George Stroud és editor d’una revista d’un important grup editorial i orgullós pare de família, tot i que també és aficionat a l’alcohol i a les dones més enllà del recomanable. Un d’aquests embolics el portarà a una situació perillosa quan una noia amb qui ha tingut una relació aparegui  assassinada. Així , es trobarà al mig d’una investigació que inevitablement l’assenyala com a culpable.

“El gran reloj” està considera una de les grans novel·les negres clàssiques. Una història típica d’aquest gènere està presentada d’una manera original i atractiva. El llibre està narrat en primera persona principalment per George Stroud, però hi ha alguns capítols que presenten narradors diferents que aporten veus i punts de vista diversos  a l’evolució de la història. Així, cada capítol posa una peça mes en l’engranatge que Fearing construeix però a la vegada la veu en primera persona ens ajuda a entendre els personatges, gràcies als seus pensaments però també  a les impressions que els altres tenen d’ells. Per tant, un argument que es pot qualificar de senzill acaba convertint-se en un apassionant joc de miralls en el que ens veiem atrapats seguint els pensaments, les pors i els desitjos dels protagonistes. A més, la novel·la es beneficia d’un estil molt modern i un llenguatge que, tot i ser publicada en 1946, l’apropen molt més a la literatura actual del que es podria esperar.

En referència als personatges, cal dir que gràcies a aquesta construcció guanyen en profunditat i en visibilitat. No només tenim al típic protagonista intel·ligent, amb un atractiu magnètic que acaba resultant fatal, que quan es troba en una situació complicada posa en marxa tots els mecanismes que troba al seu abast per escapar;  també ens trobem amb els pensaments de l’esposa que ha patit infidelitats, del veritable assassí que tracta de trobar una sortida o d’alguns dels investigadors i altres secundaris. Són en general personatges arquetípics que pateixen una evolució limitada però que en aquesta ocasió se’ns fan més presents i comprensibles.

El títol fa referència al temps que transcorre i manega la vida de les persones i com aquest temps pot convertir-se en el teu gran enemic i poc després salvar-te el coll quan les casualitats i les circumstàncies acabin jugant al teu favor. Les imatges d’aquest gran rellotge apareixen contínuament, en els pensaments del protagonista, donant forma a la seva visió de la vida i a la seva manera d’encarar els problemes que es va trobant.

En conjunt, una lectura fàcil, entretinguda i enriquidora, una aproximació diferent a la novel·la negra clàssica. Amb un argument que sonarà a habitual a molts dels lectors, el llibre ofereix una estructura i una construcció que resulta suficientment atractiva per a que “El gran reloj” ocupi un espai en la vostra biblioteca.


Editorial: RBA
ISBN: 9788498678840
Pàgines: 192
Preu: 17 €

Kenneth Fearing (Oak Park, Illinois, 1902 – Nueva York, 1961) no va ser un escriptor especialitzat en novel·la negra. De fet, als Estats Units se li recorda sobre tot per ser el millor poeta del seu país durant l’època de la Gran Depressió. Intel·lectual d’esquerres, en la seva joventut es va traslladar a Nova York on va treballar com editor i redactant articles sobre literatura en diferents mitjans, entre ells ‘The New Yorker’ i ‘Poetry’. A més de la seva producció narrativa oficial, que es limita a vuit novel·les, cinc de les quals corresponen al gènere negre, va redactar molts discursos i es va escriure relats eròtics amb pseudònim.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X