1 de 1 a l'especial Sèries USA 2010-11

La guionista, directora i productora Shonda Rimes por presumir, no només d’haver creat una de les sèries més exitoses dels últims anys com és “Anatomia de Grey”, sino d’haver-la sabut reinventar quan estava en devallada, facturant unes dues úlimes temporades esplèndides, i a sobre haver-ne creat un spin-off també de gran èxit com és “Private Practice” (Sin cita previa). Així que quan apareix un nou projecte amb el seu nom darrera el normal és posar-hi atenció.

Juntament amb les seves col.laboradores a “Anatomia de Grey” Jenna Bans i Betsy Beers, són les artífexs d’aquesta nova ficció per la midseason de la ABC. Amb ‘Off the map” tornen a trepitjar sobre el terreny que coneixen, una historia sobre un grup de metges que  intenta mesclar medicina, histories personals de doctors i pacients, embolics sentimentals i un cóctel de moments dramàtics i humor.

Aquesta és una fórmula que els ha funcionat molt bé en els altres projectes i que ara intenten exportar a un ambient diferent. I és que els metges de “Off the map” no treballen en un hospital, sino en una clínica destartalada al mig de la selva a Sudamèrica, on la falta de recursos i els problemes de comunicació amb una comunitat castellanoparlant son el pa de cada dia.

TRAILER

ELS METGES DE LA CRUZ DEL SUR

Cruz del Sur és una clínica en plena selva tropical en algún lloc de Sudamèrica, que és l’únic centre mèdic de la zona en 300 kilòmetres. Sense els aparells, el finançament i les medicines de les grans ciutats del primer món, els metges que hi treballen han de confiar en els seus instints i el seu enginy per suplir la falta de recursos. Aquest és el personal que l’atén:

BEN KEETON (Martin Henderson)
Off the map Ben

Ben és un dels veterans del grup, que ja portava un temps a la selva quan arriben els nous metges. Havia estat el més jove en arribar a cap de cirurgia de l’hospital de UCLA però decidí abandonar la plaça i fundar aquesta clínica al bell mig del no res. Això el va convertir en una llegenda i a l’hora en un personatge enigmàtic.

El Dr. Keeton és l’actor neozelandès Martin Henderson, vist fins ara en sèries no gaire populars aquí com ‘Sweat‘ i ‘Big Sky‘ i també al cinema a ‘Torque: Rodando al límite‘, ‘Ases calientes‘, ‘Windtalkers‘ o ‘La señal‘.

ZITAJALEHRENA “ZEE” ALVAREZ (Valerie Cruz)
Off the map Zee

La Zee és l’altra metgesa veterana del grup, nativa de la zona. No té massa fe en què els nous residents aguantin gaire en aquest entorn i li molesta la falta de ganes d’integrar-se i d’aprendre castellà de la majoria dels nouvinguts amb el què ha hagut de tractar. A més d’una gran doctora, és experta en plantes i el seu ús com a remeis, i s’encarrega de cultivar tota mena d’herbes per a usar-les a la clínica.

El rostre de l’actriu Valerie Cruz és de sobres conegut pels seguidors de sèries, que ja l’hem vista a ‘True Blood’, ‘Nip/Tuck’, ‘Dexter‘ o ‘Dresden Files‘ entre d’altres.

OTIS COLE (Jason Winston George)
Off the map Otis

L’Otis és el tercer dels veterans de la clínica, que desconfia de les motivacions dels nouvinguts. Tot i el seu caràcter bromista és sever amb els residents i no dubta a fer-los aprendre per les males la nova realitat en què han d’exercir. Havia patit una addicció en el passat i ara està enganxat als gelats i les llaminadures per no recaure. Està interessat en la Zee tot i que ella a vegades li correspon i altre es resisteix a mantenir una relació amb un company de feina.

L’actor Jason George era de sobres conegut per les responsables de la sèrie, ja que havia interpretat al Dr. Ben Warren en diversos capítols d’Anatomia de Grey’. Abans ja havia tingut papers recurrents en altres sèries com ‘Eastwick‘, ‘¿Qué hacemos con Brian?‘, ‘Eli Stone‘, ‘Eve‘ o ‘Urgencias‘.

TOMMY FULLER (Zach Gilford)
Off the map Tommy

En Tommy és cirurgià plàstic. Només arribar a la selva comença a buscar platja i diversió i això ben aviat li valdrà l’enemistat d’Otis i haver d’aprendre a les dures. Ha de fer front a la fama de despreocupat, orgullós i al fet d’haver escollit una especialitat considerada pels metges com la vía dels que volen fer diners ràpid sense preocupar-se per la medicina real. Tot i que fa gala d’una gran seguretat i encant personal per salvar més d’una situació, la vida a la selva l’ajudarà a madurar.

Zach Gilford és l’encarregat d’interpretar Tommy. Ja havia passat fugaçment per un capítol d’Anatomia de Grey‘ i els últims anys ha estat ocupat en un dels papers principals de ‘Friday Night Lights’.

LILY BRENNER (Caroline Dhavernas)
Off the map Lily

La Lily és la resident de medicina d’urgències. Amb un carácter que combina dolçor i determinació, arriba a la selva tota entusiasme i amb actitud de girl scout preparada pel què calgui. Abans de venir al seu nou destí, havia estat molt de temps de baixa per la mort del seu promès. Fa gala tant d’un cor d’or que la porta a involucrar-se a fons en els seus casos com d’un fort carácter per enfrontar-se a qui sigui necessari per aconseguir el què vol. Per ella el treball a la Cruz del Sur és una font constant de meravelles que li descobreixen nous mètodes i maneres de fer que ni imaginava. La Lily ben aviat captarà l’atenció d’en Ben.

Havent debutat a la televisió amb només 8 anys, l’actriu canadenca Caroline Dhavernas acumula una llarga carrera on consten papers ens sèries com ‘The Pacific’, ‘Ley y Orden’ i ‘Wonderfalls‘. Al cinema, ara també la podem veure a ‘La trampa del mal‘.

MINA MINARD (Mamie Gummer)
Off the map Mina

És l’experta en malalties infeccioses. Metòdica, la Mina venia d’un entorn molt competitiu on estava acostumada a lluitar constantment per aconseguir bons casos. Un error que va causar la mort d’un noi va fer que l’expulsessin de la residencia. Aquest bagatge l’ha dotat d’un caracter distant que fa que li costi fer amics entre els seus colegues. Anar a treballar a la selva, per ella era una oportunitat d’or per experimentar d’aprop la seva especialitat en malalties extranyes, però un cop al Cruz del Sur aviat s’adonarà que ha de reaprendre les coses més bàsiques de la medicina per tractar les enfermetats de la gent de la zona.

L’actriu Mamie Gummer va debutar al cine amb només tres anys al costat de la seva mare (Meryl Streep) i Jack Nicholson a ‘Se acabó el pastel‘, però des d’aleshores va trigar a reprendre la seva carrera d’actriu. Recentment l’hem pogut veure a la pel.lícula ‘Destino:Woodstock’ i a la sèrie ‘The Good Wife‘.

RYAN CLARK (Rachelle Lefevre)
Off the map Ryan

De caràcter inconstant, la Ryan ha fet uns quants intents d’abandonar la zona, però sempre acaba tornant. És filla de misioners i per això ha viscut a diferents llocs del món. Els seus viatges pel món l’han dotat d’experiència i recursos, i també d’interès per la gent local, la seva cultura i el seu idioma. Havia estat la nina dels ulls d’en Ben, amb qui mantenia una complexa relació sentimental.

A l’actriu canadenca Rachelle Lafevre ara se l’associa al paper de Victoria a la saga ‘Crepúsculo‘, però té una llarga carrera on consten sèries com ‘¿Qué hacemos con Brian?‘, ‘Boston Legal’, ‘Swingtown‘ o ‘C.S.I.‘ i també pel.lícules com ‘El mundo según Barney‘o ‘Confesiones de una mente peligrosa’.

CHARLIE (Jonathan Castellanos)
Off the map Charlie

En Charlie és un noi de 13 anys de la zona, que fa les funcions de traductor a la clínica. Ell serà el vehicle perquè els nous metges es puguin entendre amb els seus pacients. De caràcter obert i bromista, en Charlie no perdrà ocasió de prendre el pèl als nouvinguts, però a la vegada demostra una gran maduresa per la seva edat i prova d’aprendre tot el què pot dels professionals per qui treballa.

Al benjamí de la sèrie l’interpreta Jonathan Castellanos, qui ja havia treballat de forma recurrent a ‘Southland‘ o de forma puntual a ‘Boston Legal‘.

QUE EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC

Off the map

‘Off the map’ és d’aquelles sèries que ha acollit millor el públic que la crítica. Després de veure el pilot, la crítica especialitzada a Metacrític li va otorgar un suspens amb una nota de 48. Tot i que alguna veu solitaria la defineix com una sèrie refrescant i que porta els principis de les soap operas de metges a un entorn diferent que pot donar molt joc, la gran majoria dels grans mitjans es carreguen l’estrena de la sèrie describint-la com massa lenta, amb mals diàlegs, guió pobre i previsible, i molt allunyada del nivell d”Anatomia de Grey‘. També hi ha força consens en què la pobresa del text desaprofita un cast amb prou talent. I hi ha qui va més enllà i troba directament criticable i condescendent aquest tractament lleuger en què un grupet de joves i sexys americans van a salvar els pobrets indígenes de la selva mentre es redimeixen dels seus errors del passat.

El públic en canvi, és més benevolent i li otorga notes al voltant d’un notable 7, aplaudint el fet que un repartiment jove, un escenari salvatge i noves històries aportin una mica d’aire fresc a les tradicionals històries de metges. Per desgràcia, aquestes valoracions no s’estan traduint en una audiència satisfactòria per la ABC. L’estrena va congregar 7,57 milions d’espectadors, una xifra decepcionant per la cadena. I des d’aleshores encara ha empitjorat. Al tercer capítol els espectadors ja havien baixat fins a 5 milions, molt per sota d’altres competidores de la nit dels dimecres com ‘Blue Bloods‘ (12 milions) o ‘American Idol‘ (25 milions). Aquestes xifres col.loquen la sèrie a la corda fluixa i ja han iniciat l’ineviable debat al voltant d’una possible cancel.lació.

OPINIÓ

Off the map

Off the map’ porta les ficcions de metges a un escenari que permet presentar casos, curacions i maneres de treballar que s’allunyen dels que estem acostumats a veure al Seattle Grace d’’Anatomia de Grey’ o el Princeton-Plainsboro de ‘House’. Aquest és l’element diferencial de la sèrie i que la fa a estones original i curiosa, quan no deixa de ser graciós veure quan a falta de sang fan una transfusió amb l’aigua d’un coco, o per poder receptar unes pastilles han de negociar amb el xamàn del poble, o quan abans d’operar un excursionista accidentat li han de treure del damunt una enorme anaconda que el té comprimit.

Però les bondats de la sèrie acaben més o menys aquí. Hi ha unes quantes coses que fan que no acabi de funcionar i que vistos uns quants capítols fan que resulti fácil d’entendre perquè l’audiència està fugint en massa. En primer lloc hi ha una considerable falta de ritme en els capítols. L’entorn podría haver donat per històries trepidants i plenes de suspens però els pics d’acció que hi ha en cada capítol no acaben d’atrapar ni en intriga ni en emocions. L’altre problema són els personatges, que tot i que cadascun té el seu propi passat i carácter, semblen tallats per un patró comú, joves i guapos amb algun error del passat que s’han de redimir treballant en plena selva. Els hi falta complexitat i despertar empatía.

I finalment hi ha una falta greu de coherència amb el postulat de la propia sèrie. Aquest escenari situat en algún lloc inidentificat de Sudamèrica, en realitat és Hawaii i es nota, perquè té més de paradís de postal que de llar salvatge de gent pobra i inculta. Resulta del tot increíble que els tres residents escollits per treballar a la zona, no parlin una gota d’espanyol per comunicar-se amb la gent i acumulin defectes de caràcter i errors als expedients. Així que no es pot evitar notar aquesta mica de condescendencia que alguns crítics mencionen de que més que tractar seriosament temes socials, a la serie els pobrets indígenes i els seus problemes semblen només l’excusa perquè uns jovenets metges traumatitzats expulsin els seus fantasmes i de tant en tant puguin tractar algun cas més espectacular on els pacients són turistes que campen per la zona com si fos la Rambla.

De manera que ‘Off the map’ resulta recomanable només pels incondicionals de les series de metges tirant a despreocupades, que vulguin alguna cosa una mica diferent. Però fins i tot les que se sentin dins aquest grup hauran de córrer perquè o fa un gir espectacular o no té pinta de que la sèrie hagi d’aguantar gaire en antena. Una llàstima tenint en compte les referències de l’equip que té al darrera.

QUAN I ON S’EMET?

Off the map‘ s’emet els dimecres a les 10 a la ABC.

Creadors: Jenna Bans
Intèrprets: Valerie Cruz, Caroline Dhavernas, Zach Gilford, Mamie Gummer, Martin Henderson, Rachelle Lefevre, Jason Winston George, Jonathan Castellanos
Cadena: ABC
Durada dels capítols: 45 min.

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies