Primeres hores de Festival i el protagonisme es troba a la catifa vermella. I és que una pel·lícula nominada a ni més ni menys que a 10 premis Óscar és l’encarregada d’obrir la Berlinale. En primera fila els germans Joel i Ethan Coen, Jeff Bridges i Josh Brolin, que arriben al Berlinale Palast, habitual centre de projeccions de la Secció Oficial, per presentar la cinta inaugural True Grit.

I comença la cerimònia, una gala entretinguda, on hi va haver espai per l’humor i pel compromís polític i social. L’excèntric director de la Berlinale, Dieter Kosslick va explotar la seva vis còmica –que ni tan sols necessita traducció-, i va assumir el seu paper de director d’un event de gran format a l’hora de parlar de l’absència involuntària d’un dels membres del jurat.

Kosslick va presentar les pel·lícules que formen part de la Secció Oficial d’aquesta edició, i alhora el jurat que dictarà sentència un cop finalitzin totes les projeccions, aquest any presidit per Isabella Rossellini. Amb una gran absència, però, la de Jafar Panahi, director de cinema d’origen iranià, que ha estat condemnat a sis anys de presó i vint d’inhabilitació professional per un delicte de conspiració contra el Govern de Teheran. Isabella Rossellini va llegir una emotiva carta de Panahi que va fer posar dempeus a tot el públic assistent. Sens dubte la seva absència marca aquest Festival, que li ha dedicat una secció dins del programa oficial, amb la projecció de varies de les seves pel·lícules.

Jafar Panahi

I després d’observar la cara d’astorament dels Coen i la seva troupe davant la xerrameca en alemany de la presentadora, comença la visualització de la primera pel·lícula del festival, fora de concurs. True Grit.

Es tracta d´una reinterpretació del western clàssic de 1969, protagonitzat per John Wayne, que explica la història d’una nena de 14 anys, Mattie (Hailee Steinfeld), que clama venjança per l’assassinat del seu pare a mans d’un fugitiu (Josh Brolin). La justícia no intervé, i ella mateixa buscarà ajuda en un Marshall molt particular, en Cogburn (Jeff Bridges), i un ranger de Texas, LaBoeuf (Matt Damon).

True Grit

Una espècie de road movie, però a cavall, menjant pols del camí, i compartint situacions complicades que acabarà creant un vincle invisible entre els tres perseguidors de l’assassí. Impecable interpretació de Jeff Bridges, que torna a brodar un personatge que podria causar repulsió, però amb un rerefons clarament tendre i còmic que es guanya des del primer moment al públic. També ressaltar la interpretació de la nena, Steinfeld, que esdevé el fil conductor del film fins a l’últim moment. La resta d’interpretacions correctes, ben embolcallades per una escenografia creïble i un argument senzill però ben portat a terme.

Una pel·lícula que potser no quadra massa en un festival com la Berlinale, on l’intimisme de pel·lícules amb poc pressupost o de directors poc coneguts, acostuma a donar sorpreses força interessants en la secció oficial. No obstant, com a pel·lícula que obre el certamen, és un tast que deixa bon sabor de boca per començar, un toc d’humor i tendresa amb olor a whisky i soroll de cavalcar de cavalls.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies