Chernóbil. La Zona
8Valoració

Tot just avui fa 25 anys d’un dels majors desastres humans que ha patit el nostre planeta, l’explosió del Reactor IV del Complex Nuclear de Chernóbil. Coincidint amb aquest gens feliç aniversari, Glénat publica “Chernóbil. La Zona”, una novel·la gràfica amb guió de Francisco Sánchez i dibuixos de Natacha Bustos, que ens endinsa en un drama que malauradament torna ser d’actualitat amb els esdeveniments de Fukushima.

26 d’abril de 1986, ningú sap encara que és exactament el que va succeir aquella nit, existeixen més de deu versions sobre els motius de l’accident i fins i tot hi han discrepàncies sobre l’abast de les seves conseqüències. A “Chernóbil. La Zona” no en trobarem dades en aquest sentit. No parla de conseqüències macroeconòmiques, ni avalua les pèrdues, ni s’atreveix a donar una versió de l’origen de la fuga nuclear. Tampoc es recrea en la tragèdia més visceral, en aquelles impactants imatges grotesques provocades per l’accident que ens duu al rebuig i condemna immediats, sinó que dona un pas endavant per dibuixar una visió molt més profunda que fuig del tremendisme per centrar-se en el personatges. Una visió humana, doncs, a través de tres generacions d’una família inventada però que ben podria haver existit.

Una humanització que permet al lector redescobrir uns fets dels que tothom ha sentit a parlar però als que pocs s’han aproximat de manera reflexiva. Tot un procés d’apropament que ens fa interessar-nos sobre aquell poble, Pripiat, que d’un dia per l’altra passa de símbol de prosperitat i creixement a devastador paisatge fantasma. Potser el fet de que el de Chernóbil sigui un dels darrers desastres no televisats hagi tingut molt a veure en que no en formi part de la nostra memòria històrica, però amb aquesta obra això queda solucionat.

Els dibuixos a pinzell i tinta de Natacha Bustos travessen les nostres retines amb un impactant i  ratllat blanc i negre en unes vinyetes plenes d’atmosfera i referències reals, alhora que emfatitza a la perfecció l’interessant to que Francisco Sánchez havia deixat plasmat en el seu guió. Un original guió no lineal en tres parts que neix de la necessitat de l’autor de conèixer la veritable existència d’aquesta terrible tragèdia. Un viatge personal que fins i tot el va portar a visitar els encara deshabitats escenaris reflectits en el còmic.

Editat amb molta cura per Glénat, “Chernóbil. La Zona” inclou a més entre les seves pàgines interessants continguts addicionals com una descripció dels fets narrada per un dels protagonistes, quaderns de treball de de Sánchez i Bustos o un recull d’imatges del reportatge sobre Chernóbil de la fotògrafa Lourdes Segade. Molt recomanable.


Editorial: Ediciones Glénat
Pàgines: 184
Preu: 17,95 €
Guió: Francisco Sánchez
Dibuix: Natacha Bustos

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies