"La portentosa vida del sastre Bariloche" de Berta Jardí
7Valoració

Berta Jardí ens porta a un barri que evoluciona amb el temps, on els negocis de sempre canvien, creixent i transformant-se amb les tecnologies i els nous veïns provinents de tot el món. Un retrat de la societat molt actual, encapçalat per un sastre que es baralla amb la seva situació, uns avis amb la síndrome de Peter Pan, i uns quants personatges intrigants i divertits són els ingredients d’aquesta peculiar i divertida obra.

Anton Bariloche és el nostre protagonista, un bon home que volta la cinquantena i treballa a la seva sastreria de barri de manera metòdica, dedicada i tradicional. Viu amb la seva dona que li ajuda al seu negoci i així passen els dies de la seva vida: envellint i sentint com res canvia.

Un bon dia decideix marxar lluny de vacances, aquest viatge, que s’allarga tres anys més del compte, canviarà la trajectòria de la vida d’en Bariloche. Aquest gir de 180 graus, el porta de nou al barri de sempre, acompanyat de dos mulates explosives, que fan complir tots els seus somnis i fantasies. La sastreria es converteix en un negoci de profit i explotat amb l’ajuda del misteriós xinés Tie Bing. Però és clar a la vida, tot el que puja ha de baixar, i del seu estat s’anirà convertint en la seva decrepitud irreversible: anul·lació personal i deixadesa de l’esperit i de la seva imatge. Tancant-se a casa i vestint com mai ho hagués fet un senyor de la seva categoria, entretenint-se amb les cuques, les seves noves amigues, el Bariloche es mirarà el món des de la seva finestra, aliè a les relacions humanes que un dia el van portar molt amunt. És un grup d’avis que es reuneixen al parc, els que faran que la vida d’en Bariloche torni a tenir sentit. Faran tremolar el barri, donant-li vida i dinamisme amb les seves accions i ens faran riure de bon tros.

La novel·la ens fa reflexionar sobre el tema de l’envelliment, de com les persones van minvant a mida que van envellint, i quin és el seu paper a la societat. Aquest sector de la població, que va creixent cada dia més, és una realitat que ens afecta a tots. Per una banda pels requisits socio-culturals i econòmics i, per l’altre, perquè tots ens veurem en aquesta situació. De manera quasi bé anecdòtica Berta Jardí utilitza aquesta historia per parlar-nos de la societat i d’aquells sectors més susceptibles. Sense caure en tòpics ni en el melodrama, ens trobem amb una novel·la curta molt divertida i entretinguda. La seva lectura esdevé addictiva a mesura que llegim més, i al final ens trobem amb uns personatges que passen a formar part de les nostres vides i ens deixen, si més no, un sabor agredolç al paladar.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-6641-342-8
Pàgines: 144 Pàgs
Preu: 16,50€

Berta Jardí (Barcelona, 1956) és l’autora del recull de contes Carnaval (La Magrana, 1987) i d’altres narracions que s’han publicat en suplements literaris de diaris i revistes nacionals i dels EUA. A banda de la seva dedicació a la literatura, ha treballat sempre en diferents entitats socioculturals en temes de gestió i comunicació.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X