"El llegat de la vall", Jordi Badia i Luisjo Gómez
7Valoració

“El llegat de la vall” és una novel·la carregada d’intensitat, de situacions trepidants i de passions incontenibles que duran al seu protagonista, l’Arnau Miró, a retrobar-se amb el millor i amb el pitjor del seu passat i a enfrontar-se a policies i societats secretes que volen fer-se amb allò que la seva família ha preservat durant més de vuit segles. Un viatge en el temps que ens durà fins a les persecucions càtares del segle XIII, l’aixecament dels murals de les esglésies romàniques a principis del segle XX i la Guerra Civil. Art romànic, història medieval i misteris contemporanis embolcallen un llegat pel qual alguns estan disposats a matar.

El protagonista de la novel.la és l’Arnau Miró, que treballa des de fa vint anys com a gerent en un hotel de Butiaba, a Uganda. Va sortir de Barcelona dues dècades abans, amb la intenció de fugir d’un seguit de desgràcies personals i de desencontres sentimentals. Des de llavors no ha tingut cap mena de contacte amb el seu país. Tot canvia el dia que l’Arnau rep una notificació notarial en què se li comunica la mort de l’únic familiar que li quedava viu, la seva tieta, i que ell n’ha estat nomenat hereu universal. Quan torna a Barcelona per fer-se càrrec de l’antic casalot familiar de la Vall de Boí, viurà una sèrie de situacions extremes, persecucions i misteris, el secret dels quals es troba a les parets de la casa de la vall.

El llegat de la vall” és una novel·la està dividida en dues parts. La primera part, anomenada “L’enigma dels Pirineus”, alterna capítols històrics amb la presentació dels personatges i les seves situacions, com el viatge d’Uganda a Barcelona. D’altra banda, la segona part, “L’ombra del Pantocràtor”, és l’evolució del misteri en l’època actual.

El llegat de la vall

Els autors diferencien molt el llenguatge en els canvis d’època, mencionant paraules o frases fetes en llatí i àrab en el context més històric i renecs dels més habituals en l’època actual. A més, fan servir un llenguatge molt ric. cosa que facilita unes descripcions molt visuals on s’intercal·len uns diàlegs que donen dinamisme a la narrativa en sí.

La novel·la és un entramat entre el passat i el present, el com era i el com és. Una història que es podria resumir en la frase d’un dels protagonistes que diu: “La vida continua”, i com el destí de dues persones i l’amor que existeix entre elles pot resurgir per un pergamí.

El que més m’ha agradat, i per això us el recomano a tots, és el fet que estem acostumats a les novel·les històriques centrades en cultures anglosaxones o d’Europa de nord, però poques vegades n’hi ha de tant properes a la nostra societat i a la nostra cultura com aquesta. És una reivindicació del nostre patrimoni cultural centrat en el romànic
català i una manera de descobrir la Vall de Boí amb uns altres ulls.


Editorial: La Magrana
ISBN: 9788482649443
Pàgines: 427
Preu: 19€

Jordi Badia Pérez (Barcelona, 1961) és diplomat en Ciències Empresarials i exerceix com a empresari i gerent de diverses firmes. L’any 1997 va quedar fascinat per la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça. Des de llavors passa allà els estius, investigant la importància militar del lloc en l’Edat Mitjana i el significat del missatge de l’art romànic. Luisjo Gómez Álvarez (Barcelona, 1961) és exboxejador i exerceix com a advocat penalista de reconeguda experiència en la defensa de processos criminals. És un gran aficionat a la lectura i a la història, cosa que el va dur a relacionar les inquietuds del seu amic sobre la vall amb determinats passatges històrics. Tots dos van coincidir a les aules de La Salle Bonanova als 14 anys. Aquest llibres és el resultat tangible de la seva amistat.

2 Respostes

 1. Jordi Badia

  Gràcies pel teu fantàstic blog. LA MAGRANA va publicar a primers de març EL LLEGAT DE LA VALL (RBA en castellà), quines vendes ja superen els deu-mil exemplars.
  Contacto amb tu per anunciar-te que anem a rellançar el joc d’enigmes de EL LLEGAT DE LA VALL. Es tracte d’un divertit joc on line on la lògica i les habilitats de recerca per internet son claus per a resoldre els misteris que es plantegen. Amb ells es van desvetllant els enigmes que van donar peu a la novel•la EL LLEGAT DE LA VALL.

  Varis lectors ens han demanat que tornem a posar en marxa aquest joc que, per damunt de tot, pretén entretenir; i per això hem reobert el concurs sortejant entre tots els participants e-books i llibres signats pels autors.
  Pensem que pot ser un atractiu tant pels nostres lectors com per a les persones adherides al teu blog.

  Per a poder entrar a concursar sol cal registrar-se a la web http://www.elllegatdelavall.cat i participar.
  Tots els que finalitzin les proves abans del 22 de desembre de 2011 entraran al sorteig.

  T’animem a que ho provis i si et sembla divertit i interessant, ens ajudis a difondre-ho des del teu blog.

  El link directe al joc és:
  http://www.ellegadodelvalle.com/ca/enigma/

  Desitgem que t’agradi. Moltes gràcies per la teva tasca. Quedem a la teva disposició:
  EL LLEGAT DE LA VALL

  Respon
 2. Nuria Sanchez

  Fets els 12 enigmes, encara que haig de reconèixer que n’hi ha algun de força complicadet.
  Ara, s’ha de fer de Sherlock amb molt d’Indiana Jones.
  Ideal per passar una bona estona

  😉
  P.D.
  Les respostes les tinc sota clau

  Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies