Novotsky d'Helder Farrés
8Valoració

Fresca, addictiva, sorprenent, divertida, original, són alguns dels adjectius que podríem vincular a Novotsky, la obra guanyadora del darrer concurs Just M.Casero 2010 de novel•la curta. Amb la seva obra primerenca coneixem a Helder Farrés, un nou nom que s’afegeix a la literatura catalana. Una obra que compta amb al•licients de la novel•la detectivesca; misteri, intriga, sospitosos, i un protagonista molt especial.

Es situa a la Barcelona actual, on el protagonista (que entre nosaltres li direm Novotsky) viu amb la seva neuròtica mare. L’aparició del cos del seu avi, mort en circumstancies estranyes, i la presumpte desaparició d’uns quadres i uns quants milions de pessetes, faran que el Novotsky s’aixequi del seu estat d’hibernació. Sortirà del seu barri de Sans, amb poca empenta i decisió, seguint les pistes que el duran a la capital de França.

Novotsky va ser (a la ficció) un rus que, després d’uns anys a la presó, va decidir no moure’s mai més del llit. Així ens presenta el nostre Novostky l’origen de la seva síndrome. Definint-se incapaç de prendre decisions pròpies, com un fràgil adolescent, amb més d’una trentena d’anys, viu fent el que fa feliç a la seva progenitora.

Helder Farrés ens dóna a conèixer un personatge únic i entranyable, comparable amb el mateix Ignatus Railly (la conura de los necios, J. Kennedy Toole) o el protagonista de el Misteri de la cripta embruixada (Eduardo Mendoza). Un antiheroi que ens commou des de la bogeria, i ens sedueix amb la seva innocència i sinceritat. Ens mostra la veritable flaquesa de l‘ésser, i la influència de la família i la societat. Un alter-ego que ens fa veure que aquell qui sembla més normal és el més boig, i al contrari.

Aquesta obra destaca per la seva dualitat: lleugeresa i densitat, bogeria i seny, la necessitat de canviar el destí i el conformisme il•lustrat. Amb un llenguatge senzill, directe i sense censura, és una obra plena d’esperança i divertida, per la qual cal felicitar al novell autor. Helder, volem més Novotskys!

© Raquel Valenzuela 2011


Editorial: Amsterdam (ara llibres)
ISBN: 978-84-92941-42-1
Pàgines: 144 pàgines
Preu: 15,50€

Helder Farrés (Barcelona, 1974) es dedica a l'escriptura a jornada plena. Ha escrit tres novel·les i un llibre de relats inèdits abans de Novotsky, l'obra amb la qual ha estat guardonat amb el XXX premi Just M. Casero de novel·la breu.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies