"Vici inherent" de Thomas Pynchon
9Valoració

A començaments dels anys 70, a una California governada per Ronald Reagan i uns Estats Units sota el mandat de Richard Nixon, l’investigador privat Larry ‘Doc’ Sportello rep la visita de la seva ex-núvia Shasta Fay. La Shasta li demana ajuda per resoldre una complexa situació que està vivint amb el seu amant, el milionari Mickey Wolfmann. La desaparició de tots dos farà que Sportello investigui el cas, que ràpidament es complicarà implicant a gent més poderosa del que el detectiu esperava.

Aquest és el punt de partida de ‘Vici inherent’ (‘Vicio propio’ en la seva versió castellana), una novel·la que es pot classificar dintre del gènere negre i en la que un narrador omniscient segueix les aventures de Doc Sportello. El detectiu, massa afeccionat a la marihuana, es veu implicat en una complicada història de subtrames creuades que el porta a conèixer personatges sinistres i d’altres divertits que presenten un ampli mostrari de les gents que poblaven l’àrea metropolitana de Los Angeles durant aquella època.

Tot i que Pynchon construeix una novel·la de detectius a l’ús, hi ha en tota l’obra un conjunt d’elements que l’aproximen a la paròdia d’un temps i un lloc. De la mateixa manera, és una reflexió del final d’una època de llibertat i de les desil·lusions que es vivien durant un moment marcat per la droga com a mitjà per evadir-se. Sportello és un gran exemple: viu en un món sòrdid, ple de gent que no li agradaria haver conegut i és per això que va tot el dia fumat, per fer-se invulnerable davant de tanta decadència.

Pynchon manega les complicades trames amb intel·igència i detall, evitant que el lector es perdi però sense facilitar del tot la feina. En el camí de l’investigador es creuen l’FBI, la policia de Los Angeles o la màfia però també altres grups impossibles relacionats indirectament que l’autor crea per seguir caracteritzant el món de la novel·la. Hi ha històries que no queden totalment aclarides però és part de la intenció de l’autor: en ser arguments tangencials l’important és entendre el seu simbolisme, el que aporten en el subtext de la història i no donar al lector totes les claus del que són, d’on venen i cap a on aniran. Però no cal patir perquè les trames importants, les que posen en marxa l’acció queden tancades i el viatge de Doc Sportello arriba a una conclusió.

Amb una gran capacitat per descriure espais i construir personatges i una prosa detallada i plena d’energia, Pynchon ens porta la que podríem dir que és la seva novel·la més accessible. Ambientada en un lloc i un temps extraordinaris, plena de diversió i de viatges psicodèlics, ‘Vici inherent’ és un petit regal que encantarà a tots aquells que busquin experiències literàries al límit.


Editorial: Tusquets (versió castellana) - Ara llibres (versió catalana)
Pàgines: 420
Preu: 21 €

Thomas Pynchon (Nova York, 1937). Considerat per públic i crítica un dels millors autors contemporanis i candidat al premi Nobel de literatura. Entre les seves obres cal destacar Gravity’s Rainbow, Vineland, Mason & Dixon i A contrallum. Se sap poc de la seva vida, ja que evita aparèixer als mitjans de comunicació i difondre dades personals.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X