Acaben els quatre dies de Saló, els expositors tanquen i comencen a recollir els seus productes i l’organització respira tranquil·la perquè tot ha acabat sense cap tipus de problema remarcable. Des de l’organització s’apunta que les instal·lacions de la Fira de Barcelona han rebut 100.000 visitants, xifra similar a l’any anterior i que mostra la bona salut de l’esdeveniment. L’organització també destaca com a punts positius els actes paral·lels al Saló (la nit zombie dintre de Phenomena al cinema Urgell o la marató d’episodis de The Walking Dead), la creació d’un comitè d’experts per triar el Gran Premi del Saló i la cada cop més important zona professional on editors estrangers visiten el Saló per trobar nous talents.
Des del punt de vista del visitant, el Salo és cada cop més variat: el còmic es troba amb el cinema però també amb els videojocs i els jocs de taula. Sens dubte aquesta varietat és una evolució positiva perquè permet augmentar el número d’activitats que els visitants poden trobar i permet remarcar les sinèrgies que es donen entre les diferents formes d’entreteniment en l’actualitat. Aquest punt, per tant, està resolt i el que s’espera és que any rere any sigui cada cop més sòlid.
Des del meu punt de vista, dos elements haurien de millorar-se de cara a l’any que ve: les exposicions i les taules rodones i conferències. He trobat les exposicions d’aquest any una mica fluixes (tant en contingut com en format) i massa especialitzades (excepte la del fenomen zombie, és clar). Crec que l’organització hauria de presentar almenys dues exposicions més obertes al gran públic (de còmics més populars o temes que presentin interaccions amb altres mitjans) i més didàctiques (i dirigides a persones que s’apropen per primer cop al món del còmic). De la mateixa manera crec que en les taules rodones m’ha faltat una mica més de contingut relacionat amb el còmic mainstream americà (superherois) i aprofitar la gran presència d’autors espanyols als Estats Units i França per organitzar xerrades sobre el seu treball.
En general, un bon saló per trobar novetats, per descobrir coses, per trobar-se amb amics o gaudir de les paraules dels nostres autors favorits. De fet, ja tenim moltes ganes que arribi la propera edició.
Premis del Saló
Gran premi del Saló: Jordi Longarón
Millor obra d’autor espanyol: El invierno del dibujante (Astiberri), de Paco Roca
Millor dibuix d’autor espanyol: Blacksad 4. El infierno, el silencio (Norma), de Juanjo Guarnido
Millor guió d’autor espanyol: El invierno del dibujante (Astiberri), de Paco Roca
Premi Josep Toutain a l’autor revelació: David Sánchez
Millor obra estrangera publicada a Espanya: Los muertos vivientes (Planeta DeAgostini), de Robert Kirkman i Charlie Adlard
Premi a la millor pel·lícula basada en un còmic: María y yo, de Félix Fernández de Castro, documental basat en la novel·la gràfica homònima de Miguel Gallardo.
Premi a la millor llibreria de còmic: Madrid Comics
Premi a la divulgació del còmic: Santiago Garcia
Millor fanzine espanyol: El Naufraguito
Millor revista espanyola de còmic: Dolmen
Millor obra d’autor espanyol: Miguel, 15 años en la calle (Glénat), de Miguel Fuster
Millor dibuix d’autor espanyol: Autobiografía no autorizada 3 (Diábolo Ediciones), de Nacho Casanova
Millor guió d’autor espanyol: Aventura bajo el pirineo (Editorial Cornoque), de Dani Garcia-Nieto
Premi a l’autor revelació: Josema Carrasco
Millor obra estrangera publicada a Espanya: Asterios Polyp (Sins Entido), de David Mazzucchelli
Premi a la millor pel·lícula basada en un còmic: El Gran Vázquez, de Óscar Aibar
Premi a la divulgació del còmic: Juan Royo
Millor fanzine espanyol: Epilepsia
Millor revista espanyola de còmic: Malavida
Envía una resposta