3 de 5 a l'especial Novel·la negra i policíaca

George Simenon (1903-1987)

George Simenon

Georges Simenon va néixer a Lieja (Bèlgica) el 1903 i va morir a Lausana el 1987. Inicialment va exercir de periodista a la Gaceta de Lieja i l’any 1921 va publicar, sota el pseudònim de Georges Sim la seva primera novel·la, Au Pont des Arches. L’any 1922 es va traslladar a París on va editar fins al 1936 més de mil contes i va iniciar la publicació de novel·les de tipus popular. El 1929 escriu Pietr le Leton, la primera novel·la de la sèrie del comissari Maigret, que prossegueix ininterrompudament fins al 1934. Després va començar a escriure novel·les de caràcter psicològic en les quals es barregen elements policials. L’any 1943 va ressuscitar el seu personatge més famós amb Maigret revient, a la qual van seguir altres novel·les i narracions protagonitzades pel comissari més llegit en francès durant el segle XX.

Alguns dels seus títols: Les memòries de Maigret, La neu era bruta, Maigret i el seu mort, Maigret es diverteix, Maigret i el fantasma, Maigret i el vagabund, Les vacances de Maigret, Un crim a Holanda…

El seu personatge

El comissari Maigret

El comissari Maigret, creat l’any 1929, pertany a la Policia Judicial de París. D’uns quaranta anys, barreja de metge i de sacerdot, alt i cepat, amb barret i pipa a la boca i mans a les butxaques del seu gran abric negre.

Maigret és el fill d’un home de camp que es converteix en funcionari i petit burgès. Les seves disquisicions procedeixen més de la intuïció que de l’anàlisi i deducció, i acostuma a desemmascarar al delinqüent posant-se en la seva situació i abstenint-se d’emetre qualsevol judici moral.

Simenon fa que el seu personatge actuï sobretot en ambients rurals i aldees on tots es coneixen i impera una atmosfera d’hostilitat.

La popularitat de Georges Simenon es confirma amb xifres: va publicar 300 novel·les, una vuitantena de les quals estan protagonitzades pel comissari Maigret. El tiratge global de les seves novel·les es calcula que sobrepassa els 500 milions d’exemplars. Se n’han fet 52 adaptacions cinematogràfiques i 211 de televisives. Maigret ha estat interpretat per una cinquantena d’actors diferents.

Henning Mankell

Henning Mankell

Henning Mankell va néixer a Estocolm, Suècia, el 3 de febrer del 1948. Va créixer i es va educar al nord de Suècia i en l’actualitat divideix el seu temps entre Suècia i Moçambic, on dirigeix el Teatre Nacional Avinguda de Maputo. Als setze anys va abandonar els estudis i se’n va anar a París, ciutat on va sobreviure tot un any fent diferents feines. Quan va tornar va començar a escriure. Es va iniciar com a dramaturg i director de teatre. Des d’aleshores ha escrit guions televisius, obres de teatre, novel·les policíaques i llibres per a infants i joves. Amb la novel·la El gos que corria cap a un estel va ser distingit amb el Premi de Literatura Juvenil d’Alemanya i amb el premi Holgersson. Henning Mankell és conegut sobretot pel seu personatge de novel·la policíaca, Kurt Wallander. Amb ell, l’autor ha aconseguit crear un personatge ple d’humanitat i de sensibilitat quotidiana. Henning Mankell és casat amb Eva Bergman, filla d’Ingmar Bergman.

Alguns dels seus títols: El cervell de Kennedy, Abans de la gelada, El retorn del professor de ball, El gos que corria cap a un estel, La piràmide, El Tallafoc, Amb l’alè al clatell, L’home que somreia, La lleona blanca, Els gossos de Riga, La falsa pista…

El seu personatge

Kurt Wallander

L’entranyable Wallander és un inspector de la policia de Ystad (en el sud de Suècia, en la gèlida regió coneguda com Escania) que fracassa irremeiablement en la seva lluita contra l’excés de quilos. És algú que té problemes per a superar el seu divorci, amb un pare vorejant la demència senil i una filla rebel amb la que no acaba d’entendre’s. És també un home que no deixa pedra sense remoure quan ha de resoldre un crim,, encara que, més enllà del treball metòdic, els seus casos siguin resolts de vegades gràcies a l’ajuda de l’atzar o la intuïció.

La seva filla Linda Wallander, amb qui ja comparteix protagonisme  a Antes de que hiele, també acabarà sent policia.  El hombre inquieto, es converteix en l’últim cas i en l’adéu de Kurt Walander. El policia suec es protagonista d’una sèrie de televisió de 6 capítols (3 a la primera temporada i 3 a la segona) on Walander té el rostre de Kenneth Branah.

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri, italià, nascut el 6 de setembre de 1925 en Porto Empedocle, ciutat situada a Sicília. Des de finals dels anys quaranta es va instal·lar a Roma, on és professor de l’Escola d’Art Dramàtic on ell mateix va estudiar. Va dirigir una sèrie de televisió sobre el comissari Maigret abans de pensar en dedicar-se a escriure. Les seves obres literàries han seguit dues línies narratives: d’una banda, la novel·la negra i d’altra banda la novel·la històrica. En 1978 publica el seu primer llibre, però no es converteix en famós fins a 1994, quan comença a escriure novel·la negra protagonitzada per Salvo Montalbano, protagonista de totes elles i ambientades en un poble imaginari de Sicília anomenat Vígata

Quatre anys més tard, en 1998 va publicar Un mes con Montalbano, una selecció de contes amb la figura del comissari Salvo Montalbano. La selecció de contes va pujar als primers llocs de llibres més venuts. El personatge va passar a ser un heroi nacional a Itàlia i ha protagonitzat una sèrie de TV supervisada pel seu creador.

Es diu Salvo Montalbano, en homenatge al seu admirat Manuel Vázquez Montalbán, creador del detectiu Pepe Carvalho.

Alguns dels seus títols: La forma del agua, El perro de Terracota, El ladrón de meriendas, La voz del violín, La ópera de Vigáta, La concesión del teléfono, El curso de las cosas, La temporada de caza, La excursión a Tildari, Un hilo de humo, La forma del agua, Un mes con Montalbano…

El seu personatge

Salvo Montalbano

Salvo Montalbano té quaranta-cinc anys, conserva una nòvia a Gènova i és comissari de policia del petit poble de Vigàta, a Sicília, un poble fictici que ben bé podria ser real. Fidel amic dels seus amics, amant de la bona taula i ben conscient que no se sap mai amb seguretat el què passarà demà, Montalbano és el compendi viu de les ancestrals cultures mediterrànies.

La seva qualitat humana, unida a la seva infalible perspicàcia, han fet del seu creador, Andrea Camilleri, un dels autors més llegits d’Europa.

En aquest especial<< AnteriorSegüent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X