Valor de ley
8Valoració

Mattie Ross és una noia que acaba de perdre el seu pare assassinat a mans de Tom Chaney. L’assassí ha aconseguit escapar de la justícia però Mattie vol capturar-lo i per això contracta els serveis de Rooster Cogburn, un xèrif acostumat a perseguir bandolers amb certa facilitat per acabar amb les seves vides. En el camí es troben a un ranger de Texas que també està buscant Chaney i uniran les seves forces per complir els desitjos de la noia.

Els germans Coen han fet una nova versió de la pel·lícula que va protagonitzar John Wayne l’any 1969 i per la qual l’actor va guanyar un Oscar. En aquest cas la història és explicada des de la perspectiva de la noia, tot i que el to general continua sent el d’un western clàssic. Els Coen han fugit del seu univers propi per posar-se al servei d’una història típica de venjança amb totes les característiques d’aquest tipus de pel·lícules.

Així, ens trobem amb un bon guió i una excel·lent posada en escena  que interessa de principi a fi i que reivindica un gènere que fa molt de temps que ha perdut la seva presència a la pantalla. Al llarg de la pel·lícula no hi ha grans sorpreses i tot i que hi ha moments que són previsibles, en conjunt el guió funciona i se sosté amb força. No hi ha tampoc moments de gran emoció en la hora inicial perquè els personatges estan cimentant una relació basada en la correcció i en la recompensa que tots esperen. A poc a poc, gairebé de manera imperceptible, els llaços que uneixen als protagonistes es van fent més forts i això desemboca en la part final, molt més intensa i plena de grans moments, sobretot quan es fan patents les conseqüències que té la història per alguns dels personatges.

Valor de Ley (True Grit)

La pel·lícula destaca per les seves actuacions, amb un Jeff Bridges grandiós com el xèrif Cogburn, un home acostumat a matar però que es revela com cansat del tipus de vida que porta. La relació amb la Mattie evoluciona al llarg del metratge passant de l’interès monetari a la preocupació real per la seguretat de la noia. Hailee Steinfeld és el veritable motor de la història, una noia segura de ella mateixa amb capacitat per negociar amb adults en igualtat de condicions i que parla sense por als bandolers més temibles. La relació entre els dos protagonistes és el punt més interessant de la història i com a espectador arribes a estimar tant a aquella noia que en realitat està més espantada del que vol fer veure com al xèrif, amb més ganes de fer de pare del que vol admetre. Matt Damon (el rànger de Texas) i Josh Brolin (l’assassí Tom Chaney) tenen papers una mica menys destacables (especialment el del Brolin, purament testimonal) i amb poca evolució però que contribueixen a arrodonir la història i a exercir de contrapunt de la parella protagonista.

Valor de Ley (True Grit)

‘Valor de ley’ és d’aquelles pel·lícules on és difícil trobar coses criticables: tècnicament està molt ben feta, la història és interessant i les interpretacions són excel·lents. L’únic però que podem posar és que emociona i sorprèn relativament perquè sona a alguna cosa ja vista en altres pel·lícules. No és la producció més original que han fet als Coen però sí és una de les que més qualitat objectiva té i això ja és raó suficient per anar al cinema a passar dues hores veient un western com deu mana.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X