La vida d’una família desestructurada en un barri de classe baixa és el que ens presenta aquesta nova proposta de la cadena de cable Showtime. Amb aquesta premissa el més obvi és pensar que es tracta d’un drama d’aquells ben intensos que es poden trobar a les pel·lícules d’un migdia qualsevol de dissabte o diumenge, però en realitat ens trobem amb un producte ben diferent, amb una gran càrrega d’humor, ironia i mala llet.

Shameless és l’adaptació d’una sèrie anglesa que s’emet per Channel 4 des de fa vuit anys i que ha guanyat diversos premis. HBO va començar a desenvolupar la versió americana en arribar a un acord amb John Wells (‘Urgencias’) com a productor de la sèrie. A octubre de 2009, el projecte va passar a Showtime i el primer pilot es va rodar desembre de 2009. D’aquell pilot el repartiment s’ha mantingut gairebé intacte, només van canviar Allison Janney (que va passar a treballar a la nova sèrie de Matthew Perry, ‘Mr. Sunshine’) per Joan Cusack, que es va unir a un repartiment format per William H. Macy, Emmy Rossum o Justin Chatwin entre d’altres.

La família Gallagher està formada per set persones, Frank, un pare irresponsable de sis nois i noies que gràcies a la seva intel·ligència i dedicació poden sortir endavant. Frank passa la major part del seu temps al bar mentre els seus fills treballen per reunir com poden els diners per les factures o troben altres maneres alternatives per aconseguir aliments bàsics. Però pels sis fills Gallagher probablement és millor que el seu pare estigui al bar perquè quan entra per la porta de casa arriben els problemes.  Mentrestant ells cuiden els uns dels altres i intenten que les contínues interrupcions del seu pare no els compliquin les coses encara més.

TRAILER

ELS PERSONATGES

ELS GALLAGHER

Shamelless. Els Gallagher

FRANK (William H. Macy): el pare de les criatures, un home egoista, despreocupat que passa per la vida recollint els xecs que rep per una simulada discapacitat per després gastar-los al bar. El 80 per cent del seu temps el passa al bar mentre que el 20 per cent restant pot dormir la borratxera a qualsevol lloc, ja sigui casa seva o un abocador. Però Frank també és un home amb un gran cor, estimat pel seus fills i la resta de veïns amb qui és molt divertit anar de festa. William H. Macy és un actor conegut per pel·lícules com ‘Fargo’, ‘Pleasantville’ o ‘Magnolia’. També ha aparegut en papers regulars a altres sèries televisives com ‘Urgencias’ o ‘ Sports Night’.

FIONA (Emmy Rossum): és la germana gran i per tant la responsable de la supervivència dels seus germans. És decidida i intel·ligent, té diferents feines per cobrir part de les factures i els aliments i tracta d’organitzar la vida de tots, especialment del seu pare. En una discoteca coneixerà Steve i la relació amb ell despertarà les seves inseguretats. Emmy Rossum va protagonitzar pel·lícules com ‘El fantasma de la ópera’, ‘Dragonball’ o ‘Poseidon’; a la tele va aparèixer a sèries com ‘Ley y Orden’ i ‘The practice’. L’any 2007 va editar un disc que porta per títol ‘Inside Out’.

LIP (Jeremy Allen White): diminutiu de Phillip, és el segon fill Gallagher. És molt bon estudiant, un geni amb les ciències i té grans plans per al seu futur. Treballa, entre altres coses, donant classes de física a una companya , Karen, que li retorna el favor de maneres inusuals. Jeremy Allen White ha treballat en pel·lícules independents com ‘The speed of life’ o ‘Afterschool’.

IAN (Cameron Monaghan): el tercer fill Gallagher, el més semblant a la seva mare. Estudia i treballa a una botiga de queviures. Té una relació secreta a la feina, que el seu germà Lip descobreix. Cameron Monaghan ha interpretat papers bàsicament a la televisió en sèries com ‘Malcolm’, ‘Monk’ o ‘El mentalista’.

DEBBIE (Emma Kenney): la següent en la família Gallagher és una noia de gran cor sempre disposada a ajudar. Sempre està disposada a portar a l’escola al més petit de la família, el Liam, posar un coixí sota el cap del seu pare mentre dorm al terra una de les seves típiques borratxeres o recollir diners per caritat, una part dels quals es queda per les seves despeses. La jove Emma Kenney ha trobat a aquesta sèrie un dels seus primers papers  a la televisió. Anteriorment va fer anuncis i sorprenentment va dirigir una pel·lícula, ‘The new girl in town’, que va ser finalista al New Jersey International Film Festival l’any 2009.

CARL (Ethan Cutkosky): el segon dels germans més joves de la família comparteix habitació amb els dos germans grans, que tracten que en Carl no s’assabenti de cap de les seves històries per tal que segueixi sent un nen. Però Carl també té els seus secrets, un dels quals és trencar totes les normes que pot. Ethan Cutkosky ha treballat en anuncis i a pel·lícules com ‘The unborn’ amb Gary Oldman.

VEÏNS I AMICS

Shameless. Els amics

STEVE (Justin Chatwin): aquest noi guapo que sembla de classe alta persegueix la Fiona fins a iniciar una relació amb ella. Condueix un cotxe esportiu, porta un rellotge car i va llençant diners i ajudant als Gallagher amb tot el que pot. Però podria ser que no tot fos com sembla… Justin Chatwin ha aparegut a pel·lícules com ‘La guerra de los mundos’ o ‘Dragon ball’. A televisió va aparèixer a la minisèrie ‘Traffic’ i les sèries ‘Lost’ i ‘Weeds’.

VERONICA (Shanola Hampton): gairebé part de la família, Veronica sempre està disposada a ajudar als Gallagher, anar a ballar amb la seva amiga Fiona o beure amb en Frank. És intel·ligent i voldria tenir una carrera com a infermera, si no hagués estat acomiadada de l’hospital on treballava per robar material. Shanola Hampton va tenir papers recurrents a ‘Miami Medical’ o ‘ Related’ i altres secundaris a ‘Eli Stone’ o ‘Scrubs’, abans de treballar a Shameless.

KEV (Steve Howey): és l’amo del bar on Frank passa tot el dia, veí i amic dels  Gallagher i parella de Veronica. Accepta donar begudes al Frank a credit i després ell cobra els xecs per la discapacitat.  Steve Howey va treballar a sèries com ‘Urgencias’,  ‘Psych’ or ‘Surviving Suburbia’.

KAREN (Laura Slade Wiggins): rep classes de tutoria del Lip, amb qui manté una relació particular. Quan el pare de la noia descobreixi com paga les classes del Lip, l’home abandonarà la casa perquè, segons ell, “viu amb dues dones massa interessades pel sexe”. Laura Slade Wiggins ha treballat principalment a televisió, a sèries com ‘CSI’, ‘Eleventh hour’ o la pel·lícula ‘Girl positive’.

SHEILA (Joan Cusack): és una dona agorafòbica que iniciarà una amistat ben especial amb en Frank. La seva filla, Karen, també es relacionarà amb un (o més d’un) dels fills Gallagher. Cusack és ben coneguda per pel·lícules com ‘In&Out’ o ‘Working Girl’.

QUE EN DIU LA CRÍTICA I EL PÚBLIC

Shameless

Shameless és va estrenar amb crítiques bastant positives tot i que per ara només s’han vist tres episodis. En general la crítica valora la capacitat d’adaptar la sèrie original de manera bastant fidel almenys en el pilot i que la sèrie s’allunyi del drama per apropar-se a la comèdia àcida. Hi ha crítics que són menys positius quan parlen d’aquest humor, sobretot en un moment en el que el drama és un gènere estrella a la televisió, però en general guanyen les valoracions positives. Entre les consideracions sobre les actors trobem en general comentaris positius, valorant com els actors donen vida a uns personatges complexos i dissenyats tot i que també s’ha criticat que no tots estiguin igual de desenvolupats. En una sèrie tan coral i amb tant pocs capítols és impossibles que tots tinguin el mateix temp a pantalla i és un fet que s’aniran construïnt a mesura que passin les setmanes.

Shameless és va estrenar amb una audiència sòlida tenint en compte que és un canal de cable, 1.3 milions d’espectadors tota la nit, la millor estrena d’un drama al canal.

OPINIÓ

Shameless

En la meva opinió, Shameless és un producte excel·lent. La sèrie està cuidada en tots els aspectes, des dels interpretatius fins als tècnics i la seva equilibrada mescla de comèdia amb tocs de drama la converteix en un entreteniment ple de sorpreses. Mai saps el que passarà en un capítol de Shameless, que pot començar d’una determinada manera i redirigir-se en una direcció completament inesperada. I això, en un temps en el qual el més habitual és encertar fàcilment cap a on aniran els arguments de moltes produccions, és gairebé un luxe. Els guions són divertits i sòlids amb un bon desenvolupament de la trama i un equilibrat tractament dels personatges; a cada capítol no tots poden tenir importància però a poc a poc es van donant pinzellades de cadascun d’ells. És una comèdia però basada en l’acció no únicament en el diàleg i està plena de moments surrealistes.

Les interpretacions són sorprenentment bones. I sorprenen perquè la major part dels actors són joves, debutants i nens o adolescents i tots sabem quant costa trobar nens i adolescents creïbles a la televisió. Des dels actors més coneguts fins als més joves trobem interpretacions mesurades, ajustades al seu paper i amb matisos, i això és difícil en una sèrie coral en la que a cada capítol els actors no tenen tant temps com voldrien per tirar endavant el personatge.  No destacaré cap actor per així valorar l’esforç del grup per treure endavant la sèrie amb una gran qualitat.

Tècnicament la sèrie està rodada amb mitjans i una bona presentació final. A més, és una sèrie arriscada que presenta plans i seqüències originals com la que dona inicia al segon capítol amb tots els personatges passant pel bany i que aprofita la seva condició de sèrie de canal de cable per tractar temàtiques com el sexe d’una manera oberta i difícil de veure a la majoria de productes televisius americans.

En resum, un producte divertit, sorprenent i ben fet que és una de les estrenes més destacades d’un any televisiu una mica fluix.

QUAN I ON S’EMET?

Shameless s’emet els diumenges a les 10 a Showtime. A Espanya, Canal Plus emet els capítols en versió original amb subtítols en castellà des del 14 de gener, pocs dies després de la seva emissió als Estats Units.

Creadors: Paul Abbot
Intèrprets: William H. Macy, Emmy Rossum, Justin Chatwin, Joan Cusack, Ethan Cutkosky, Shanola Hampton, Steve Howey, Emma Kenney, Cameron Monaghan, Jeremy Allen White
Cadena: Showtime
Durada dels capítols: 45 min.

Web oficial:

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies