"El camí fosc" d'Asa Larsson
8Valoració

Arriba el tercer títol protagonitzat per la patidora advocada Rebecka Martinsson, “El camí fosc”. Rebecka Martinsson es recupera a la casa familiar de Kiruna del xoc patit al final de “Sang vessada”. Per la inspectora Anna-Maria Mella, en canvi, res de descansar, ja que de sobte, se li gira feina. En una cabana d’un llac gelat es descobreix el cadàver d’una dona amb evidents signes de tortura.

La dona morta, Inna Wattrang, era una peça clau d’una companyia minera local amb tentacles arreu del món i Anna-Maria buscarà un advocat, Rebecka evidentment, que l’ajudi a entendre el transfons empresarial.

Totes dues estan a punt de destapar un drama ple de secrets, perversió i crim. Un cas que posarà al descobert una història terrible i trista sobre l’obsessió d’un home, la solitària mort d’una dona i el cor congelat d’un assassí.

Aquesta és la tercera entrega d’un projecte de sis. Dues, “Aurora Boreal” i “Sang vessada” que ja han estat traduïdes al català i una quarta, “Till dess din vrede upphör” (I es calmés la teva ira), que només es troba en suec, i en la qual un llac gelat torna a ser l’escenari inicial del crim, com a El camí fosc.

Åsa Larsson necessitava sol i escalfor després que les seves dues anteriors novel·les passessin en els foscos i congelats escenaris d’Uppsala. Per això aquest tercer llibre és diferent respecte als dos primers. Els paisatges freds i nevats es combinen narrativament amb els assolellats i calorosos de l’Àfrica. Larsson ens hi condueix per explicar-nos el funcionament d’aquesta companyia minera de la que era clau la dona assassinada. Larsson canvia doncs d’escenaris però també de manera de fer. Aquesta novel·la és més plàcida pel que respecta a les seves dones protagonistes. L’autora es mostra més intimista amb elles dues (també amb l’Sven-Erik), ens deixa conèixer-les millor, ens les torna molt més humanes i sobretot, no torna a torturar la ja prou fràgil ment de la seva advocada protagonista. En canvi la trama que ens conduirà a saber qui va matar la Inna és trepidant i evoluciona amb vida pròpia, explicada de manera paral·lela i quasi independent de les trames més personals dels protagonistes habituals. Una trama que, a més, es resol de manera trepidant i amb l’escena de més acció de totes les novel·les que ha escrit fins ara Åsa Larsson.

És en els fragments localitzats a l’Àfrica on aquest cop Larsson centra la seva critica social. Crítica cap els governs corruptes i cap a les companyies mineres que sense cap mena de moral o pensant només en els propis beneficis sense pensar en les poblacions locals.

El camí fosc” combina el relat trepidant de la trama purament policíaca amb la més intimista dels seus personatges femenins. Una combinació que resulta letal a l’hora de mirar de deixar el llibre, és impossible.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-6641-317-6
Pàgines: 456 pàgs
Preu: 18,50€ (ebook: 14,69€)

Åsa Larsson va néixer en Kiruna (Suècia) en 1966 i actualment viu en Mariefred. Va estudiar dret en Uppsala i, igual que el personatge de les seves novel·les, Rebecka Martinsson, durant un temps va exercir com advocat tributari. En 2003 va publicar “Aurora boreal”, per la qual li van concedir el Premi de l'Associació d'Escriptors Suecs de Novel·la Negra a la Millor Primera Novel·la i que va ser duta al cinema. És autora també de “Sang vessada” (2010), que va ser guardonada amb el Premi a la Millor Novel·la Negra Sueca. Els seus llibres han estat un èxit immediat: han obtingut l'elogi de la crítica i han estat publicats en setze països. En el nostre país les seves novel·les s'han convertit en un èxit immediat, ocupant les llistes dels llibres més venuts i compten ja amb centenars de milers de lectors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X