“Promet-me que seràs lliure” de Jordi Molist
7Valoració

Jordi Molist ens trasllada al 1484 amb la novel·la “Promet-me que seràs lliure”, el viatge del fill d’un pescador cap a la llibertat.

Un matí de 1448, una galera pirata assalta el poblet de pescadors de Llafranc. Ramon Serra mor defensant la seva família, però no pot evitar que els pirates s’enduguin la seva esposa i la seva filla. Mentre agonitza, li demana a Joan, el seu fill gran de dotze anys, que li faci un jurament: “Promet-me que seràs lliure”.

Sols i abandonats a la seva sort, en Joan i el seu germà petit fugen a Barcelona, una ciutat que al principi els és hostil. Allà en Joan coneixerà l’Anna i entrarà a treballar a la llibreria dels Corró com a aprenent. Però són temps convulsos, de revoltes i guerres, i la Inquisició els canvia de manera dramàtica la vida.

Una odissea que transcorre entre Barcelona, Sardenya, Sicília, Nàpols, Roma i Gènova. Una aventura durant la qual el seu protagonista, en Joan, es farà home. Aprendrà a llegir i a estimar els llibres, coneixerà personatges extraordinaris, viurà batalles dins una galera i lluitarà amb desesperació pel seu amor i per complir la promesa que un dia va fer al seu pare.

Una novel·la èpica entre les èpiques. Una vida atrapada en una promesa, un noi valent d’esperit que es veu forçat a créixer i madurar amb tan sols dotze anys. Una vida plena de obstacles que no frena al nostre jove protagonista a aconseguir allò que desitja.

Rica en descripcions molt acurades i amb una dinàmica i tempo molt ben mesurat, fent moviments de ploma ràpids en moments intensos i moviments més melangiosos en moments més transcendentals.

Ens embarcarem amb el Joan a una vida on l’amor, la venjança, la por, el coratge i els llibre creen el context idoni per ajudar a créixer el seu esperit noble, sense oblidar com els altres influiran en la seva vida i de manera reciproca.

Molts dels personatges i fets d’aquesta novel·la són estrictament històrics i el relat ‘ajusta rigorosament a les cròniques existents d’aquells temps. És per això que al final del llibre, el lector en pot trobar més informació a part del plànol de Barcelona de l’any 1942, cosa que no deixa de ser curiosa.

He de reconèixer que el que més em va cridar l’atenció no va ser pas la part aventurera sinó el títol, ja que el considero en part molt contradictori, Com pot algú prometre ser lliure sota una promesa que el lliga a un compliment?. Un cop llegit el llibre ho entenc, crec que no és el mateix la llibertat física a la llibertat moral. Moltes vegades demanem impossibles quan en realitat desitgem possibles.

En una portada que amaga més del que explica, i això sí 784 pàgines de molt bon llegir, viatjareu pel Mediterrani en una galera on la vida no és pas tranquil·la i aprendreu a estimar els llibres.

No sigueu murris i llegiu-lo!


Editorial: Columna
ISBN: 9788466413756
Pàgines: 784 pàgs.
Preu: 22,50€

Amb això passaràs molta gana”, li va dir el seu pare quan en Jordi li va comunicar que volia ser escriptor. I als catorze anys el va posar a treballar en una impremta: “Perquè aprenguis la professió des de baix i perquè l'economia familiar no es pot permetre estudiants que no treballen i suspenen”. Aquella experiència va ser una gran lliçó que li va fer simultaniejar els estudis amb les feines més diverses (des de peó d'obra fins a venedor de llibres, reparador de ràdios, cobrador de rebuts, extra de cinema o tècnic en una central nuclear). Més endavant es va graduar com a enginyer industrial i va fer un màster en direcció d'empreses. Va treballar en grans corporacions, on va progressar fins a ocupar llocs de responsabilitat executiva als Estats Units i a diversos països d'Europa. L'any 2000 va publicar “Els Murs de Jericó”, i el 2003, “Presagi”, una novel·la que va rebre crítiques excel·lents. “L'Anell” (2004) i “La Reina Oculta” (2007, premi de novel·la històrica Alfons X) van assolir un gran èxit de públic. Les seves obres s'han publicat en més de vint llengües. Des del 2008, superada la por de passar gana, Jordi Molist va abandonar la seva activitat professional en grans multinacionals per dedicar-se exclusivament a la vocació d'escriptor.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies