Divendres i dissabte el Saló comença a animar-se. El començament del cap de setmana anuncia l’arribada d’una gran quantitat de públic que, ja dissabte, omple completament les grans instal·lacions de Fira de Barcelona. De la mateixa manera, els actes es multipliquen: els expositors  porten autors per signar les novetats editorials, els nens poden gaudir de nombrosos tallers de dibuix, l’espai lúdic organitza partides de jocs de taula i cartes i la sala d’actes o l’espai de la sala Joso ens porta conferències i classes magistrals .

Mariscal

Salo del Comic 2011 Mariscal

A propòsit de la reedició (amb material inèdit) de ‘Los Garriris’ per part de l’editorial Sin Sentido, el Saló ha rebut la visita de Mariscal. En la seva xerrada, moderada per Álvaro Pons i amb la presència de l’editor de Sin Sentido Jesús Moreno, ens ha parlat de les seves influències, del que ha suposat veure recopilat ‘Los Garriris’ i de la realització de ‘Chico y Rita’. Mariscal es mostra en públic com una persona conscient de les seves limitacions que “estaria encantat de dibuixar com Nazario però que ha de conformar-se amb el seu estil ‘chapuza’” però també ens ha mostrar el seu tarannà pràctic quan va deixar de produir pàgines de còmic per dedicar-se al disseny veient que li donava més diners.

Preguntat per Álvaro Pons sobre com va arribar el projecte de ‘Chico y Rita’, Mariscal ha comentat la seva amistat amb Fernando Trueba, el seu gust pel jazz i per Cuba i com les seves aficions comuns van anar perfilant la pel·lícula. Després de trobar finançament va començar la part del disseny dels personatges i escenaris de manera que fossin fàcils de moure i rodar i que conservessin la personalitat que Mariscal volia donar-los. L’autor està molt content de l’experiència i del resultat final, i també destaca la conversió de la pel·lícula en còmic, un procés que els va obligar a tornar a dibuixar gairebé tota la història perquè les característiques dels dos mitjans són bastant diferents.

Mariscal ha ofert una xerrada molt divertida, plena d’anècdotes i vivències personals i el públic  ha respost, amb rialles, molt de respecte i un gran aplaudiment per acomiadar l’autor.

Garth Ennis i Carlos Ezquerra

Salo del Comic 2011 Ezquerra Ennis

La reedició de ‘Sólo un peregrino’ per part de Norma Editorial ha estat una gran excusa per rebre a Barcelona a Garth Ennis (‘Predicador’, ‘Punisher’, ‘The Boys’) i Carlos Ezquerra (‘Juez Dredd’). Els dos autors ens han parlat de les seves influències que surten del món del còmic i s’estenen al cinema o la televisió i del seu allunyament del gènere superheroic per dedicar-se a altres com el bèl·lic, el negre o la ciència-ficció. Ezquerra i Ennis es van trobar al Regne Unit mentre Ezquerra treballava per editorials angleses i ben aviat van començar a treballar junts. Els dos estan d’acord en la bona connexió mental que tenen, que es troben molt a gust treballant junts i que comparteixen gustos i objectius. Els seus propers projectes són històries per ‘Battlefield’, una sèrie de relats bèl·lics publicats a l’editorial nord-americana Dynamite.

Classes magistrals de l’escola Joso

Salo del Comic 2011 Guera

L’escola Joso és un dels centres de formació de dibuixants i dissenyadors gràfics del país. De les seves portes han sortit nombrosos artistes i continuen formant a joves amb l’objectiu de seguir sent un centre de referència. Al Saló, l’escola organitza unes classes magistrals amb diferents autors que són molt interessants per qualsevol aficionat al mitjà que vulgui saber una miqueta més. Aquest any hem assistit a la de Roger Ibáñez, R.M. Guera (a la imatge) i Pasqual Ferry (i, lamentablement, ens hem perdut moltes altres).

En aquestes xerrades els artistes ens porten mostres de la seva obra i descriuen el seu procés creatiu per tal que amateurs, professionals i altres persones interessades puguin aprendre o comparar diferents maneres de treballar. Roger Ibáñez va recórrer pàgines de ‘Jazz Maynard’ i ens va presentar imatges del seu nou projecte exemplificant els seus canvis de registre. Guera va fer un inspirador discurs dirigit principalment a tots aquells que estan començant en el que els animava a treballar i experimentar per trobar la seva pròpia veu. Ferry ha parlat de la necessitat de treballar incansablement per tal d’anar aprenent i superant fases per tal de convertir-se en professional. Aquest últim també ha advertit de la frustració que porta implícita la professió, tot acompanyat de pàgines de Thor, el seu últim treballa a Marvel.

En general, unes xerrades d’allò més interessants i, possiblement, dels actes més interessants que es poden trobar al Saló i que el converteixen en un lloc on aprendre una mica més del món del còmic.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies