Aprofitem que la sèrie de la BBC arriba al canal 3XL aquest diumenge 6 de març, a les 22.00, per posar rostre al famós detectiu de Sir Arthur Conan Doyle. Ha tingut un munt de rostres: al cinema i a la televisió, en blanc i negre i en color i, fins i tot, de dibuix animat. Fem doncs una repassada per les mil cares de l’insigne detectiu Sherlock Holmes.

TELEVISIÓ

Sherlock (BBC, 2010)

Sherlock Holmes ja no viu a l’època victoriana, sinó al segle XXI, i el seu inseparable company, el doctor John Watson, és un heroi de la guerra de l’Afganistan. El que no canvia, però, és l’increïble cervell analític de Sherlock Holmes, que el diferencia de qualsevol altra persona i que li permet solucionar els crims més diversos. I tampoc no canvia el clàssic 221b de Baker Street, a Londres. Envia sms amb la mateixa rapidesa que resol un crim i fer cerques a internet també forma part del seu procediment d’investigació.

Benedict Cumberbatch i Martin Freeman són els dos nous rostres de Sherlock i Holmes, en una sèrie de la BBC. Amb només 3 capítols d’una hora de durada, la sèrie de guions brillants i amb actuacions inoblidables dels dos protagonistes ha convençut a critica i public de manera que ja sabem que tindrem una segona temporada.

“Las Aventuras de Sherlock Holmes” (Granada TV, 1984)

Jeremy Brett ha estat un dels rostres televisius més associats a Sherlock Holmes. Ell va ser el protagonista de la sèrie de televisió britànica “Las aventuras de Sherlock Holmes” de 13 episodis. Aquest actor va acabar obsessionant amb el personatge que també interpretaria en les seqüeles posteriors com “El regreso de Sherlock Holmes” (11 capítols), “Los archivos de Sherlock Holmes” (9 capítols) i “Las memorias de Sherlock Holmes”  (6 capítols). Brett va perdre pes, es va deixar el cabell més llarg per apropar-se a la descripció del personatge, va aprendre a fumar en pipa i va aprendre a utilitzar la mà dreta malgrat ser esquerrà.

“Sherlock Holmes” (TV Asahi, 1984)

Sherlock també va tenir un rostre animat i de la mà, ni més ni menys, que Hayao Miyazaki (“El viaje de Chihiro”, “La princesa Mononoke”, “Mi vecino Totoro”, “El castillo ambulante” “Ponyo en el acantilado”).

La sèrie va sorgir d’un acord de col·laboració entre Tokyo Movie Shinsha i la RAI italiana en 1981. Els protagonistes: gossos amb comportament humà. L’encarregat, un llavors emergent Miyazaki. La idea de convertir al famós detectiu en gos, no va fer massa gràcia als hereus de Conan Doyle. Això va fer que al 1982 el projecte quedés aturat i Miyazaki abandona el projecte amb només 6 capítol.

Posteriorment els problemes legals es solucionarien però Miyazaki ni l’equip original no tornaria al projecte fet que es nota en les animacions que es van fer posteriorment fins a completar els 26 episodis dels que consta la sèrie.

CINEMA

“Sherlock Holmes” (1916)

William Gilette va ser el primer rostre de Sherlock en una adaptació cinematogràfica, la primera. Va ser en 1916 i l’actor William Gillette (1853-1937) es posava en la pell del gran detectiu en una pel·lícula muda. El film adaptava al cinema una obra teatral d’enorme èxit, Sherlock Holmes (1899), que era a la vegada una adaptació del propi Gillette d’un llibret original de Conan Doyle.

“Las Aventuras de Sherlock Holmes” (“The Adventures of Sherlock Holmes”, 1939)

Aquest va ser el primer film on va poder veure a Basil Rathbone com Holmes acompanyat de Nigel Bruce com Watson. La societat d’aquests dos actors es va estendre a catorze pel·lícules dividit en dues etapes, la primer per a la 20th. Century Fox (dues pel·lícules) i la segona per a l’Universal (dotze títols, rodats entre 1942 i 1946).

Basil Rathbone va crear precedent amb la seva interpretació del detectiu. Alt prim, rostre angulós i una gran veu va dotar a Sherlock de la intel·ligència i de la força que requeria. Ell també va ser la veu de Holmes en una sèrie d’aventures radiofòniques del personatge, titulada “Les noves aventures de Sherlock Holmes”, emesa entre 1939 i 1946.

Després de Basil Rathbone el rostres van anar canviant per Sherlock. Noms com Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Caine o Gene Wilder s’han encarregat d’encarnar el famós detectiu però cap d’ells amb tanta continuïtat com Rathbone.

“El secreto de la pirámide” ( “Young Sherlock Holmes”, 1985)

Sherlock Holmes també va ser jove i potser, en la seva joventut hi ha algunes de les claus de l’home que seria després. Aquesta és el premissa que seguia aquest film, “El secreto de la pirámide” dirigit per Barry Levinson i amb Steven Spielberg en tasques de productor executiu.

Nicholas Rowe i Alan Crox van ser els encarregats de donar rostre a la parella investigadora en un film d’aventures de caire familiar i amb un bons efectes especial a càrrec de John Lasseter, ànima de Pixar.

“Sherlock Holmes” (2009)

Guy Ritchie ha estat el director encarregat de l’última versió que ens ha arribat al cinema.  Robert Downey Jr. i Jude Law els dos actors encarnant a Holmes i Watson respectivament. Un film ple d’acció amb el ritme peculiar que caracteritza a Ritchie en les seves direccions. Un film que va ser molt ben rebut per la crítica i el públic i del que ja es prepara un segon film.

Respecte als actors, res dolent a dir. Downey confereix un aire de desvergonyida intel·ligència al seu Sherlock, mentre que un seriós i molt british Law es converteix en el complement assenyat ideal.

Una resposta

  1. anirac

    hola,
    només afegiria que la sèrie protagonitzada pel Jeremy Brett es va emetre per tv3, (en català per tant) 🙂
    molt xulo l’article

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies