No és de la BBC, ni la dirigeix James Ivory. “Downton Abbey” és una sèrie d’acurada estètica, bon guió i grans interpretacions que aconsegueix fer-nos viatjar en el temps a una época passada amb senyors i criats vivint en diferents plantes d’una mateixa mansió, en món diferents. Éxit de crítica i públic, “Downton Abbey” ha aterrat a la graella d’Antena 3 per conquerir a l’audiència espanyola, després de conquerir a la britànica.

Creada per Julian Fellowes -guanyador d’un Oscar pel guió de “Gosford Park”- “Downton Abbey” és una sèrie de set capítols ambientada en la casa de la família Crawley, en els anys previs a la primera guerra mundial i que té com a punt de partida la notícia de l’enfonsament del Titanic que afecta d’una manera molt concreta als Crawley. Downton Abbey, és l’espectacular castell que dóna títol a la sèrie i en el que conviuen per una banda la família aristocràtica i per l’altra tot el seu personal de servei. Highclere Castle a Hampshire és en realitat el Downton Abbey de la ficció televisiva.

A “Downton Abbey” els senyors viuen a dalt i els criats a baix. I és fàcil fer analogies només pensar-ho, llegir-ho o veure el primer capítol de la sèrie. Uns a dalt i uns a baix i ens ve a la ment la sèrie dels anys 70, “Upstairs, downstairs” (“Arriba y abajo” en castellà i “A dalt i a baix” quan es va emetre per TV3), que n’és clarament un referent però de cap manera una còpia.

Downton Abbey’ aprofita els grans mitjans dels que disposa per oferir a l’espectador una gran producció amb tot luxe de detalls. De fet no podia ser de cap altra manera ja que per alguna cosa cada un dels capítols està pressupostat en un milió d’euros. La sèrie produïda per Carnival Films per a l’ITV es va estrenar al setembre de 2010. No, no és de la BBC ni de l’univers de James Ivory, “Downton Abbey” és una idea original de Julian Fellowes que destaca, a més, amb un gran repartiment, encapçalat per l’actriu anglesa Maggie Smith, guanyadora de dos Premis Oscar i cinc BAFTA, entre altres premis. Jim Carter (‘Shakespeare in Love’), Hugh Bonneville (Notting Hill’), Elizabeth McGovern (‘Érase una vez en América’) o Brendan Coyle són alguns dels bons actors que formen part d’una sèrie coral al cent per cent.

Downton Abbey” ha tingut un gran èxit tant entre crítica com pel públic. A prop d’11 milions de britànics van veure l’últim capítol de la primera temporada. ITV ja ha anunciat què tindrem segona temporada i s’estan venent els drets d’emissió perquè la puguin veure fora de les illes britàniques. Noruega, Suècia, Austràlia i Espanya, gràcies a Antena 3, podran gaudir d’aquesta gran sèrie.

EL TRÀILER

ELS PERSONATGES

ROBERT I CORA CRAWLEY, COMTES DE GRANTHAM

Els Comtes de Grantham, Robert i Cora Crawley tenen un gran patrimoni i un gran prestigi. Però són abans de res un matrimoni molt enamorat que unit exerceixen un gran poder. De la seva unió han nascut tres filles, Lady Mary, Lady Edith i Lady Sybil, les tres amb unes personalitats molt marcades i diferents.

Robert Crawley, Comte de Grantham (Hugh Bonneville) ha viscut una vida sense masses complicacions. Es va casar per conveniència amb la seva esposa, Cora, una hereva americana. Però el que inicialment era interès econòmic, es va convertir en amor i ara formen una parella molt ben avinguda

Cora (Elizabeth McGovern) és la filla de Isidore Levinson, un multimilionari de Cincinnati. Als 20 anys d’edat va arribar a Anglaterra amb la seva mare. La dona estava decidida a unir-la amb Robert, el vescomte de Downton. Dit i fet.

El manteniment del seu gran patrimoni depèn de que tinguin un fill qui seria l’hereu de tot, però sobretot de Downton Abbey. Però no el tenen, només filles. Només un matrimoni de Mary convenient per les dues parts, solucionaria el problema. I això sí que ho tenen, al menys fins que s’enfonsa el Titànic.

Hugh Bonneville i Elizabeth McGovern interpreten als comtes de Grantham, els pilars de Downton Abbey. Dos actors que no és la primera vegada que són marit i muller: ja ho van fer en la miniserie de la BBC ‘Freezing’.

VIOLET, COMTESA VIDUA DE GRANTHAM I ISOBEL CRAWLEY

Violet (Maggie Smith) és la mare de Robert. Orgullosa, tibada, inflexible i tot un sergent d’artilleria quan s’hi posa. No s’estima massa a la seva nora, Cora, perquè considera que no té prou classe com per considerar-la Comtesa -el mateix títol que ella que si que en té de classe-. Les dues dones que normalment estan enfrontades pel poder, passen a fer front comú en els esforços de que Mary sigui l’hereva, millor ella que cap desconegut. Quan l’hereu i la seva mare, de classe mitja i treballadors, arriben al comtat Violet ho troba escandalós i no es talla ni un pèl en mostrar el seu disgust als nouvinguts.

Isobel (Penelope Wilton) és la mare vídua de Matthew. Prové de classe mitja, el seu marit era metge i ella exercia d’infermera quan calia. Els seus valors i els de la Violet són tant oposats com la nit i el dia. Sempre ha estat molt orgullosa de Matthew no només perquè ara sigui l’hereu d’un gran nom, sinó per tenir una carrera brillant com advocat. Isabel i Violet xocaran de manera constant.

LADY MARY CRAWLEY I MATTHEW CRAWLEY

Mary (Michelle Dockery) és intel·ligent, atractiva i de caràcter no massa fàcil. Ella va ser criada con l’hereva i així se sent d’especial, el que fa que acabi resultant altiva en excés. Després de la notícia de l’enfonsament del Titànic, la seva vida rep un sotrac. Tothom mira de dir-li amb qui ha o no ha de casar-se, però ella pren les seves pròpies decisions.

Matthew Crawley (Dan Stevens) és un cosí llunyà de Lord Grantham. És un advocat de renom de Manchester que tot plegat es troba al centre d’unes disputes senyorials i d’alta volada amb les que no se sent gens còmode. L’actitud de Cora respecte a la seva persona serà desconcertant…vaja, que el farà parar boig.

LADY EDITH CRAWLEY I LADY SYBIL CRAWLEY

Edith (Laura Carmichael), és la filla mitjana dels Crawley. Menyspreada per la seva germana gran en el fons sent una gran enveja de no poder ser com ella. Edith és tant ambiciosa com Mary però no té el seu encant ni el seu poder d’atracció sobretot cap al gènere masculí. La rivalitat entre les dues germanes és més que evident i tenen una mena de competició soterrada que anirà en augment amb el progrés de la sèrie.

Sybil (Jessica Brown-Findlay) és la petita i també la més rebel. Activa a l’hora de reclamar els drets de la dona i dels obrers aconsegueix posar dels nervis als seus pares. No es baralla amb les seves germanes grans, per un motiu molt simple: ella no està interessada ni en ser l’hereva ni en la fortuna familiar.

SR. CARSON, SENYORA HUGHES, JOHN BATES I ANNA


El senyor Carson (Jim Carter) és el majordom en cap, És responsable del rebost, el menjador i el celler i mana sobre la resta d’homes del servei. Com el majordom ideal, Carson és solter, sense lligams familiars ni d’altres menes que el distreguin de les seves tasques. Treballa a Downton des de nen i té un gran sentit de la tradició pel que serà el perfecte conseller de Violet, la comtessa vídua. Però per sobre de tot donarà suport a Lady Mary a qui estima com una filla.

La senyora Hughes (Phyllis Logan) és la majordoma, és la responsable de la casa i al seu càrrec estan totes les criades. Seriosa, una mica rígida i amb un gran sentit de la moral. Forma un parella perfecte amb Carson sense que hagi cap mena de sentiment no permès.

John Bates (Brendan Coyle) és l’ajudant de càmera de Robert. És el criat nouvingut al castell i no serà massa ben rebut. És un ex combatent, on va coincidir amb Robert Crawley, coix per una ferida de guerra i eternament agraït pel fet de tenir feina. Orgullós fins a la medul·la, suporta difícilment que li mostrin compassió. La seva gran aliada a Downton Abbey serà Anna per la que sent alguna cosa, però li costarà demostrar-li. I és que John Bates té els seus propis secrets.

Anna (Joanne Froggatt) és la cap de les serventes. És intel·ligent, fidel amb els amics, enginyosa, simpàtica i cau bé a gairebé tot el món. Mary pot comptar pel que sigui amb ella i estar segura que el seu secret estarà segur. Es posa al costat de John Bates només arribar aquest i s’enamora de seguida.

EL COSTAT FOSC DE LA CUINA: O’BRIEN I THOMAS


Thomas (Rob James-Collier) és el primer lacai. Mentider, altiu, lladre, pensa que la majoria dels seus companys són pagesos que no li arriben a la sola de la sabata. La seva meta és deixar de servir i fer-se ric i faria qualsevol cosa per aconseguir la seva fi. El seu aliat en la casa és O’Brien, i tots dos conformen una parella verinosa i mesquina.

O’Brien (Siobhan Finneran) és l’ajudant de càmera de la Comtesa Crawley. O’Brien és venjativa, maligna i sembla ressentida amb tot i tothom. Res sembla fer-la feliç i si alguna cosa interfereix en els seus plans, serà capaç de qualsevol cosa per mirar de seguir el camí que té marcat.

lA SENYORA PATMORE, WILLIAM, DAISY, BRANSON I GWEN


La senyora Patmore (Lesley Nicol) és la cuinera en cap. La cuina és el seu regne i no accepta que ningú li digui què ha de fer o com ho ha de fer en el seu territori entre els fogons. Malcarada, rondina més que cuina i ben aviat descobrirem que potser rondina per una bona raó que mira d’amagar.

William (Thomas Howes) és el segon lacai. Ingenu i una mica babau, està interessat per Daisy però ella només té ulls per Thomas. William és molt lleial als seus pares, és fill únic i té un gran talent amb els cavalls el que no serveix massa si ets un simple servent.

Daisy (Sophie McShera) és una de les ajudants de la Senyora Patmore. Insegura, poc hàbil, acaba sempre escridassada mentre mira embadalida a Thomas mentre no s’adona que William faria qualsevol cosa per ella. La seva feina és netejar, fregar i fregar.

Tom Branson (Allen Leech) és el xofer irlandès de la família. Té una visió molt progressista del món i encara que serveixi als senyors no pensa convertir-ho en una feina per tota la vida. Connecta amb la rebel Sybil de seguida i acaba duent-la, per petició d’ella, a mítings polítics i de retruc fent que la noia acabi ficant-se en problemes seriosos.

Gwen (Rose Leslie) és una de les criades de Downton. Tranquil·la, té les idees molt clares del que vol que sigui el seu futur i actua en conseqüència. La seva ambició honesta fa que rebi el suport de la petita dels Crawley, Sybil.

QUE EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC

Si en el món de les sèries es donessin matricules d’honor, probablement “Downton Abbey” se l’enduria per aquesta primera temporada. Públic i crítics estan d’acord, i no sempre passa, en adorar i donar una bona nota a aquesta producció. “Downton Abbey” té la nota més alta de les sèries estrenades aquesta temporada a Metacrític, 92. Mentre que el públic la rebaixa una mica i li dóna un 8.7.

Les frases del crítics, aquest cop no ho són gens de crítiques.

La premiere de Downton Abbey es tracta d’una supèrbia i fascinant mirada d’un món -i una família- a la vora de canvis profunds “. Diu el diari britànic ‘The Daily Telegraph
El crític Alan Sepinwall (‘Inside TV‘) malgrat mostrar-se inicialment escèptic va acabar enganxat a Downton “Quan va arribar Bates a treballar, em va interessar si podria quedar-se amb el treball… Al final vaig aguantar i vaig veure el següent capítol, i el següent… és fàcil saltar d’un capítol a un altre i abans d’adonar-me ja m’havia vist la maleïda sèrie”.
The Guardian‘, admira la gran producció que és. “Grans arbres, prats, camins de grava, els diaris doblegats al costat d’un esmorzar al que no li falta detall. I cal sumar grans noms, com Maggie Smith o Elizabeth McGovern“.
I “The times” diu: “Formidable, enlluernadora“.

Ja veieu, tot són elogis. I el públic, doncs una cosa semblant. Per alguna cosa el pilot de la sèrie va reunir més de 9 milions d’espectadors. L’avançada de sèrie no va fer que els espectadors es cansessin, tot al contrari. El capítol final de la sèrie va reunir a la vora de 11 milions, concretament 10.77. Difícilment tanta gent pot estar equivocada.

OPINIÓ

Vaig veure els set capítols de “Downton Abbey” en tres o quatre dies, gaudint d’aquella sèrie capítol rere capítol. Adoro aquesta sèrie i ja podria deixar-ho aquí, però us donaré les meves raons.

Un bon guió. Bona pensada començar amb l’enfonsament del Titanic, un fet conegut per tots i que intriga al moment ja que l’espectador no sap, d’entrada, com afecta als Crawley. És un guió que pot semblar previsible i típic però que comporta sorpreses que un no sempre s’espera. Els personatges estan molt ben perfilats, els adorables són fàcilment d’adorar, els odiables ho són també al cent per cent, però també deixen a l’abast de l’espectador un ventall de caràcters i maneres de ser prou amplia que desenvolupen i fan créixer capítol a capítol.

Grans interpretacions. Us diria que només per veure a Maggie Smith fotent mocs a tort i dret amb tota la seva flema anglesa ja val la pena. Però ella no és l’única que està bé, la resta d’interpretacions estan al mateix nivell de qualitat. Una sèrie coral ben equilibrada i on cap d’ells la fan desmerèixer.

La lluita per mantenir l’herència, la urgència per casar a Lady Mary mentre ella mira de fer valer la seva voluntat, les enveges entre germanes, les lluites de poder i els cops baixos entre servents… Tot el conjunt és el que et fa veure un capítol rere l’altre i esperar al següent a veure que passa.

Evidentment l’ambientació. S’hi nota els euros que s’hi ha gastat i dóna gust veure aquella grandesa de producció.

En resum és una d’aquelles grans sèries, una d’aquelles grans històries que cal veure, perquè val la pena de principi a fi. Jo espero amb ànsia la segona temporada.

QUAN I ON S’EMET?

Des del 15 de març la podeu veure cada dimarts, a les 22.00,  a Antena 3 on també està aconseguint bones xifres d’audiència. De fet tant bones que la cadena ja adquirit els drets per emetre la segona temporada.

Creadors: Julian Fellowes
Intèrprets: Hugh Bonneville, Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery, Dan Stevens, Jim Carter, Penelope Wilton y Phyllis Logan.
Durada dels capítols: 50 min

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies