3 de 3 a l'especial Kosmopolis 2011

Cada dia del Kosmopolis et proporciona noves sensacions. Pots tenir una idea de quins elements configuraran la sessió del Hall Proteu però el que et trobes acaba sorprenent gairebé sempre en sentit positiu. Mentrestant, a la resta d’espais del K11 les activitats es multipliquen: les sessions de Bookcamp que permeten reflexionar sobre les noves tecnologies aplicades a la creació, edició, distribució i lectura de continguts, les Jam Sessions literàries, la gran selecció documental del Canal Alfa o la possibilitat de passejar per les exposicions o tornar a viure els continguts de les cinc edicions anteriors del festival.

Stanislaw Lem

Kosmopolis Stanislaw Lem

Jerzy Jarzębski, Wojciech Orliński, Fernando Ángel Moreno i David Torres són els convidats que han parlat sobre la figura del gran escriptor de ciència-ficció, creador d’obres com ‘Solaris’ o ‘La fiebre del heno’. Precedit per la projecció d’una entrevista a l’autor, en el debat s’ha aprofundit en la seva figura e ideari, en les relacions amb la literatura del seu temps  i en el seu llegat, en la influència que va exercir. Els lectors de Lem poden donar-se per satisfets amb el debat i els que no ho eren tant, estic segur que ara intentaran fer-se  amb algun dels seus llibres.

Malika Ndlovu – Words pave the way

Kosmopolis Malika Ndlovu

Malika Ndlovu és una coneguda autora de poesia interpretada sud-africana. Arriba al K11 per presentar una performance titulada “Les paraules preparen el camí” on parla de temes universals com la descoberta d’un mateix, la reivindicació d’una veu pels silenciats, la transformació personal i social o el despertar de l’esperit humà. Ho fa mesclant les seves poesies amb música, interpretació i petites peces multimèdia creant un espectacle que hipnotitza des del començament. Malika Ndlovu ha sorprès, agradat i emocionat creant una atmosfera de silenci total a una sala que estava ben plena i arrencant molts aplaudiments per part del públic.

Josep Ramoneda i Claudio Magris

Kosmopolis Claudio Magris

Magris és un convidat especial d’aquest K11. Dins del festival es pot visitar una exposició que vincula l’autor amb la seva ciutat, Trieste, de la que us vam parlar ahir i la presència de Magris era gairebé obligada. En una conversa interessant Ramoneda i Magris han parlat del paper de l’escriptor i el seu compromís amb la societat, del concepte d’una idea d’Europa o del poder que exerceixen sobre la societat els mitjans (amb especial menció a Berlusconi) i l’economia. Magris ha deixat reflexions interessants sobre el paper social de l’escriptor: segons ell, en principi no es pot pensar que un escriptor sigui una persona més apta per donar opinions dels grans temes només per la seva activitat però a la vegada una persona es compromet segons les seves possibilitats i la paraula és una arma poderosa en mans d’un escriptor. D’una altra banda, preguntat sobre la relació dels escriptors amb una ciutat determinada (on han nascut o viuen) ha dit que, tot i que no es pot generalitzar perquè depèn del talant de la persona, en el seu cas ell necessita viure en la ciutat i sortir i trobar-se amb un munt de coses que es mesclen conformant un univers conegut però canviant.

En una sala totalment plena de gent (i pel que he escoltat molta s’ha quedat sense poder entrar) sempre és un plaer escoltar a una persona que té opinions raonades sobre qualsevol tema i que ens porta experiències vitals diferents i enriquidores.

Enrique Vila-Matas i Eduardo Lago – La tomba de Moby Dick

Kosmopolis Enrique Vila-Matas Eduardo Lago

Els dos escriptors han posat en escena una conversa completament inesperada. Han ocupat les seves cadires, s’ha fet el silenci i llavors Vila-Matas ha preguntat a Lago: “Yo creo que sé más o menos la respuesta pero ¿tú te fuiste de este país cansado? ¿Tú te fuiste porque te cansaste de este país?” A partir d’aquesta frase els dos autors han dialogat sobre Nova York, Brooklyn i el Bronx, sobre Foster Wallace, Pynchon i Jonathan Franzen, sobre el realisme i la metaliteratura. No han faltat les anècdotes, divertides i celebrades pel públic, en especial una sobre la seva visita al cementiri Woodland, al Bronx. Vila-Matas ha explicat que van caminar pel cementiri amb un mapa per trobar la tomba de Melville i que no van tenir sort. Es va fer tard i llavors va aparèixer un cotxe amb dos vigilants de Woodland que revisaven que no hi quedés ningú a les instal·lacions a l’hora del tancament. Llavors ens han sorprès amb una videoconferència amb el vigilant, Jiménez (des de Nova York), que ha conversat amb els dos autors sobre literatura i altres temes més banals. Dos dels moments més celebrats d’aquesta intervenció han estat relacionats amb la tomba de Melville: en el primer, Jiménez ha explicat que el seu company Velázquez es refereix a la tomba com “la tomba de Moby Dick” i en el segon, Jiménez s’ha referit a que la tomba és visitada per escriptors novells  i “por gente mayor, como ustedes” (referint-se a Lago i Vila-Matas).

En resum, una conversa de caire humorístic, que ha arrencat molts riures entre el públic, però que a la vegada ha servit per parlar d’autors de culte i temes seriosos referents al panorama literari actual. Aquesta activitat del K11 ens ha portat el millor de dos autors que han preparat un gran espectacle divertit, entretingut i sorprenent.

En aquest especial<< Anterior

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies