"Flora Poste y los artistas" d'Stella Gibbons
7Valoració

Setze anys després d’haver posat el peu per última vegada en el pintoresc poble de Howling, Flora Poste, la díscola i encantadora protagonista de la filla de Robert Poste, torna a la càrrega per socórrer els atribolats Starkadder, propietaris de la granja de Cold Comfort. La finca ha estat rehabilitada com un museu decorat en fals estil rústic anglès, i es converteix en el lloc de celebració d’una conferència del Grup d’Experts Internacionals, entre els quals hi ha inefables pintors, escultors insofribles, excèntrics savis orientals, i tota una plètora d’intel•lectuals carregosos amb la màxima obsessió de deixar bocabadats als vilatans.

Després del formidable èxit de la filla de Robert Poste, Stella Gibbons ens delecta amb una sàtira sobre el estirat establishment artístic anglès. Humor intel•ligent amb un deliciós aroma rústic, que no té res a envejar a la seva antecessora pel que fa a desvergonyiment i afany de sàtira.

Han passat setze any i les coses per la nostra heroïna han canviat molt. És un personatge feliç, casada amb el seu estimat Charles Fairford i amb cinc fills, viu a una rectoria a Londres. El seu món ha sigut sacsejat per la Segona Guerra Mundial i conviu amb una postguerra de fam i misèria.

Aquesta novel•la irònica ha perdut la lluentor dels anys vint i en les seves pàgines podem trobar certa amargor i ressentiment. En aquestes pàgines l’autora no fa punt sense fil i recrimina el paper dels polítics i dels científics, sense deixar de banda el sarcasme en referir-se als frívols, egocèntrics, ridículs, presumptuosos, superbs i desconcertants filòsofs, pintors i escriptors. No deixa a ningú indiferent
Un joc a destacar és intentar encertar quin d’ells va ser qui en la realitat, encara que d’altres apareixen en l’obra amb el seu nom real.

Podem llegir aquesta novel•la sense haver-ne llegit l’anterior, però l’autora no perd ni mitjà línea per aclarir conceptes anteriors, per això és d’agrair que molts dels personatges estan explicats i col•locats en situació abans de començar la novel•la.

Una obra que ens dista en el temps però no en el concepte. Cert, no estem al final de la Segona Guerra Mundial, però quans de nosaltres no pensem de la mateixa manera sobre els nostres polítics o sobre els “setciències” que acaben donant més la nota en algun programa de televisió enlloc d’intentar fer alguna cosa real.

Una novel•la que no deixa indiferent.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 9788415130086
Pàgines: 215 pags.
Preu: 17,90 €

Stella Gibbons (1902-1989) va nèixer a Londres, la més gran de tres germans, i va rebre una educació típicament femenina de classe mitjana. Va tenir una infància turbulenta, amb un pare alcohòlic i mentalment inestable. Va estudiar i va treballar com a periodista a la British United Press, i va publicar "La Hija de Robert Poste" el 1932, obtenint un èxit immediat. El 1934, la novel.la va ser guardonada amb el Premi Femina-Vie Heureuse. Tot i que va publicar més de vint novel.les, Stella Gibbons és coneguda exclusivament per "La hija de Robert Poste", considerada una de les novel.les còmiques més importants de la narrativa anglesa del segle XX. Va estar casada durant més de 25 anys amb l’actor i cantant Allan Webb.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies