Uncle Sam
8Valoració

Uncle Sam, aquell vell atrotinat

Alex Ross és el dibuixant de “Marvels” i “Kingdom Come”, dues obres clau en la història del còmic que llueixen el magnífic estil fotogràfic característic del seu autor. Com que Ross no es prodiga gaire i en els darrers anys s’ha centrat bàsicament en fer portades, ara Planeta ens permet recuperar, en format “de luxe” un treball de més volada: es tracta de la reedició de “Uncle Sam”, una mini sèrie publicada per Norma fa bastants anys, on Ross fa un interessant tàndem amb el guionista Steve Darnall.

Uncle Sam” és una obra amb un punt de partida força radical, que planteja si aquella icona que representava els valors fundacionals dels Estats Units té raó de ser i si encara podem continuar parlant de valors com ara la llibertat, la democràcia o el patriotisme o, pel contrari, es tracta de conceptes buits. La resposta no és gaire autocomplaent i, en aquesta línia, podem veure un Uncle Sam envellit, senil i perdut pels carrers de la ciutat, que no troba el seu lloc en un món malalt, despietat i violent; un Sam, que pateix al·lucinacions, que és confós amb un pidolaire sense sostre i que acaba a la presó per crear aldarulls enmig del míting d’un polític local.

Durant els seus deliris al·lucinatoris, Uncle Sam torna a reviure moments poc edificants de la història dels Estats Units: la massacre dels indígenes americans, el Ku Klux Klan, l’esclavisme, l’assassinat de Kennedy, l’atur, la violència el terrorisme, la misèria etc. Al llarg de tot el relat també té ocasió de retrobar-se amb companys tan simbòlics com ell: Britannia, Columbia (la seva antecessora icònica), la francesa Marianne o l’ós rus. Cap d’ells passa per un bon moment, però aprofiten per recordar batalletes del passat i consolar-se els uns als altres.

Finalment Sam ha d’enfrontar-se a una versió millorada d’ell mateix, adaptada als nous temps i molt conscient de les contradiccions del seu personatge. La batalla és desigual i amb final incert i, com diu el propi Sam “Es extraño y aterrador ver lo peor de ti mismo”, sap que ho té difícil per guanyar però malgrat tot és optimista, com a bon americà, és per això que, en una conclusió força ambígua, acaba cantant “Yankee Doodle” mentre recupera el seu barret d’estrelles.

Uncle Sam

Malgrat tenir ja uns quants anys, cal dir que “Uncle Sam” és una obra sorprenent, fresca i plenament vigent. Com sempre, malgrat que també té força detractors, Ross fa un treball fantàstic i cal reconèixer que el seu dibuix hiperrealista (que en ocasions recorda molt a Norman Rockwell) és força atractiu. Per la seva banda Steve Darnell, que tampoc s’ha prodigat gaire en el món del còmic (la seva obra més coneguda és “Empty Love Stories”), crea una història original, fosca i políticament incorrecta i que manega amb habilitat diferents referents històrics i iconogràfics.

Per si no n’hi hagués prou, el volum ofereix atractius addicionals com ara, d’una banda un detallat estudi sobre l’origen i l’evolució històrica i gràfica de la figura de l’Oncle Sam, a càrrec del mateix Darnall i, d’altra banda, diferents “Pin Ups”, il·lustracions, esbossos i parts de l’Story Board original, signades per Ross. Tot plegat fa d’”Uncle Sam” una compra que val la pena i que no farà gens de nosa a la prestatgeria de qualsevol aficionat al còmic.


Editorial: Planeta de Agostini
Pàgines: 128
Preu: 15,95 €
Guió: Steve Darnall
Dibuix: Alex Ross

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies