Chico & Rita
9Valoració

“Chico & Rita” suposa la primera incursió en el món del cinema del artista plàstic Javier Mariscal i la primera en el cinema d’animació pel cineasta Fernando Trueba. Ambdós, en funcions de direcció junt al germà petit de Mariscal (Tono Errando), han dedicat sis anys a un projecte descaradament portat a un terreny íntim i personal. Un projecte que neix de les passions i que beu d’elles per rendir-les un homenatge tan bell com entranyable.

“Chico & Rita” és una història d’amor en tots els sentits. Amor entre Chico i Rita (els protagonistes del film), amor a la música, amor al cinema, amor a l’art. Un amor que no només habita en el guió sinó en tota una pel·lícula feta amb amor.

Així, el film ens explica la història de Chico i Rita, de com es van conèixer, de com es van enamorar i de com la seva relació va canviar tant d’escenari com ells mateixos. Ell és pianista, ella cantant, i com no podia ser d’una altra forma la música els uneix. I aquesta música no es altra que el jazz, de la que ja és sabut Fernando Trueba (“Calle 54”) sent una gran admiració. Al llarg de tot el film les composicions de Bebo Valdés dansen entre els ja clàssics del jazz o el bebop, en una pista de ball on també hi ha espai per a la fusió, amb Estrella Morente posant tota la passió de la seva veu esquinçada. Tot això ambientat en una època (finals dels anys 40, principis dels 50) en la que el jazz modern explosionava amb la unió d’aquells músics d’una Habana en ple canvi polític amb el talent dels talents anglosaxons de l’altra banda del toll.

Però “Chico & Rita” no entusiasmarà únicament als amants del jazz, també ho farà als del cinema, als dels grans clàssics com “Casablanca”, “Un día en Nueva York” i altres icones de l’època daurada de Hollywood, en la que molt bé tindria cabuda un film com “Chico & Rita”, no tant per la seva temàtica i protagonistes, sinó per aquell clima, elegància i saber fer que (fonamentalment) Trueba ha injectat en el projecte.

Si a tot això sumem la feina artística de Mariscal, amb el seu consagrat virtuosisme en l’ús del color i el seu desenfadat i omnipresent ús de la línea (que gràcies a un gran equip d’animadors adquireix dimensions inèdites en la seva obra), el resultat és absolutament captivador.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies