Cuidadores
6Valoració

Des del País Basc ens arriba aquest documental guanyador entre d’altres del tercer premi en la secció “Tiempo de Historia” de la SEMENCI a Valladolid. El documental, que es pot veure des d’avui mateix als cinemes Alexandra de Barcelona, està dirigit per Oskar Tejedor, que dedica al seu pare i la seva heroïna (la seva mare) un treball tant emotiu com cru. Una mirada al món de l’Alzhéimer, retratat recentment de manera més individualitzada a films com “La Abuela Genoveva” o “Bicicleta, Cullera, Poma”, que en aquest cas amplia el seu focus i se centra (i vet aquí un dels punts forts del documental) en una de les parts més invisibles dels que pateixen per les malalties degeneratives: els cuidadors, aquelles persones dedicades a tenir cura d’un familiar malalt.

Oskar, utilitzant una estructura senzilla i sense gaires empremtes d’autor, deixa tot el protagonisme a les cares visibles del documental, endinsant-se en el dia a dia d’aquest grup de persones que dediquen bona part de la seva vida a fer front a tot el que suposa cuidar d’una mare, pare o parella cada cop menys autosuficient, menys conscient, i molt més absorbent. El grup d’herois anònims que mitjançant una mena de teràpia de grup i durant any i mig, posarà sobre una taula comú totes les seves pors, dubtes i sentiments generats per una relació a mig camí entre l’amor i l’odi i que beu de tots dos.

La càmera d’Oskar (i nosaltres amb ella) està present també en la rutina d’aquestes famílies, a l’hora d’esmorzar, de sortir a passejar, de prendre’s una dutxa,… moment molt íntims que la presència d’una càmera hauria de pertorbar, i si no ho fa, segur pertorbarà a un espectador que acabarà per compartir sentiments, encara que sigui durant la projecció del film i les hores posteriors, amb els protagonistes del film.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies