"Purga" de Sofi Oksanen
8Valoració

“Purga” aprofundeix de manera colpidora i addictiva en l’experiència de la pèrdua de la llibetat i del cost de la supervivencia en un règim totalitari. Guanydora d’una dotzena de premis literaris als països nòrdics, ha estat traduïda a més de trenta llengües. Des de la publicació de la novel·la, Sofi Oksanen ha conquerit centenars de milers de lectors de tot el món. Tot un fenòmen.

Escrita en capítols curts on s’alterna el present i el passat amb un ritme molt dinàmic, l’autora ens revela de manera minuciosa, sense pressa però sense pausa, la història de les dues protagonistes, mantenint al lector enganxat fins a la última paraula.

Una novel·la en to realista on es reflexen els efectes que tenen dues forces molt poderoses, la por i la humiliació, sobre el carácter de l’èsser humà, i centrant-se en l’esperit de la supervivència.

Purga” és una novel·la caracteritzada per les seves múltiples lectures, per la seva tonalitat, la seva frescura i per un llenguatge senzill on les paraules construeixen un paissatge viscut.

L’any 1992, la Zara ha fugit del seu proxeneta i ha arribat, exhausta i desorientada, a casa de la vella Aliide, on busca refugi. Feble i temorenca l’una, esquerpa i desconfiada l’altra, les dues dones s’observen mútuament i intenten aprendre a conviure en un món en què les parets tenen orelles.

Purga Sofi Oksanen

A mesura que l’Aliide supera la desconfiança inicial, s’estableix un fràgil vincle entre les dues dones, renaixent un complex drama de velles rivalitats i deslleialtats. La novel·la de Sofi Oksanen és un drama potentíssim protagonitzat per dues generacions de dones d’Estònia, el descabdellament d’una tragèdia familiar feta de rivalitat, desig i pèrdua.

Purga” recorre la història del país des de la II Guerra Mundial i l’ocupació soviètica fins als anys noranta, quan, amb la independènica, Estònia s’ha d’enfrontar amb la realitat d’una nova Europa. I així ofereix una visió diferent de la Gran Guerra i els seus efectes devastadors, no només en la societat i el moment concret del conflicte, sino que va més enllà mostrant decades després les seqüeles en el paper més débil de la societat del moment: la dona.

Una novel·la que emociona, dura i conmovedora alhora, capaç de mantenir al lector amb els nervis a flor de pell i amb  l’ànsia per descobrir com evolucionaran els personatges.


Editorial: RBA / La Magrana
ISBN: 9788482649573
Pàgines: 255
Preu: 20 €

Sofi Oksanen (1977) és una escriptora finesa-estoniana, considerada una de les autores més destacades de la seva generació. La seva obra, escrita en finès, ha estat traduïda a més de trenta llengües. A finals de 2010 va obtenir el Premi Fémina Estranger i el Premi FNAC a França i, junt amb Roberto Saviano, el premi del Llibre Europeu atorgat pel Parlament Europeu.

Una resposta

  1. Lurdes Saavedra

    Aliide Truu viu en una cuina envoltada de les olors, les aromes, els sabors i els colors que se succeeixen als seus fogons al ritme que marca la natura. compota de poma, slasa de tomàquet, rave picat, pastissos de nata agra, cogombres en vinagre, mel medicinal… Dolç, salat, àcid, agre i amarg en aquesta cuina i a la vida familiar i social de l’Estònia que va des de l’ocupació soviètica a l’alliberament dels 90. La història es descabdella a partir de l’arribada de Zara Pekk. Descobrim la vida, l’amor, la mort, la lluita la resistència,la traïció, la delació, la brutalitat, l’enveja, la gelosia…

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies