Las mejores historias de: Wonder Wart-Hog. El superserdo.
8Valoració

Superman és un porc

Ediciones La Cúpula publica un magnífic volum recopilatori dedicat a una de les més delirants creacions de Gilbert Shelton, un dels pilars del còmic underground nord-americà. Wonder Wart-Hog, alies “El superserdo” és una versió porcina e imperfecta de Superman que, inevitablement, desperta més tendresa que el seu equivalent kriptonià.

La contracultura no hagués estat el mateix sense Gilbert Shelton, guionista i dibuixant fonamental del comic nord-americà, creador de personatges referencials com els Freak Brothers o el gat Fat Freddy, col·lega de figures llegendàries del rock com Janis Joplin o els Grateful Dead (pels qui va il·lustrar la portada del seu disc “Shakedown Street”, una estampa de carrer amb un tractament de la perspectiva digne de Canaletto), i declarat inútil pel servei militar a causa de la seva afició a auto-receptar-se tota mena de drogues psicotròpiques. Precisament aquestes aficions poden ajudar a entendre la inesperada efervescència creativa i la ruptura contínua de la linealitat narrativa a la seva obra. A Shelton, de ben segur, els manaments dels gurus del guió tipus Robert McKee li semblarien paper mullat. Llegeixin sinó el magistral “El sueño 10.000 de Philbert Desanex”, que trobaran al volum que aquí ressenyem, on el nostre protagonista descobreix, després d’un reguitzell de delirants experiències oníriques l’autèntic secret de la existència. Pura imaginació sense límits.

Al nostre país, coneixíem bé les aventures dels Freaks Brothers i el gat Fat Freddy, però Wonder Wart-hog, conegut també com “El superserdo” no havia tingut el ressò que mereixia. Per això, és d’agrair que ara La Cúpula publiqui aquest esplèndid volum de tapa dura que recull les seves principals aventures i les del seu alter-ego, l’anodí xupa-tintes Philbert Desanex. Shelton va concebre Wonder Wart-Hog, com una paròdia dels còmics de superherois que vivien una de les seves millors èpoques a finals dels anys seixanta. Aquí, Superman es convertia literalment en un porc que, sent només un lletó que vivia al planeta Squopeep, va ser enviat a la Terra en un cohet, davant les fatalistes prediccions de destrucció del seu planeta. La diferència amb el Kal-El vingut de Kriptó va ser que el seu planeta finalment no va explotar i el pobre porquet, en lloc de ser adoptat per l’encantadora família Kent, va caure a una pollosa granja de Arkansas portada per una disfuncional família de nerds.

Wonder Wart-Hog és, però, una figura que guarda una considerable distància amb els herois tradicionals. Utilitza freqüentment els seus poders per superar situacions quotidianes; (així, la seva visió de raigs x li serveix, per exemple, per evitar a la seva mestressa que fa la ronda per cobrar-li el lloguer) i la seva naturalesa porcina crea rebuig entre els ciutadans, fins que un grup de encaputxats – sospitosament semblants al Ku-Klux Klan- que viuen a les clavegueres li anuncien el seu destí:fer el màxim bé a tot el planeta. I així és com el super-porc es converteix en un heroi, potser poc convincent, i a més pobre com una rata. Ell, o més bé la seva identitat secreta, el figaflor Desanex, periodista de “El Miope matutino” de la ciutat de Mutadrid, sovint sense notícies que cobrir ni cròniques per cobrar.

El to lliure e incisiu de les aventures de Wonder Wart-Hog va evitar amb elegància els tòpics dels còmics de superherois per convertir-se en una mitjà esplèndid per parodiar la cultura i la societat nord-americanes. Així ho demostren algunes de les peces mestres recollides a aquest volum: les dues històries dedicades a la carrera per les presidencials de Philbert Desanex, on una sèrie d’atemptats converteixen el càrrec de president de la nació en l’ofici més perillós i poc desitjat del món; o “Philbert consigue trabajo” y “Superserdo en el paro”, dues contra-cròniques hilarants i alhora terribles sobre el somni americà. La ironia i la imaginació desbocada de Shelton brillen en les aventures gens heroiques d’aquest super-porc que val la pena descobrir.


Editorial: La Cúpula
ISBN: 978-84-7833-919-8
Preu: 19 €.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies