Seguint la lloable política de potenciar la ficció pròpia, Antena 3 ens presenta la nova sèrie de Globomedia: ‘El Barco’. Després de l’èxit aconseguit amb ‘Hispania’, Antena 3 recupera alguns del seus actors fetitxe en una aventura on intrigues catastròfiques conviuen amb d’altres de més amoroses.

El vaixell de 75 metres d’eslora al que es refereix el títol porta el nom de “Estrella Polar” i en ell viuen els últims supervivents (almenys que ells sàpiguen) d’un cataclisme de magnituds devastadores. La tripulació, composta majoritàriament per una colla de joves aprenents de navegació, haurà de fer front a les vicissituds d’una trama que navega entre el misteri, l’amor, un pèl de comèdia i molta aventura.

Dos són els principals reclams de “El Barco”, per una banda  la magnitud de la producció i per l’altra la selecció del repartiment. I és que pel rodatge de “El Barco”, Globomedia compta amb dos platós de grans dimensions, un d’ells a alta mar (la segona goleta més gran d’Espanya) i l’altra a terra ferma, un gran decorat que reprodueix l’interior del vaixell dividit en quatre plantes, des de la sala de màquines fins el camarot del capità, la sala de joc, la cuina o el menjador.

Mario Casa encapçala un repartiment que es completa amb Blanca Suárez (El Internado), Juanjo Artero (El Comisario), Irene Montalá (El Internado), Luis Callejo (Suprecharly), Neus Sanz (Los hombres de Paco), Javier Hernández (El pacto) o Marina Salas (3 metros sobre el cielo). Noms alguns molt atractius per l’audiència més jova.

Els personatges

Ricardo Montero arriba a l’Estrella Polar viudo i amb dues filles. Com a Capità del vaixell fa gala d’una gran força exterior, que contrasten amb els seus complexos i carències interiors. Juanjo està molt segur al timó del vaixell però no ho està gens en el seu retrobat paper de pare. Ell serà la figura autoritària que necessita la tripulació per seguir el bon camí.

Juanjo Artero dona vida a el Capità de l’Estrella Polar després de passar-se 10 temporades fent de “Charlie” a ‘El Comisario’.

Ainhoa és la filla del Capità. És guapa i llesta, però també ambiciosa i passional. Desprès de la mort de la seva mare s’ha encarregat de cuidar de la seva germana petita i de ser un punt de recolzament pel seu pare. Té les idees molt clares, però potser no tant en els temes amorosos.

A Blanca Suárez la vam conèixer a ‘El Internado’ i ja l’hem pogut veure en pel·lícules com ‘Cobardes’, ‘El Cónsul de Sodoma’, ‘Fuga de cerebros’ o ‘Carne de Neón’. El seu nom sona també com a part del repartiment de la propera pel·lícula de Pedro Almodóvar, ‘La piel que habito’.

Ulises no arriba al vaixell com alumne sinó com a polissó amb l’objectiu de conèixer el seu pare, el primer oficial de l’Estrella Polar. Rebel i impulsiu, els seus coneixements sobre el mar seran de gran ajuda per la tripulació malgrat el seu geni, atractiu per uns, insuportable per altres.

Mario Casas, cada vegada més cepat, ja és un rostre conegut tant en cinema com en televisió, on l’hem vist a ‘Obsesión’, ‘SMS’ i ‘Los hombres de Paco’.

Encarregada del laboratori científic del vaixell, Julia Wilson és llicenciada en Medicina i Biologia. Arriba a l’Estrella Polar amb més informació i secrets que cap altre tripulant. Sentimental, noble i fidel, no acaba de creure’s la situació en la que han acabat trobant-se.

Irene Montalá es coneguda pel públic més jove pel seu paper a ‘El Internado’, però de fet compta amb una amplia carrera tant en teatre i cinema (‘La mujer del Anarquista’, ‘Tu vida en 65”’, “Una casa de locos”, “Fausto 5.0”,…) com en televisió (‘Herederos’, ‘Temps de silenci’, ‘Cuéntame’,…).

Racista, masclista i d’aparença amargada, De La Cuadra és un home de gran experiència en el mar, capaç, segons les seves paraules, de saber en quin Mar es troba només tastant la seva aigua. No ha estat mai més de cinc mesos a terra i porta gairebé tota la seva vida al costat del Capità Montero, a qui dedica tota la seva atenció i lleialtat.

Luis Callejo porta deu anys fent cinema (‘Princesas’, ‘La caja Kovak’, ‘Che: Guerrilla’, ‘La mujer del anarquista’, ‘El patio de mi cárcel’, ‘ Mal ajeno’,…). A televisió se’l coneix sobretot pes seu paper de Márquez a ‘Los hombres de Paco’.

Amb tant atractiu com a falta d’escrúpols, Luis Gamboa deu el seu caràcter de ferro al seu passat militar. Conspirador i impulsiu resulta el personatge antagonista del Capità. Sempre enigmàtic, aviat crida l’atenció del cor d’Ainhoa.

L’actor colombià Juan Pablo Shuk és tot un expert en telenovel·les. Aquí se’l coneix pricipalment pel seu paper a ‘Pasión de Gavilanes’.

Criada entre mariners, la cuinera del vaixell sap com ficar-se la tripulació a la butxaca, excepte a De La Cuadra, ja que és l’única capaç de fer-li reprimendes. De gran instint maternal serà la gran protectora de Valeria i Burbuja.

Neus Sanz arriba a ‘El Barco’ després de la seva experiència com a Rita a ‘Lo Hombres de Paco’. Neus Sanz va començar la seva carrera als 17 anys amb la companyia de teatre La Cubana, i a participat en els rodatges de ‘Volver’ i ‘Carlitos i el campo de los sueños’.

Amb una mentalitat d’un nen de vuit anys degut a un accident que li va afectar al cervell, Burbuja és molt actiu i és ple d’inquietuds. De vegades fins i tot sembla el més llest del vaixell. Després de l’accident, Burbuja va canviar les seves funcions de mariner per les d’ajudant de cuina.

Iván Massagué és dels actors més prolífics i polifacètics de ‘El Barco’. A televisió l’hem vist a ‘El Grupo’, ‘El Comisario’, ‘Policias’, ‘Hospital Central’, ‘Periodistas’, ‘El cor de la ciutat’, ‘Siete Vidas’ o ‘La Familia Mata’. Al cinema potser l’haureu vist a ‘ Soldados de Salamina’ o ‘El laberinto del Fauno’, entre d’altres.

Alumne de l’Estrella Polar, sembla que està poc dedicat als estudis i molt preocupar per fer-se un nom entre les noies del vaixell. Però el seu èxit és escàs, ja que xuleria de desprèn no deixa veure la seva tendresa de fons.

Per a Javier Hernández, Piti suposa un dels seus paper més importants. Anteriorment havia participat en alguns episodis de ‘Fisica o química’, ‘Águila Roja’ i en la mini-sèrie “El Pacto”.

Vilma és treballadora, seriosa i desconfiada. El seu passat amorós ha tingut conseqüències inesperades i viu un moment de gran inseguretat. A l’Estrella Polar’ aprendrà a confiar de nou en la gent i qui sap si també en l’amor.

A Marina Salas la coneixereu sobretot pel seu paper de Laura Fuster a ‘Mar de fons’, ell de Critina Martos a ‘Desaparecida’ o el de Silvia Latiegui de ‘Hay alguien ahí’.

La coixesa que pateix Ramiro no han pogut apartar-lo de perseguir els seus somnis. Formar part de l’Estrella Polar l’ha suposat una gran oportunitat d’aconseguir-los, però també l’ha obligat a separar-se de la noia del seu cor. El temps dirà si el distanciament farà trontollar els seus sentiments.

Aquest gallec de 27 anys diplomat en Pedagogia Teatral, deu la seva experiència en la interpretació principalment al teatre i diverses participacions en curtmetratges, i petits papers a sèries com ‘Eva y Colegas.com’ o ‘Aida’.

Estela és l’alumna més tranquil·la i romàntica del vaixell. Ella serà l’encarregada de portar la calma a les situacions més extremes, però segurament també serà la que més haurà de patir.

Estela suposa el primer paper per aquesta guapa model equatoriana de 23 anys.

Un dels personatges més peculiars de la sèries. Cura i estudiant del vaixell. Ingenu en ambdues funcions.

Bernabé Fernández és l’encarregat de donar vida a Andrés Palomares. A Fernández també l’haureu vist a ‘Al salir de clase’, ‘Cosas de la vida’, ‘Aída’ o ‘El Internado’.

Valeria és la filla petita del Capità. Amb una imaginació extrema, ella ens donarà la mirada més innocent de la situació. Ràpidament es farà amiga de Burbuja, amb el que formarà un bon tàndem. Patricia Arbuces és la nena de 6 anys encarregada d’interpretar a Valeria.

Crítica i públic

Tot i que la crítica de Ferran Monegal per El Periodico considerava ‘El Barco’ com “d’una qualitat més que ressaltable”, amb “diàlegs, moviments de càmera, tractament del color i llenguatge visual” com “ingredients que conformen una bona arquitectura”, elevant a Mario Casas a fitxatge fonamental i mostrant-se molt satisfet de la recreació de la catàstrofe, són molts els crítics que s’aparten d’aquesta opinió. En general, la crítica no ve amb massa bons ulls ni el nivell dels efectes, ni la construcció d’un guió on predomina el tòpic, ni l’actuació dels actors més joves.

Tot i així, el públic ha estat molt més receptius. De fet ‘El Barco’ s’ha convertit en la quantitativament millor estrena de ficció dels darrers dos anys, aconseguint un 23,4% de share i 4.769.000 espectadors. I el que crida més l’atenció és el seu target, ja que el 35% d’aquests espectadors estan en el grup d’edat de 13 a 24 anys, i un 28,4% de nens de 4 a 12 anys.

Anunci del primer Twittersodi.

Sembla clar que els productors de ‘El Barco’ tenien ben clar quin era el target de la sèrie, i pensant en aquest han pres especial cura d’estar ben present a les xarxes socials. A hores d’ara, la sèrie ja compta amb més de 75.000 fans a Facebook, i anant encara més enllà ‘El Barco’ s’ha convertit en la primera sèrie nacional en comptar amb Twittersodis, una mena de spin off en els que cada dilluns i mitjançant tweets es complementa la trama de la sèrie televisiva amb subtrames en les que els protagonistes poden fins i tot interactuar amb els seguidors del Twitter. Els seguidors de ‘El Barco’ destaquen sobretot la simpatia que desprenen els seus personatges.

Opinió

Després de visionar els tres primers capítols de ‘El Barco’, un no acaba de treure’s del cap el cúmul de despropòsits que acumula. Les subtrames que ens planteja ‘El Barco’, més pròpies de una sèries juvenil de tarda, contrasten estrepitosament amb la trama general sobre el desastre. Els personatges, tan típics com tòpics, no desprenen la credibilitat que tant requereix la falta de nivell en els efectes.

Escenes com les de Ramiro arriscant la vida per trobar cobertura en el mòbil per fer saber a la seva xicota quan se l’estima; o la del tancament accidental d’Ulises i Ainhoa en una càmera frigorífica donant-se calor amb la cara tota lila; o el descens subaquàtic d’Ulises i De La Cuadre en el que a penes fan altre cosa que treure bombolles de la boca, no fan altre cosa que rebaixar ell nivell d’una sèrie que per altra banda cal lloar pel seu intent de fer una ficció diferent. La llàstima és que de fet no ho sigui tant.

No obstant, el guió sí que acaba per resultar curiós, i seguits més per l’esperit tafaner que per la fascinació, resulta fàcil quedar-s’hi enganxat, esperant a veure de quina estúpida manera faran avançar els estúpids esdeveniments.

Potser la bona feina de part del repartiment ajuda. Tampoc fan mal les gratuïtes escenes de les dutxes, on el cul del cura té més protagonisme que la fi del món.

Quan i on s’emet?

‘El Barco’ s’emet les nits de dilluns en Antena 3. També es poden veure a través de web d’Antena 3.

Creadors: Daniel Écija, Álex Pina i Iván Escobar
Intèrprets: Juanjo Artero, Irene Montalà, Mario Casas, Blanca Suárez, Luis Callejo, Neus Sanz, Iván Massagué, Juan Pablo Shuk, Javier Hernández, Marina Salas, Bernabé Fernández, David Seijó, Giselle Calderón, Patricia Arbues
Cadena: Antena 3

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies