2 de 5 a l'especial Novel·la negra i policíaca

Patricia Cornwell

Patricia Cornwell

Patrícia Cornwell, de nom autèntic Patrícia Carroll Daniels, va néixer a Miami en 1956. Va ser reportera de successos per al diari Charlotte Observer i durant sis anys va treballar com analista forense en l’estat de Virgínia, el que li va permetre adquirir els coneixements en aquesta matèria que utilitza a totes les seves obres.

Des de fa uns anys es dedica exclusivament a l’escriptura. Autora de diversos best-sellers, Patricia D. Cornwell gaudeix d’una posició de privilegi en la literatura negra i de suspens actual sent en el seu gènere una de les escriptores més prestigioses. El seu passat periodístic i sobretot els seus anys com analista forense li han servit de base per a crear novel·les extraordinàries.

Patricia es va donar a conèixer en el món de la novel·la negra amb la seva obra Post mortem. Amb ella va aconseguir en aquell mateix any un bon nombre de premis i va donar inici a la sèrie de la forense Kay Scarpetta.

Alguns dels seus títols: Post Mortem, La granja de cuerpos, La jota de corazones, Identidad desconocida, Un ambiente extraño, Cruel y extraño , El último reducto, El cuerpo del delito, Una muerte sin nombre, Causa de mort, Predator, ADN Asesino

El seu personatge

Kay Scarpetta

Kay Scarpetta és la doctora forense protagonista de bona part dels llibres de Patricia Cornwell. Acompanyada pel seu fidel i enamorat sense esperança Pete Marino, la seva neboda Lucy i el seu amant Benton, la doctora Scarpetta atrapa als criminals a través de les pistes que deixen en els cossos de les seves víctimes.

Cornwell va empènyer per primer cop al lector a la sala d’autòpsies per deixar-li veure cossos esbudellats, trossejats i retallats, informar-li al detall dels protocols mèdics i els certificats de defunció. Cornwell és amant del detall de manera que la víctima sobre la taula d’autòpsies deixa de ser un ésser humà per convertir-se en un simple objecte d’anàlisi.

P.D. James

P.D. James

P. D. James, nom literari de Phyllis Dorothy James White, coneguda com a baronessa de Holland Park, va néixer a Òxford, Anglaterra, el 1920. De l’any 1964 al 1979 va treballar al Departament de Criminologia del Ministeri d’Afers Estrangers d’Anglaterra on va adquirir els seus coneixements forenses i de metodologia policial.

Cada matí, entre les 6 i les 8, escriu. Va enviar el seu primer manuscrit el 1962, signat P.D. James, unes inicials destinades a amagar que era una dona. El seu primer llibre, Cover Her Face, es va publicar el 1962. Aquest va introduir els lectors en el que després va ser el protagonista de les seves novel·les, el famós poeta i detectiu d’Scotland Yard, Adam Dalgliesh.

Alguns dels seus títols: A gust amb la mort, Mort al seminari, No és feina de dones, Intrigues i desitjos, Sang innocent, La torre negra…

El seu personatge

Adam Dalgliesh

Adam Dalgliesh, policia que més endavant es convertiria en inspector, després comissari i, al final, en comandant d’Scotland Yard, poeta durant les estones lliures i home traumatitzat per la mort de la seva dona i el seu fill a l’hora del part, serà qui tindrà el paper principal a quasi totes les obres policíaques, fins que Cordelia Gray, una jove detectiva privada, li robi el protagonisme.

Donna Leon

Donna Leon

Donna Leon, nascuda en New Jersei (USA) en 1942, resideix actualment a Venècia, on discorren els casos del seu Comissari Brunetti. Professora de llengua i literatura anglesa. Les seves novel·les exhalen un gran coneixement de la societat italiana, així com les tèrboles trames que amaga el poder. S’ha negat la traducció de les seves obres a l’italià per a poder viure en l’anonimat.

Alguns dels seus títols: Cristall enverinat, Noblesa obliga, Sang a les pedres, Proves falses, Justícia uniforme, Un mar de problemes, Contactes a les altes esferes, Vestit per morir, Mort i judici, Mort en un país estrany…

El seu personatge

Guido Brunetti

Guido Brunetti és comissari de la policia veneciana. Funcionari de grau superior, per sobre dels agents uniformats i dels detectius o inspectors de paisà. Només té per damunt en l’escala al vicequestore Giuseppe Patta, i al questore, que rares vegades apareix en les novel·les. La seu de la prefectura de ficció està situada en la Fondamenta Sant Lorenzo.
Brunetti viu volta de Campo San Polo. És el barri més petit de la ciutat dels canals, en el qual viuen molts venecians i en el qual es poden trobar molts bars, restaurants, botigues i comerços, i el famós mercat i pont de Rialto.

La família de Guido Brunetti la integren la seva esposa Paola i els seus fills Chiara i Raffi. El seu domicili està situat en un últim pis d’un edifici de quatre plantes.

Els Brunetti fan la compra diària en el mercat de Rialto. Van d’hora, perquè aquesta part de Venècia és el centre comercial de la ciutat i lloc de passada gairebé inevitable per als milers de turistes que diàriament es dirigeixen cap a la Piazza Sant Marco. Paola Brunetti és la cuinera de la família, professora de Literatura en un institut i filla d’un comte, li agrada cuinar. Tendeix cap a la cuina tradicional. Guido, el seu marit, assegura estar “saturat de la nova cuina“.

L’encant de Guido Brunetti, l’heroi de la llarga sèrie de novel·les ambientades a Venècia, no prové només de la seva sagacitat ni del seu enginy ràpid, sinó justament del seu apropament al comú dels mortals… La seva vida no és molt diferent a la de molts lectors, quan treballen a l’oficina i quan al vespre seuen al voltant d’una taula per sopar amb la família.

En aquest especial<< AnteriorSegüent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies