Batman de Norm Breygofle
8Valoració

Batman crepuscular

Planeta DeAgostini edita un primer tom recopilatori, en una cuidada edició de luxe, dedicat al gran dibuixant Norm Breyfogle, qui – juntament amb el guionista Alan Grant- va ser l’encarregat de revitalitzar l’univers del torturat vigilant de Gotham. Una peça mestre plena d’històries imaginatives, malsanes; imprescindible pels qui vulguin descobrir un Batman noctàmbul, adult, foragitat i crepuscular, molt abans dels temps de ‘Batman Begins’ i ‘The Dark Knight’.

No és casual que – segons confessa ell mateix – la primera influencia de Norm Breyfogle fos el gran Neal Adams, l’encarregat de convertir amb els seus vigorosos dibuixos l’home-ratpenat en l’autèntic “senyor de la nit”. De fet, durant molt de temps, els caps de DC van tractar de trobar infructuosament el substitut ideal del mestre, – mentre las vendes dels còmics de Batman no paraven de davallar – fins que per fi van topar amb Norm Breyfogle, un il•lustrador fascinat amb els comic-books de terror i superherois, i també amb les histories còmiques que apareixien a la revista MAD. L’editor Denny O’Neil el va unir als guionistes britànics Alan Grant i John Wagner amb la missió de renovar el personatge a la fundacional Detective Comics, a finals de la dècada dels vuitanta. Wagner va abandonar ben aviat, mentre que Grant i Breyfogle es van consolidar com un tàndem creatiu d’imaginació desbordant, que posteriorment va continuar fent evolucionar el personatge a la revista Batman i a alguns especials com ara Batman: Birth of The Demon, on es relatava l’origen del seu etern adversari Ra’s Al Ghul.

Ara Planeta DeAgostini ha tingut la magnífica idea de reeditar en una recopilació de luxe les aventures d’aquesta etapa – sovint massa desconeguda- de Batman a Detective Comics. Són un grapat de històries intenses i adultes que reflecteixen algunes de les preocupacions socials dels vuitanta – el tràfic de drogues,la inseguretat ciutadana, l’exclusió i la marginació social – amb una creativitat en estat de gràcia, especialment pel que fa a la incorporació de nous enemics, tota una sèrie de monstres de caire gairebé expressionista com ara El ventríloc i el seu ninot Scarface, l’Home Corrosiu – amb qui Breyfogle es llueix especialment amb un disseny de personatge que recorda el vigor de traç dels mestres de l’expressionisme abstracte, un altre de les seves evidents influencies – o el cadaveresc Cornelius Stirk, més conegut com La Por. Son relats granguinolescos en els que les habituals trames secundaries dedicades a la vida personal de Wayne gairebé desapareixen per potenciar l’aspecte més sòrdid i miserable de la ciutat de Gotham; un grapat d’històries hardboiled – en la línia del Judge Dred (2000) AD que Grant va escriure abans – on es reviu l’esperit del millor dels relats pulp dibuixats per mestres com Franz Frazetta – llegeixin les dues parts de l’esplèndida “Noctámbulos” i s’adonaran de quan li deuen aquests creadors a la fundacional revista Creepy -, o l’aire caricaturesc dels relats de MAD o de les il•lustracions del gran Norman Rockwell en una versió molt més crepuscular.

Com les pel•lícules de l’expressionisme alemany o el thriller nord-americà dels anys setanta, les histories de Grant i Breyfogle son relats simptomàtics d’una societat –con la nostre- en crisi, mostres adultes d’art popular; seques, abruptes i alhora elegants. No és estrany que aquests mestres – que haurien ja de començar a considerar-se com uns petits clàssics- siguin gairebé ignorats per part de les noves generacions d’amants dels còmics de superherois – els propis Breyfogle i Grant s’han queixat del poc interès que han tingut les seves noves propostes per tornar a conrear l’univers de Batman-; al cap i a la fi, aquests còmics són mostres d’un art subtil, gairebé desaparegut, que només podran descobrir si s’acosten a aquest nou tom de El senyor de la nit.


Editorial: Planera DeAgostini Comics
Pàgines: 352
Preu: 30 €
Guió: ALAN GRANT, JOHN DUFFY, JOHN WAGNER, MIKE W. BARR
Dibuix: NORM BREYFOGLE

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies