"La Tristeza del Samurái" de Víctor del Árbol
8Valoració

Isabel Mola mira de fugir a Portugal en tren. L’acompanya Andrés, el seu fill, un nen “especial” que somia en ser samurai. Són els anys 40 i la dona no aconseguirà el seu propòsit. La seva fugida fracassada i les conseqüències que se’n derivin afectaran les generacions futures de tres família diferents: els Mola, els Alcalá i els Bengoechea. Tres famílies entrellaçades pel passat fins al present a través d’anys de rancors, amors, revenges i traïcions.

Complots, segrestos, assassinats, tortures, violència masclista, són alguns ingredients d’aquesta novel·la de Víctor del Árbol que deambula per temps i espais. A “La tristeza del Samurái” dues trames amb dues dones com a eix central, es desenvolupen de forma paral·lela; una a Extremadura l’any 1941; l’altra a Barcelona en 1981. Un crim comès durant la postguerra espanyola que produeix conseqüències tràgiques en tres generacions de la família Alcalá i en tots aquells que s’hi han creuat amb ells durant un interval de temps de quaranta anys.

La tristeza del Samurái és una novel·la on hi ha crims i policies que miren de resoldre els crims o el que nosaltres qualificaríem de novel·la negra. El seu autor, un barceloní que exerceix de mosso d’esquadra, en canvi la defineix com “una novel·la oceànica en la qual hi entra tot el que ens ha envoltat des de la postguerra espanyola fins al cop d’Estat de l’any 1981”. Però tampoc espereu la típica novel·la sobre la memòria històrica.

Victor del Árbol domina l’estil descriptiu. Curós amb les paraules, li resulta fàcil crear imatges amb elles. Malgrat tot la cura no suposa un detriment en el ritme de la novel·la. El seu anar i venir en el temps i en els espais concedeix a la novel·la del ritme adient i de la intriga suficient com per mantenir al lector enganxat de manera creixent a la trama de les tres famílies protagonistes. No només té cura del llenguatge, també la té a l’hora de construir els personatges als que dota de personalitats creïbles, contradictoris en molts moments però humans en essència, amb tota la seva capacitat per repartir bondats o maldats…I alguns dels personatges de “La tristeza del Sámurai” són capaços de fer molt de mal. Personatges al límit on, especialment, hi destaquen les dones. Dones que pateixen físicament, mentalment, a les que fan mal però que són fortes i el motor, en definitiva, de tot el que passa. Una dona inicia la història i una dona l’acaba tancant el cercle de vides trencades.

La tristeza del Samurái” és un llibre d’allò més recomanable. Per llegir una amb crims i policies sense que sigui estrictament parlant una novel·la negra o per recordar els anys de la postguerra, sense caure en els tòpics de la memòria històrica. En definitiva, un bon llibre en tots els sentits.


Editorial: Alrevés
ISBN: 978-84-15098-02-7
Pàgines: 416 pags
Preu: 20 € (ebook: 9 €)

Víctor del Árbol (Barcelona, 1968) és escriptor de naixença. És el gran de sis germans i la seva mare el deixava en la biblioteca des de la sortida del col·legi fins a l'hora per a sopar per a poder acudir al seu treball de netejadora. Això li va permetre llegir multitud de llibres que van alimentar la seva vocació d'escriptor. Va ser seminarista durant cinc anys, en el seminari de Ntra. Sra. de Montealegre, per a més tard cursar estudis d'Història en la Universitat de Barcelona i treballar, actualment, de Mosso d'esquadra per a la Generalitat , treball que li ha permès acostar-se, des de 1992, a l'aspecte més humà de les persones, a les quals descriu de forma magistral en les seves obres. Va rebre el Premi Tiflos per la seva primera novel·la, El peso de los muertos, amb un prestigiós jurat format, entre altres, per Luis Mateo Díez, Soledad Puértolas i Manuel Longares. Amb aquesta nova novel·la Víctor del Árbol se situarà, sens dubte, entre els millors escriptors espanyols de l'actualitat.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X