de columnes de diari a articles de fons. Pel que fa a la novel•la, el seu gènere preferit, ha publicat, entre altres títols, La mula vella (1989), L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005) i Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X