Starman
9Valoració

Jack Knight és col·leccionista. Guarda objectes antics però també els ven, guanyant-se la vida amb ells. Jack Knight viu a Opal City, una ciutat amb molts anys d’història que queden reflectits en els seus carrers, la seva arquitectura i els seus racons. Opal City té un protector, Starman, originalment Ted Knight i en l’actualitat, David Knight. Jack és, a més de col·leccionista, fill i germà de superheroi, tot i que viu d’esquenes a la vida heroica de la seva família, no està interessat en ella i la troba ridícula. Però quan un antic enemic del seu pare assassina al seu germà David, Jack haurà d’acceptar el seu llegat. Però sempre a la seva manera.

Starman és un personatge creat al si de l’editorial DC Comics als anys 40, que ha passat per diferents identitats i col·leccions des de la seva creació. La col·lecció que presenta Planeta deAgostini va començar a ser publicada per DC l’any 1994 i va durar 80 números i diversos especials i minisèries. El creador darrera d’aquesta història és el guionista James Robinson, que es va presentar a l’editorial amb un pla per revitalitzar el personatge però a la vegada no trencar amb el passat. L’aspecte gràfic és obra de Tony Harris que és responsable dels dissenys dels personatges i la ciutat i més tard de Peter Snejbjerg en els darrers 30 números de la col·lecció.

Starman Jack Shade

James Robinson traspassa el rol d’Starman a Jack Knight, un noi descregut amb el món dels superherois que poc a poc es transformarà en un, tot i que obviant algunes de les seves coses típiques com l’uniforme a l’ús. Però en aquesta renovació no s’oblida del primer Starman, Ted Knight, que és part de la vida de Jack i servirà de guia però també de contrapunt conflictiu. A més, Robinson incorporarà a altres personatges que han portat aquest nom i els relacionarà amb la història dels Knight.

Però entre els personatges d’aquesta sèrie no podem oblidar Opal City, la ciutat on esdevenen les històries d’Starman. Una ciutat que presenta un disseny Art deco i que guionista i dibuixant van voler desenvolupar perquè tingués molta personalitat, carrers i racons identificables i fos un escenari creïble per les seves aventures.  És un detall més que certifiquen que Robinson tenia molt clar els plans que volia desenvolupar en la sèrie, quins elements volia posar en marxa i com evolucionarien els personatges fins arribar a un final coherent i emotiu.

Starman

Starman és d’aquells còmics de superherois que poden agradar als no lectors del gènere. Té molts clixés propis d’aquestes historietes però desenvolupats d’una manera que podria qualificar-se de més “realista”. Té bons personatges amb caracteritzacions reals, està plena de conflictes  generacionals i de dubtes i inseguretats comprensibles i, per suposat, té aquells moments que tot aficionat espera: batalles espectaculars, viatges a l’espai, grans enemics. Gràficament la sèrie té molta personalitat gràcies al dibuix de Harris, que va evolucionant al llarg de la història, que experimenta, que es preocupa de que el resultat final estigui a l’alçada del que Robinson vol explicar.

Guió i dibuix es combinen per crear una obra fascinant, un d’aquells casos estranys en que el còmic de superherois es presenta com una història tancada, en la que molts dels protagonistes tenen una evolució constant i un tancament respectat per l’editorial. I ara, per primer cop al nostre país, tindrem l’ocasió de veure publicada tota la sèrie en una edició de luxe formada per sis volums ben editats, amb tots els episodis de la sèrie, especials i minisèries i un conjunt d’extres que completen la lectura i serveixen per contextualitzar la sèrie. En resum, una bona edició de Planeta per un dels millors còmics que ha publicat DC en els darrers 20 anys.


Editorial: Planeta DeAgostini
Pàgines: 448 pàgines
Preu: 38€
Guió: James Robinson
Dibuix: Tony Harris

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies