"L'home de la maleta" de Ramon Solsona
8Valoració

PREMI SANT JORDI 2010

Inicialment anomenat Premi Joanot Martorell, el qual fou concedit per primera vegada el 1947, el 1960 canvià de nom per esdevenir l’actual Premi Sant Jordi de novel·la.

El premi s’entrega durant la Nit literària de Santa Llúcia en el mes de desembre i té una dotació de 60.000 euros.

Ramon Solsona va guanyar el Premi Sant Jordi amb la novel·la ‘L’home de la maleta’, protagonitzada per un músic d’envelat perplex pel món contemporani, que se’l mira des d’una perspectiva irònica i, de vegades, burleta.

És una novel·la de personatge“, explica Solsona, “la història d’un músic retirat que decideix instal·lar-se un mes a casa de cadascuna de les tres filles que té. L’home és converteix en espectador i cronista d’uns models de família que no entén i d’un món que canvia massa de pressa”. Solsona pinta el protagonista com un personatge que va a la seva, rondinaire, burleta, sorneguer i barrut també. Assegura que no és una novel·la d’humor però que hi ha humor, ironia i sarcasme.
Un antic músic d’orquestres de ball decideix, un bon dia, fer la maleta i viure un mes a casa de cada una de les seves tres filles.

L’home sempre ha anat a la seva i, ara, les filles el sorprenen amb una vida i un models de família que no entén. El món va molt de pressa. Descol·locat però gat vell, mira al seu voltant amb una mirada càustica i explica el que veu en un relat divertit i sense complexos, tal com raja. L’home de la maleta n’ha vist de tots colors i se sent un supervivent, un individualista obsessionat per la família, un espavilat que necessita afecte. Quan menys s’ho espera, les investigacions obertes sobre el seu passat fan un tomb sorprenent que el trasbalsen.

Novel·la de costums familiar i sentimental. Amb un llenguatge popular, genuí amb barbarismes, que ens porta records de generacions passades. L’autor lliga els pensaments del protagonista tal com raja, està explicant una cosa i se’n recorda d’una d’altre, la insinua i diu que ja ens ho explicarà en el seu moment. Aconsegueix un fil conductor real com la vida. Tots tenim el cap ple de coes i saltem d’una a una d’altre, però com ho plasmaríem en un paper. Ramón Solsona ho fa amb senzillesa i molt de tacte.
Tota una vida guardada en una maleta, el que és bo i el que és dolent, que va sortint de mica en mica donant sorpreses tristes i tendres sobre el “Joventut” de l’antic Trio Bella Aurora.

Una mostra vital d’una vida repleta de records i moments, on el protagonista s’autodenomina un qualsevol, mostrant des de la línea 1 que és com tothom, encara que no tots naixem en una butaca de cinema. La visió d’un gat vell d’una nova societat que no li agrada i no entén.


Editorial: Proa
ISBN: 9788475882208
Pàgines: 296 pags
Preu: 20,00 €

Ramon Solsona (Barcelona, 1950), ha publicat les novel·les Figures de calidoscopi (1989), Les hores detingudes (1993), DG (1998), No tornarem mai més (1999) i Línia blava (2004). L'any 1994 rep els premis Crítica Serra d'Or, Prudenci Bertrana i Lletra d'Or per la novel·la Les hores detingudes. També és autor dels aplecs de relats Llibreta de vacances (1991) i Cementiri de butxaca (2006). Col·laborador habitual de premsa, ràdio i televisió, actualment participa al programa de ràdio El món a RAC1 amb l'espai diari "La paraula del dia" de divulgació de la llengua catalana. També és articulista de La Vanguardia i l’Avui.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies