1 de 3 a l'especial Kosmopolis 2011

Arriba una nova edició de Kosmopolis, el festival de literatura que organitza el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Aquesta sisena edició tornarà a portar exposicions i instal•lacions, conferències, debats, lectures i actuacions amb l’objectiu de presentar una mirada a la literatura i un mapa de les arts escrites en aquest segle.

Entre les exposicions tenim ‘La Triestre de Magris’, dedicada a l’escriptor Claudio Magris i la seva ciutat, Trieste,  que amb el seu plurilingüisme i la varietat d’ètnies ha afavorit la cultura italiana. La mostra recorrerà llocs mítics de l’obra de l’escriptor i de la ciutat i recuperarà també la figura d’Italo Svevo amb materials expositius diversos. Una segona instal•lació és ‘Arxius K’, la digitalització completa de totes les edicions de Kosmopolis; això conforma un arxiu singular, en què es reflecteix la filosofia de fons del projecte. Els monogràfics sobre literatura russa, india i panamericana, els col•loquis i les conferències dedicades a la ciència ficció, la literatura de viatges o el gènere negre, les performances de rap, la presència de quatre Premis Nobel,…

DESTACATS

Literatura a la xarxa. Les xarxes de la literatura.

Kosmopolis sempre ha considerat la irrupció d’Internet i les eines digitals en el món de la literatura. Així, la nova edició seguirà explorant àmbits emergents com la creació col•lectiva, la literatura augmentada, els gèneres experimentals creats per les xarxes socials, etc., tot el que està succeint en la confluència entre la xarxa i la literatura. En aquest tema tindrem una videoconferència de Henry Jenkins (La imaginació transmèdia) i una conferència d’Alessandro Baricco (Homero, Flaubert, Steve Jobs).

Diàlegs K

Kosmopolis 11 Ian McEwanA Kosmopolis sempre s’intenten ampliar les fronteres de la literatura: la dialèctica entre realitat i ficció, el pont entre ciències humanes i ciències del món, les mutacions de gèneres i formats, la revisió contínua del cànon, el renaixement d’una oralitat plural, la irrupció sísmica de la paraula electrònica… En aquests diàlegs tindrem a Ian McEwan i Jorge Wagensberg (Anticipar i crear), Eduardo Lago i Enrique Vila-Matas (La tomba de Moby Dick) i Sihem Bensedrine i Javeria Rizvi Kabani (Onada de canvis. De Wikileaks a les reformes àrabs).

Operació Lem

Kosmopolis dedica una part de les seves conferències a Stanislaw Lem, un dels renovadors de la literatura de ciència ficció. El 2011 se celebra el 90 aniversari del seu naixement; per aquest motiu, K11 li dedicarà un monogràfic especial, amb debats, i material audiovisual inèdit.

Canal Alfa

Les cinc edicions de K11 demostren que és possible concebre un canal de televisió (digital, per cable o Internet) basat en una notable producció audiovisual que habitualment no té cabuda en els canals convencionals. En aquesta edició comptarem amb una taula rodona dedicada a la videopoesia a la xarxa, la presentació d’una novel·la interactiva, una programació destinada al públic infantil i una selecció del Zebra Poetry Film Festival alemany dedicat a la filmpoetry.

Kosmopolis 11

© Martí Pons

Això és només un petit resum d’algunes de les activitats que es presentaran del 24 al 26 de març al CCCB. A més podem destacar que per primer cop s’inclouen debats dedicats al teatre i, com és habitual, performances on es mescla música i literatura o una jam d’escriptura on onze escriptors  construiran un text literari davant del públic. Kosmopolis és una molt bona oportunitat per apropar-se a la literatura des de punts de vista diferents i d’escoltar a autors i personalitats que no són gaire habituals en el panorama d’esdeveniments de Barcelona.

En aquest especialSegüent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies