Toda aquella caspa radioactiva
7Valoració

“Toda aquella Caspa Radioactiva, la recopilación definitiva” recull un bon plegat de l’obra de Dario Adanti, la seva famosa plana a la revista d’humor gràfic El Jueves. Editat per Glènat, és un elegant volum amb cobertes dures, 320 pàgines a tot color (si bé un terç són en blanc i negre). Una quantitat considerable d’acudits radioactius i personatges casposos que portaran als seus seguidors la joia de gaudir, de nou, del post-humor de Caspa Radioactiva.

Per aquells que no coneixen prou Caspa Radiaoctiva cal esmentar que es tracta d’un tipus d’humor molt especial. Una mescla d’humor negre, surrealista, absurd, mal gust i b-movies. Histories inspirades a les notícies dels diaris exagerades que posen els personatges en situacions extremes, malformacions corporals de tota mena, morts estúpides, conversacions surrealistes o deduccions esquizofrèniques. Un humor que parteix del fracàs humà i que pretén riure de tot plegat. Tot això ens porta, com diu l’autor al pròleg, al seu particular “infierno de la mente”.

L’estil gràfic evoluciona amb el temps. Les planes més antigues es caracteritzen per dibuixos fets a mà, amb ninots simples i molt expressius. Es veu com Dario Adanti comença a utilitzar l’ordinador per crear les seves vinyetes. Juga amb les dues tècniques durant un temps, però finalment es decanta per l’ordinador com a eina i com a tècnica, convertint-se així en el seu estil personal. Predominen els dibuixos esquemàtics, personatges amb traços simples, i el color negre i de tintes planes. Tot i que els acudits canvien, els dibuixos, tant de personatges com d’escenaris, son reutilitzats mitjançant biblioteques d’imatges o amb la famosa tècnica del Cut&Paste (retallar i enganxar),  servint-se de la repetició com a element humorístic.

Resumint; ens trobem amb una recopilació que manca de noves creacions, a la qual es troben a faltar les dates de publicació, i alguns dels  treballs antics i esbossos. Un llibre fet per aquells que necessiten vessar la seva ràbia continguda, tamisar el seu estrès diari, i oblidar les seves preocupacions quotidianes. Un conte per anar a dormir, per aquells “nens i nenes” que no volen somiar amb angelets. Amants de l’humor clàssic, moralistes, sensibles al dolor aliè, religiosos i extraterrestres: Absteniu-vos.


Editorial: Ediciones Glènat
ISBN: 978-84-9947-134-1
Pàgines: 320
Preu: 28 €
Guió: Darío Adanti
Dibuix: Darío Adanti

Dario Adanti va néixer a l’Argentina el 1971, on va treballar com a il·lustrador i dibuixant de còmic fins 1996 que es va traslladar a Madrid. Va ser al 1998 quan va començar a publicar setmanalment a la revista “El Jueves” on la seva plana “Caspa Radioactiva” el va fer conegut dintre del món de l’humor gràfic.

Ha publicat més d’una desena de llibres (en solitari o en col·laboracions), ha realitzat il·lustracions per coneguts diaris i revistes, i també ha realitzat animacions per a cadenes de televisió.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies