"Natura quasi morta" de Carme Riera
8Valoració

Després de grans èxits de crítica, molt ben acollits pels lectors com Et deix amor, la mar com a penyora, i Dins el darrer blau, o de rareses com L’estiu de l’anglès, l’escriptora mallorquina Carme Riera presenta ara una novel.la d’un gènere que no havia tractat abans, el policíac. Situada en un escenari prou conegut per a l’autora, Natura quasi morta narra la història d’un misteri i d’una investigació en un context molt específic.

Inspirada en una història real, la desaparició d’un estudiant romanès de la Universitat Autònoma de Bellaterra, Natura quasi morta és un thriller policíac amb tots els seus elements, és a dir, uns terribles assassinats en cadena que semblen tenir un nexe comú, una investigació que es va complicant i un microcosmos particular, en aquest cas, el campus de la Universitat Autònoma. De fons, la vaga contra el Pla Bolonya dóna realisme i proximitat a l’escenari d’aquest thriller, que suposa un gir inesperat en la bibliografia de Carme Riera, tot i que l’Estiu de l’anglès ja va ser una primera incursió sorprenent en un gènere semblant.

En aquesta Natura quasi morta Carme Riera presenta doncs una novel.la policíaca en la tradició d’altges grans autors de casa nostra com Andreu Martin, amb uns personatges que resulten molt interessants, perquè són creïbles, estan ben composats i ens resulten propers. Des dels estudiants fins als membres del personal universitari, passant pels encarregats de portar a terme la investigació, que no són com als films americans sinó que els podríem trobar en les nostres comissaries, cada personatge està ben definit i ens resulta familiar com a formant part de la nostra quotidianeïtat. D’altra banda, la prosa de l’autora no decep en aquesta novel.la i segueix sent tan natural i ben treballada com en les seves anteriors obres, de manera que ens porta amb dolçor però molta fermesa des de la primera pàgina cap endavant, fent crèixer el nostre interès per descobrir l’assassí i també per conèixer una mica més els personatges.

Per tant, aquells lectors habituals de Carme Riera podran trobar en Natura quasi morta una altra mostra de la seva excel.lent narrativa, aquest cop en un gènere diferent, i per a qui no conegui l’escriptora mallorquina pot ser una primera aproximació molt interessant ja que és una novel.la que atrapa des del principi i el ritme de la qual no decau en cap moment, tot i que potser no aporta una renovació del gènere com ho han fet altres obres darrerament.


Editorial: Edicions 62
ISBN: 9788429767506
Pàgines: 256 pags
Preu: 21 €

Carme Riera va nèixer a Mallorca el 1948. És catedràtica de literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona, i es va donar a conèixer el 1975 amb la seva primera novel.la Te deix, amor, la mar com a penyora. D’entre les seves obres, destaquen Dins el darrer blau (1994, premis Josep Pla, Nacional de Narrativa, Crexells, Lletra d’Or i premi Vittorini a la millor novel·la estrangera publicada a Itàlia l’any 2000), Cap al cel obert (2000, Premi de la Crítica Serra d’Or), La meitat de l’ànima (2003, Premi Sant Jordi), L’estiu de l’anglès (2006) o Amb ulls americans (2009). La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües, i el 2001 li va ser atorgat el Premi Nacional de Cultura.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X