“My Beautiful Dark Twisted Fantasy” de Kanye West
8.5Valoració

El cinquè àlbum d’estudi de Kanye West consagra més si cap al raper més interessant del panorama actual. Des de els seus inicis Kanye s’ha diferenciat del gruix de rapers que feien del carrer i la mala vida la seva principal inspiració. Fill d’ex-pantera negre convertit en conseller matrimonial religiós i d’una professora universitària, Kanye no ha necessitat saber a quin és el gust del carrer per dir la seva, i fent front a la negativa dels principals productors del sector, l’any 2004 publicava el seu primera treball “The college dropout”. El disc es va convertir en un èxit i la seva essència d’artista (i fins i tot de geni) començava a fer-se notar.

Embotit des de sempre en un vestit d’elegant contradicció, capaç de combinar en les seves lletres a Déu i proxenetes, i deixant sempre una remarcada empremta personal a la seva feina, en els darrers any hem pogut veure en Kanye West un artista multidisciplinari ple d’inquietuds, ficat a dissenyador de moda, director de cinema, productor, compositor i intèrpret. Però també l’hem vist renegant, criticant, malparlant, sempre egocèntric i comportant-se amb tal grandiloqüència que ni ell mateix és capaç de controlar.

Fantasmades com la protagonitzada en els darrers premis MTV, en el que va treure literalment de les mans el premi a la millor cantant a Taylor Swift perquè segons ell només s’ho mereixia Beyoncé, l’han fet un personatge molt atractiu per la premsa més moderna. Però és sobretot la plasmació en la seva feina de la seva personalitat i emocions el que de veritat fan a Kanye West tan interessant.

Si el seu anterior treball 808’s & Heartbreak era pura tristesa i ràbia, resultat d’un difícil moment a la seva vida en el que va haver de fer front a una complicada separació i a la mort de la seva mare, ara, desprès d’un període de neguit en el que s’ha forçat a recuperar-se d’un excés de fatiga (cancel·lant fins i tot la seva gira sense més explicacions), torna amb una obra magna, en la que no falten caps dels temes que l’han vist créixer artísticament: decadència, grandiositat, escapisme, sexe, riquesa, romanç, egocentrisme i dubte.

Enregistrat en la seva major part en els estudis Avex a Honolulu (Hawaii), de primeres el que més sorprèn a My Beautiful Dark Twisted Fantasy és el grapat de col·laboracions  que recull. Ja només la grandiosa All of the ligths compta amb la feina i veus de l’omnipresent Rihanna, John Legend, The-Dream, Ryan Leslies, Tony Williams, Charli Wilson, Elly Jackson de La Roux, Alicia Keys, Fergie, Kid Cudi i Elthon John. Però no són els únics noms sonors relacionats en el projecte, fins i tot Beyoncé o M.I.A. han col·laborat en un parell de temes extres per l’edició per a iTunes del disc.

A l’escoltar My Beautiful Dark Twisted Fantasy un no pot deixar de corprendre’s davant tal riquesa musical, de tal poder conciliador entre estils i de tal renovació d’un estil que s’emblava cada vegada més esgotat i fins i tot absorbit per la darrera onada electrònica amb David Guetta com a nou messies.

Samplers evocadors, tornades intenses, orquestracions analògiques i un ús dramàtic i molt encertat del audiotune són els comuns denominadors de les cançons d’un disc en les contradiccions de West s’aconsegueixen fusionar de tal manera que evoquen imatges tan artístiques com les exposades en un museu. Entre aquestes peces de museu destaca la majestuositat de Dark Fantasy, la força racial de POWER, la bellesa en cru de Blame Game, i la magistral Runaway, en la que en forma d’himne i acompanyat d’un piano clàssic es capaç de fer-nos escapar del suport mundanal malgrat incloure frases com “She find pictures in my email, I sent this bitch a picture of my dick”. Runaway compta amb un videoclip de més de mitja hora dirigit per Kanye West i amb guió de Hype Williams en base a una història també de West. Una altra peça artística que demostra que com a mínim Kanye West ha de tenir qualcom de geni.

Web oficial:

Cançons:

1. Dark Fantasy
2. Gorgeous
3. POWER
4. All Of the Lights
5. Monster
6. So Appalled
7. Devil In a New Dress
8. Runaway
9. Hell Of a Life
10. Blame Game
11. Lost In the World
12. See Me Now [Bonus]

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies