2 de 2 a l'especial Novel·la negra nòrdica

Us portem una petita guia d’autors de literatura negre, criminal i nòrdica. Seran 10, però podrien ser molt més perquè sembla que el fred dóna per quedar-se a casa mentre un madura i escriu crims i la seva resolució.
Endavant amb els cinc primers.

Åsa Larsson (Suècia)

Åsa Larsson va néixer en Kiruna (Suècia) en 1966 i actualment viu en Mariefred. Va estudiar dret en Uppsala i, igual que el personatge de les seves novel·les, Rebecka Martinsson, durant un temps va exercir com advocat tributari. En 2003 va publicar “Aurora boreal”, per la qual li van concedir el Premi de l’Associació d’Escriptors Suecs de Novel·la Negra a la Millor Primera Novel·la i que va ser duta al cinema. És autora també de “Sang vessada” (2010), que va ser guardonada amb el Premi a la Millor Novel·la Negra Sueca i acaba d’arribar a les nostres llibreries el tercer llibre “El camí fosc”. Els seus llibres han estat un èxit immediat: han obtingut l’elogi de la crítica i han estat publicats en setze països. En el nostre país les seves novel·les s’han convertit en un èxit immediat, ocupant les llistes dels llibres més venuts i compten ja amb centenars de milers de lectors.

Dues dones són les protagonistes de les seves novel·les. Per una banda Rebecka Martinsson (és nom és un homenatge precisament a Martin Beck), una advocada que retorna al seu poble natal per culpa d’un assassinat i per l’altra Anna-Maria Mella, menuda, casada i decidida policia que recorda molt al personatge de la policia prenyada que era protagonista de “Fargo”. Totes dues coses coincideixen per primer cop en el primer llibre de la saga i de mica en mica, sobretot en aquest tercer, es van fent més amigues.

Åsa Larsson ens porta el retrat de les comunitats més apartades, rurals, pobles petits on tothom sembla que coneix a tothom però amb molts cadàvers amagats al soterrani. Larsson sap transmetre les sensacions de viure una situació de perill en l’opressiva atmosfera d’aquests pobles, llocs on els fred polar ho pot trastocar tot i les intransigents creences religioses estan a l’ordre del dia.

Jo Nesbo (Noruega)

Aquest noruec és l’autor de l’aclamada sèrie del detectiu Harry Holei se’l considera un dels escriptors del gènere més interessants d’Europa. La trajectòria vital i literària de Nesbo és singular. Abans de convertir-se en escriptor, es va allistar com a voluntari a l’exèrcit noruec. Més tard, va ser guitarrista i lletrista d’un grup de rock, una autèntica estrella a Noruega, però el 1996 va deixar la música per dedicar-se a la literatura. La seva primera obra, “Flaggermusmannen”(‘L’home ratpenat’) va guanyar el premi a la millor novel·la nòrdica del 1997, un honor que comparteix amb autors de primera fila com Henning Mankell i Karin Fossum. Inaugurava així la sèrie del detectiu Harry Hole, que ha arribat al seu punt culminant justament amb “El pit-roig” i”Nèmesi”. Jo Nesbo és, amb Stieg Larsson i Henning Mankell, l’autor de novel·la negra més llegit d’Escandinàvia i d’arreu del món. Ha estat traduït a una trentena de llengües.

Parlar de Nesbo és parlar de com construeix amb destresa personatges autèntics, forts i fascinants que sovint es mouen en un laberint de mentides, traïció i maldat. Cada llibre és diferent i mira de reinventar el gènere. Aconsegueix, fins i tot, enganyar als lectors de novel·la negra més experts amb els seus girs de trama i les sorprenents confrontacions que constitueixen el seu segell personal.

El seu personatge de Harry Hole és la clau del seu èxit. Un antiheroi romàntic, melancòlic i mescla de caos i disciplina que es va convertir en personatge de culte després de la primera novel·la.

Camilla Läckberg (Suècia)

Camilla Läckberg (Fjällbacka, 1974) és una de les autores de novel·la negra més populars del moment. Les seves obres han aconseguit el reconeixement de la crítica i més de 5 milions de lectors, així com els principals premis de novel·la negra, i han estat traduïdes a 25 idiomes. Fins ara ha publicat set novel·les situades a la seva terra natal, amb Erika Falck i Patrick Hëdstrom de protagonistes. La primera novel·la de la sèrie d’aquesta parella, policia ell, escriptora ella és “La princesa de gel”. Camilla es confessa entusiasta admiradora de Agatha Christie.

Com Agatha Christie amb el seu personatge de Miss Marple, Camilla centra les seves històries en el petit poble de Fjällbacka (gràcies a ella i als seus llibres es fan rutes turístiques pels escenaris dels seus crims de ficció) i en la vida familiar. No només la vida familiar dels dos protagonistes sinó també furga en el passat i en com viuen els seus assassins.

Arnaldur Indridason (Islàndia)

Arnaldur Indridason (Reykjavik, 1961) és historiador, periodista, crític literari i cinematogràfic. Ha treballat, durant vint anys, principalment para Morgunbladid, el diari més important d’Islàndia. És autor de nou novel·les policíaques. RBA ha publicat “Las marismas”, que va rebre “La Clau de Cristall” a la millor novel·la policíaca nòrdica de l’any 2002, i “La dona de verd”, que va obtenir el Golden Dagger, el prestigiós premi concedit a Gran Bretanya de la Crime Writers Association i la consagració de l’autor islandès com un referent de la prestigiosa narrativa negra europea. Amb “La veu” ha guanyat el Martin Beck Award a la millor novel·la negra traduïda al suec. Les tres estan protagonitzades per l’inspector Erlendur Sveinsson i el seu ajudant, Sigurdur Óli.

Indridason és un narrador impecable, un autor que aconsegueix unir en les seves obres desenvolupament, estructura i personatges tan de veritat com els que podem llegir en un diaris. Aquest islandès demostra que es pot construir una novel·la negra clàssica i absorbent amb els elements mínims com ara la troballa d’uns ossos humans enterrats, presumiblement fa mig segle i la recerca de la identitat del cadàver i poca cosa més. Tot això a més situat a Islàndia amb aquell alè fred, la natura en estat salvatge i la solitud que marca aquest clima cruel acaba d’arrodonir el conjunt.

Les novel·les d’Arnaldur Indridason tenen com a protagonistes un peculiar triangle d’investigadors:el vell inspector Erlendur Svenson, un home que arrossega una penosa història familiar (divorciat, amb una filla drogoaddicta i un fill alcohòlic) i els seus dos joves auxiliars, el Sigurdur Óli, net i polit (la principal obstinació del qual és “no semblar-se mai al vell”) i l’assenyada Elínborg, que posa el contrapunt de sentit comú femení.

Mari Jungstedt (Suècia)

Mari Jungstedt ha treballat com a periodista de ràdio i televisió durant catorze anys i viu a Estocolm amb el seu marit i els seus dos fills. “Ningú no ho ha vist” (Columna, 2009) va ser la seva primera novel·la d’una sèrie que se situa a l’illa de Gotland, a prop de la costa sueca. “Ningú no ho ha sentit” i “Ningú no ho sabia” són la segona i la tercera entrega d’aquesta sèrie protagonitzada pel comissari Anders Knutas i pel periodista Johan Berg, . “L’art de l’assassí”, la quarta entrega de la sèrie, ha estat l’últim que ens ha arribat.

Segons “The times” “Mari Jungstedt crea una atmosfera tèrbola i boirosa excel·lent, acompanyada d’una sensació opressiva que fa preveure morts misterioses. És considerada una de les millors escriptores escandinaves de novel·la negra, un compliment considerable en un àmbit ple de talent

Mari Jungstedt  ha creat una sèrie de novel·les en les quals l’inspector Anders Knutas investiga els crims que es desenvolupen en la illa sueca de Gotland. “Ningú ho ha vist” és la primera de les set novel·les escrites per aquesta autora sueca. Una primera novel·la on relata l’assetjament escolar del que va ser víctima quan era nena. “Vaig sofrir molt. Tenia 11 anys quan vaig passar de ser una nena alegre i molt volguda a ser acorralada per un grup de companys. Va ser una situació horrorosa i són situacions que afecten a la resta de la teva vida. Era molt fràgil i per això crec que l’assetjament del que vaig ser víctima està present en la meva literatura.

En aquest especial<< Anterior

4 Respostes

  • Yolanda Aguilar

   Ui espera a la segona part, hi ha autors menys coneguts però que arriben fort com el Johan Theorin o el Jens Lapidus.

   Respon
 1. David Fajardo

  Avançant-me a la segona part, tothom parla molt bé del Jens Lapidus, a veure que ens diues i si recomanes alguna obra en particular…

  Respon
  • Yolanda Aguilar

   L’estan comparant amb James Ellroy i recomanar doncs el seu llibre debut que forma part d’una trilogia “Dinero Fácil”. Més a la segona part que, segurament, podreu llegir a partir d’aquesta nit.

   Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies