"L'estrella del diable" de Jo Nesbø
8Valoració

Jo Nesbø autor de la saga de llibres dedicats a l’inspector Harry Hole, construeix una novel•la negra i es consagra com a part del triumvirat nòrdic juntament amb Stieg Larsson i Hennig Mankell.

En Harry immers en una greu crisi personal en mans de l’alcohol és a punt de ser apartat de les seves funcions com a investigador. Una noia assassinada amb un diamant de cinc puntes clavat sota una parpella. És estiu a Oslo i el cap de la Unitat d’homicidis es veu obligat a cridar en Harry.

A partir d’aquí, Nesbø construeix amb gran habilitat una trama de paral•lelismes i encreuaments força elaborats. Els conflictes quotidians prenen cos dins d’una investigació en la que probables culpables i presumptes innocents interaccionen confusament. Una construcció humana i eficient dels personatges que els fa créixer durant la trama. Cal destacar, per sobre de tots, la dimensió que pren el protagonista. Un home amb els seus conflictes personals i immers en un alcoholisme que dificulta tant la seva activitat professional com la seva vida afectiva. Un conflicte, però, que l’humanitza en les seves contradiccions i febleses.

Amb un estil directe i eficient, les paraules saben a què han de jugar a cada moment. La precisió i manteniment del clímax fa que al lector li costi desprendre’s de la lectura. La gestió de la informació, doncs, s’estableix com un dels valors més alts de la narrativa d’aquest autor escandinau. Referents musicals i esportius coetanis validen encara més una perspectiva personal plena de veracitat.

L’estrella del diable” és una història que atrapa per la seva complexitat d’execució i per la seva simplicitat de resolució. Girs inesperats però lògics formen part d’un univers complex que necessita d’un temps per a anar-ho resolent. Intuïcions i experiències conflueixen encertadament per a posar els punts a les is. En aquest cas, les evidències provoquen certes desconfiances. Perquè, com en la vida, allò que es massa perfecte resulta poc creïble. Tot i que el teatre pot mostrar i fer creïble fets propis de la vida. A la vida, una teatrelització perfecta esdevé irreal. I és que tal com ens explica el propi Harry Hole “Quan un piano està afinat a la perfecció, no sona bé. No té res de dolent, només perd certa escalfor, la sensació de genuïnitat”  Doncs això. Potser no és una novel•la perfecta però sí prou creïble per als àvids lectors de novel•la negra.


Editorial: RBA
ISBN: 9788498678338
Pàgines: 480
Preu: 20 €

Nascut al 1959, Jo Nesbo és tot un fenòmen social a Noruega. Se'l coneixia com a cantant i compositor, abans de fer el salt a l'economia i la literatura. Al 1997 va publicar la primera novela de la sèrie centrada en el policia Harry Hole, i des d'aleshores se l'ha aclamat com el millor escriptor policíac del seu país i com un referent de la gran fornada d'autors de gènere negre escandinaus. Ha guanyat pràcticament tots els grans premis, com el Glass Key Award, el Riverton Prize i el Norwegian Bookclub Prize.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies