Continuem amb els altres cinc noms més de la literatura negra nòrdica. Potser menys coneguts que els de l’anterior entrega però igualment, autors a tenir en compte. Recordeu-los quan esteu en una llibreria a la recerca del crim perfecte sobre paper.

Anne Holt (Noruega)

Anne Holt (1958, Larvik, Noruega), periodista, advocada, apoderada de la policia i exministra de justícia de Noruega és una de les escriptores de novel·la policíaca de més éxit a Escandinàvia i també a Alemanya,

El debut de Holt es va produir amb el títol “La diosa ciega” (1993). L’any següent arribaria “Bienaventurados los sedientos”, tot un èxit també i a sobre, va ser la novel·la guanyadora del premi més prestigiós de novel·la policíaca de Noruega, el Premio Riverton. “La muerte del demonio” (1995), seria el tercer títol d’aquesta sèrie protagonitzada per la subinspectora Hanne Wilhelmsen, de la policía d’Oslo. Més èxit, aplaudiments de la crítica i un nou premi, el dels Llibreters. Wilhelmsen protagonitzaria dos llibres més de Holt,

Amb “Castigo”, Holt va canviar de sèrie amb uns nous protagonistes: Inger Johanne Vik, psicòloga que havia treballat com assessora per l’FBI i Yngvar Stub, comissari del servei de criminologia noruec. Ells dos serien també els protagonistes de “Crepúsculo en Oslo”, el major èxit comercial i de crítica de Holt a Noruega.

Com és habitual en els autors dels que estem parlant aquests dies, Holt també analitza la societat amb l’excusa del crim. Per Holt l’important no és resoldre el crim, sinó trobar les causes que el van provocar, fer el perfil psicològic del delinqüent i assenyalar els problemes de la societat que crea i acull aquests individus.

Johan Theorin (Suècia)

Johan Theorin (Gotemburg, 1963) és periodista. Els estius de la seva infància els passava en la illa de Öland, en el mar Bàltic. La família de la seva mare, tots ells pescadors, grangers o mariners, són fills de Öland, així dons Theorin coneix els seus secrets, costums i llegendes d’aquest lloc que ha convertit en l’escenari de les seves novel·les.

La hora de las sombras”, va ser el primer volum del que es coneix com “El quartet d’Öland”.“La tormenta de nieve” és la segona novel·la. Una quatrilogia composta, evidentment, per quatre títols en quatre estacions de l’any. “La hora de las sombras”, se situa a la tardor, “La tormenta de nieve” a l’hivern i la tercera “La marca de la sangre” a la primavera sueca. Les històries de Theorin saben captivar al lector amb la combinació de la millor novel·la negra i una bona dosis de misteri.

El protagonista d’aquest quartet d’Öland també sorgeix dels referents familiars de Theorin. Ell és en Gerlof basat en el seu avi. Aquest personatge li serveix a Johan Theorin per recordar com era la vida a l’illa abans de la invasió de turistes. Una illa molt pobre, en la que els turistes hi han portat molts diners, i també crims. La gent arribada de fora han canviat la manera de viure dels seus habitants. Mentre abans hi havia vida sempre, ara hi ha pobles fantasmes que només tornen a la vida durant els estius.
Gerlof forma part d’aquesta realitat de l’illa. Un reflex dels temps d’abans que eren una època daurada perquè la gent es preocupava més dels altres.

Karin Fossum (Noruega)

Karin Fossum nascuda a Sandefjord (Noruega) és coneguda al seu país com “la reina de la delinqüència”. De la seva ment va néixer l”inspector Konrad Sajer, del que ja hi ha 10 novel·les escrites però no totes han estat traduïdes i publicades al nostre país. El seu estil se centra en la introspecció i les motivacions psicològiques…que mou als criminals a fer el que fan?

El seu debut es va produir amb “El ojo de Eva”. “No mires atrás” li va proporcionar dos importants premis literaris escandinaus: els premis Riverton i la Clau de Cristall a la millor novel·la policíaca. El premi dels llibreters noruecs se’l va endur per “¿Quién teme al lobo?” la tercera de la sèrie.

El inspector Konrad Sejer, vidu i amb una filla, no és un home de despatx. Prefereix passar el temps en el carrer interrogant sospitosos, estudiant els fets, analitzant les coartades, buscant motivacions, compartint les seves impressions amb els seus companys més joves: Jacob Skarre o Karlsen.

Com passa amb alguns dels seus companys de professió, Karin Fossum mostra a les seves novel·les l’amor a la família i a les tradicions, l’orgull sense supèrbia de pertànyer a un país més avançat que cap altre en molts aspectes i també la foscor d’aquest paradís natural i social. Les seves històries transcorren en una petita ciutat propera a Oslo de la qual no s’esmenta el nom.

Jens Lapidus (Suècia)

Jens Lapidus és un advocat suec de trenta-tres anys. Un de gran èxit. Representa a alguns dels més coneguts criminals de Suècia, el que li dóna informació privilegiada d’un món que la majoria de la gent prefereix ignorar. Aquest escriptor suec aprofitat tot el que ha après com advocat per explicar les coses com són i sense deixar que ningú se n’escapi.

L’any 2009 va encetar la “Trilogia Negra d’Estocolm”, amb la novel·la “Dinero fácil” i aquest any ha publicat la segona part, “Nunca la jodas” . La tercera, ja està “en ment” . «El relat més documentat dels baixos fons d’Estocolm mai escrit» diuen. Un èxit comercial des del principi, “Dinero fácil” ha venut més de 400.000 còpies només a Suècia i es manté ens els primers llocs de la llista dels més venuts del país; a més va a ser publicada en vint-i-cinc països.

Els crítics adoren Jens Lapidus. El comparen amb James Ellroy per ser directe, sense concessions i ell mateix confessa que el va prendre com a referència per provocar impacte en el lector. Lapidus no s’amaga a l’hora de donar una visió radicalment diferent al que té tothom en ment del seu país. Per altra banda destrossa la imatge endreçada i pacífica que es té d’Estocolm i la mostra com una ciutat amb una vessant fosca que l’autor insisteix a mostrar amb varietat i luxe de detalls: mafiosos iugoslaus, narcos, arribistes suecs, addictes de classe alta i policies de dubtosa moral…

Seus són personatges com Thomas, el policia corrupte de “Nunca la jodas”, que fart de bregar amb el baix fons criminal, i fastiguejat dels seus compatriotes de bon cor i que considera normal guardar en un armari de casa una part dels diners i la droga que requisa als malfactors, mentre es nega a respondre trucades d’emergència que li cauen lluny o que, simplement, no li venen de gust o Mrado, el serbi sense escrúpols, brutal i traïdor que protagonitza “Dinero fàcil” però que faria el que fos per no perdre els règims de visita de la seva filla.

Ann Rosman (Suècia)

Ann Rosman va estudiar Tecnologia de la Informació i Ciències Empresarials, i va iniciar la seva carrera professional com responsable de sistemes de gestió d’empreses. Després de l’èxit collit per la seva primera novel·la, es dedica exclusivament a escriure.

La mujer del faro” és l’òpera prima d’Ann Rosman. L’autora segueix les passes del grup d’escriptores representants del gènere negre actual procedent del fred. Així, en la línia d’Asa Larsson o Camilla Läckberg i en ferotge competència per conquerir el títol de reina del crim. Igual que les seves companyes Rosman ambienta la seva primera trama criminal en un lloc gelat i idíl·lic, Marstrand, la població de la costa occidental de Suècia on resideix. Ann Rosman radiografia el que és quotidià i com totes les radiografies, acaba mostrant el que no es veu a simple vista. Marstrand on tots els seu habitant semblen llops disfressats amb pell de xai.

Karin Adler és la protagonista d’Ann Rosman. Una agent de policia en la comissaria de la petita localitat de Marstrand. Karin passa els seus dies posant rentadores i esperant el seu primer cas criminal. El dia que arriba ho fa arriba en forma d’anell de noces. Karin haurà de compartir investigació amb el tiquismiquis agent Folke.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies