Charleston, Carolina del Sud, estiu de 1969. Una ciutat bonica, llànguida i elegant. Una ciutat, també, molt racista i classista. Leo té divuit anys i està a punt de començar el seu últim curs a l’escola que dirigeix la seva mare, una dona religiosa, exigent i molt estricta. És un noi solitari, marcat profundament pel suïcidi d’ Steve, el seu germà adorat. Aquest estiu tot canviarà quan la seva mare li demani que ajudi als nous alumnes Sheba i Trevor, dos bessons carismàtics, fills d’una mare alcohòlica i un pare violent, Niles i Starla, uns orfes que han fugit d’un centre després d’un altre; Molly i Chadworth, fills de bones famílies adinerades, i Ike, fill del primer entrenador negre de l’escola. Leo serà el nucli d’un cercle íntim d’amistats els llaços dels quals durarà dècades. Ell serà  la seva salvació; ells seran la seva vida. Anys després afrontaran junts una dura prova quan Sheba, convertida ara en una actriu famosa, els demanarà ajuda per salvar el seu germà. Una història sobre l’amor i la amistat amb l’inolvidable sabor de la novel·la clàssica. Un relat que parla directament a les entranyes del lector.

Una idíl·lica portada ens introdueix a un quadre d’un crepuscle d’estiu, amb els seus tons ataronjats del sol i unes cases il·luminades des de l’interior que ens conviden a pensar en què hi deu passar a dins. Després de catorze anys de sequera bé es podria dir que ha valgut la pena.

Una obra coral, on cada peronatge té un caràcter definit i un toc majestuós en la narració ens guia a descobrir les relacions que s’estableixen entre ells, sense oblidar en cap moment l’àmbient on es formarà aquest grup d’amics, la bella citat de Charleston.

Amb un diàleg molt dinàmic i un vocabulari cotidià, no és gens difícil de comprendre la facilitat amb que l’autor, Pat Conroy, enganxa al lector línia rera línia, pàgina rera pàgina. Cada un dels protagonistes: Sheba, Trevor, Niles, Starla, Molly i Chadworth són els condiments perfectes per acompanyar en Leo al llarg de la seva vida. Son com un tot en petites dossis. Diferents vides, diferents classes socials, diferents dessitjos i difernts camins ambun únic punt en comú: una amistat de per vida. Una d’aquelles que sorgueix del res però res la pot destruir.

Una novel·la que recull en 587 pàgines els aspectes més destacats de la vida de qualsevol persona: amistat, amor, fraternitat, dolor, records (bons i dolents) i finals.

No podria estar més d’acord amb la descripció que Booklist fa de la novel·la: “Conroy retrata la vida apassionant de cada un dels amics del protagonista en aquesta gran història i ens descobreix veritats sobre l’amor, la passió, el racisme, el classisme i el que significa formar part i ser format per un lloc, la ciutat de Charleston.“.

El més dràmatic és descobrir com fa el personatge d’en Leo que per moltes coses que hagis vist, per moltes coses que hagis viscut, no hagis après res. L’experiència de tot allò que fem i el lloc que ens envolta forma el nostre caràcter, forma part de nosaltres.

No és una novel·la que parla sobre l’amistat i ja està, sino que remarca la necessitat d’ella, la importància de formar part d’alguna cosa, d’algun lloc, d’algú. L’amistat forma part de nosaltres i com a lectors podem descobrir nous amics, ni millors ni pitjors, simlement diferents entre ells. I no només entre els protagonistes, també podem veure la necessitat de família que moltes vegades és ocupada per algú que simplement arriba a la nostra vida de rebot. Això fa que la vida d’en Leo canviï quan el senyor Harrington Canon el fa hereu de tots els seus bens, transformant aquell nen d’escola en un futur jove universitari força ric.

Però la novel·la no és només el més llustrós de la vida, també descobrirem aspectes més foscos com les creences religioses extremes, l’odi i l’homofobia, el racisme, la necessitat, el passar fam, la sida, i per descomptat la força de la natura. El destí els va reunir i un sol dia pot canviar el decurs de la història.

Reflexió:

Quan acabes la novel·la te’ns la impressió de no valorar prou el que tens. En paraules del nostre narrador: “us estic ensenyant a explicar històries, que és la lliçó més important que aprendreu mai”. Aquesta història val la pena coneixer-la. Una novel·la notable.


Editorial: Grijalbo
ISBN: 9788425344220
Pàgines: 576
Preu: 20,90€

Pat Conroy va néixer el 26 d'Octubre de 1945, a Atlanta, Georgia. Fill de militar i amb sis germans més, va traslladar-se continuament fins acabar estudiant a l'academia militar de Charleston, Carolina del Sud. Quan encara era estudiant va publicar el seu primer llibre, 'The Boo'. Després de graduar-se aconseguí feina com a professor d'anglès, però els seus mètodes poc ortodoxes li van causar conflictes amb els seus superiors. D'aquells problemes en sorgí el llibre "The Water is Wide" (1972), una denuncia del racisme i les dures condicions dels estudiants que més tard seria adaptada al cinema. Al 1976 publicava "The Great Santini" una obra autobiogràfica centrada en la complicada relació amb el seu abusiu pare. A aquesta obra, la seguiren "The Lords of Discipline" (1980) i la seva obra més coneguda, "El príncipe de las mareas" (1986). Aquest llibre, que també fou adaptat al cine, otorgà a Conroy prestigi internacional gràcies a la gran acollida de la crítica. Al 1995 publicà "Beach Music", el seu sisè llibre, la història d'un americà que es trasllada a Roma per escapar del dolorós record del suicidi de la seva esposa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies