Des de fa 6 anys, cada any per aquestes dates, Barcelona enfosqueix i es torna negra, BCNegra. La ciutat s’omple del millor de la novel·la negre amb exposicions, xerrades, música i altres activitats relacionades amb la ficció criminal.La Finestra també és posa negra, criminal i assassina i fa un repàs als crims sobre paper

CLÀSSICS EN NEGRE

Agatha Christie (1980-1976)

Agatha Mary Clarissa Miller Christie, Lady Mallowan va néixer un 15 de Setembre de 1890 en una ciutat del sud d’Anglaterra. És l’escriptora més venuda i llegida de tots els temps. Se l’anomena la Reina del Misteri i, juntament amb Arthur Conan Doyle, se’ls pots considerar com els creadors de l’actual literatura de masses. Dels llibres d’Agatha Christie, se n’han venut més de dos mil milions d’exemplars a tot el món, i han estat traduïts a més de 40 idiomes.
Les seves novel·les tenen gairebé sempre la mateixa estructura narrativa: es presenta en les primeres pàgines el resultat d’un o diversos assassinats. El lector queda enganxat en la intriga, indaga portat de la mà de l’autora, en una trama que, a vegades, fa girs sorprenents acaba conduint a la resolució final.

Alguns dels seus títols:  El Gos de la Mort, I aleshores no en quedà cap (Deu negrets), El misteriós afer de Styles, Mort al Nil, Maldat sota el sol, Cita amb la mort, Un cadàver a la Biblioteca, …

Els seus personatges

Hèrcule Poirot

Aquest detectiu belga baixet, de bigotis encartonats i cara ovalada és protagonista de seixanta-cinc narracions breus i de trenta-tres novel·les. El misteriós afer de Styles, la primera de l’escriptora, va ser publicada el 1920. Afable, suspicaç, excèntric i d’aspecte una mica còmic, Hèrcules Poirot sempre acaba descobrint els autors dels delictes i aclarint els crims més ben ordits, valent-se de les seves ‘petites cèl·lules grises‘ i de l’ajut del capità Arthur Hastings, el seu company inseparable.

El personatge d’Hercule Poirot ha estat interpretat al cinema o a la televisió per actors de renom com Charles Laughton, David Suchet, Albert Finney i Peter Ustinov. Aquest darrer va fer de Poirot en cinc films.

Poirot és l’únic personatge de ficció que ha estat motiu d’una nota necrològica al prestigiós diari The New York Times; una esquela publicada el 6 d’agost de 1975.

Miss Marple

Miss Marple és l’altra gran creació de l’escriptora anglesa i el personatge principal d’una dotzena de novel·les, la primera de les quals va ser Assassinat a la vicaria (1930). Nascuda i resident a la localitat de Saint Mary Mead, Miss Marple és una encantadora senyora d’edat avançada dotada d’un sisè sentit que li permet de donar solució als crims més enrevessats. Observadora de la naturalesa humana -una tafanera siguem sincers-, els dots detectivescs de Miss Marple es basen en el coneixement profund de tot i tothom a Saint Mary Mead; amb el què, aconsegueix d’atrapar els culpables, siguin d’on siguin.

Arthur Conan Doyle (1859 – 1930)

Arthur Conan Doyle, nascut a Edimburg, va començar a escriure per complementar els seus ingressos com a metge. La seva gran creació literària, el detectiu Sherlock Holmes, consumidor de drogues, intèrpret de violí i mestre de la disfressa, aparegué per primera vegada l’any 1887 a la novel·la curta Estudi en escarlata i esdevingué un èxit immediat. Tot i que gràcies a Holmes assolí la fama i gaudí d’una seguretat econòmica, Conan Doyle considerava que la resta de la seva producció literària (novel·les romàntiques i històriques, d’aventures…) era més meritòria. L’any 1902 li fou concedit el títol de Sir pels serveis oferts a la seva pàtria, com la defensa propagandística del paper de Gran Bretanya a la guerra anglo-bòer. Més tard serviria com a corresponsal durant la primera Guerra Mundial.

Alguns dels seus títols: Estudi en escarlata, El gos dels Baskerville, Elemental, doctor Watson, El signe dels quatre, Les memòries de Sherlock Holmes, El retorn de Sherlock Holmes, Els arxius de Sherlock Holmes, La vall de la por…

El seu personatge

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes és el protagonista d’una sèrie de 4 novel·les i 56 relats de ficció publicats en la seva majoria a The Strand Magazine. Va ser creat el 1887.
Sherlock Holmes és el prototip d’investigador cerebral per excel·lència i ha estat de gran influència en els detectius apareguts a posteriori. C. August Dupin, creat per l’Edgar Allan Poe, és pot considerar el seu precedent, un personatge tant genial i excèntric com el mateix Holmes encara que no va arribar a adquirir la seva popularitat.

En Sherlock Holmes és un detectiu privat. És alt, prim, de nas ganxut, irònic, enginyós i intel·lectualment inquiet. Molts cops resulta una mica brusc. Cortès amb les dones però mantenint les distàncies perquè desconfia d’elles. Té el seu ordre personal, fuma en pipa, toca el violí sovint a hores intempestives i quan s’avorreix per falta reptes intel·lectuals, consumeix cocaïna, fet que preocupa al seu company, amic i cronista Watson amb qui viu fins a finals del segle XIX en el número 221 Bis de Baker Street, a Londres. Utilitza la raó pura i dura per a resoldre els casos més intrigants. Arriba a les conclusions més sorprenents a partir de detalls aparentment insignificants. En Doyle va basar el mètode deductiu del seu personatge en Joseph Bell, un dels seus professors de l’Edinburgh Infirmary, on va estudiar medicina.

La cèlebre frase Elemental, estimat Watson (Elementary, my dear Watson) no apareix mai en els escrits d’en Doyle.
El barret a quadres característic del detectiu no surt esmentat en l’obra de Doyle: és un afegit de l’il·lustrador de The Strand Magazine Sidney Paget qui, a més, va utilitzar al seu germà Walter com model a l’hora de representar l’aspecte d’en Holmes.

La pipa meerschaum pròpia de la iconografia d’en Sherlock Holmes no va aparèixer fins que va ser utilitzada en una dramatització de teatre d’un dels relats en la dècada del 1920.
El personatge del rondinaire però genial doctor Gregory House de la sèrie de televisió House, MD esta basat en el personatge de Sherlock Holmes, i els seus guions segueixen l’estructura dels relats d’aquest.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X