La Finestra Digital porta un llarg camí recorregut i aquest 2011, tornem a fer un pas endavant amb la nostra voluntat de seguir creixent com a mitjà de comunicació. Un pas que suposa una evolució més en un procés que començava al 2004, quan per primera vegada un gran ull digital va obrir-se a la xarxa.

Quan encara no existien ni Facebook, ni Twitter, quan Internet encara no tenia la dimensió social que té avui en dia i amb prou feines es considerava un espai en el què basar un projecte periodístic, un grup de persones desconegudes vam coincidir en un fórum amb una inquietud comú: la passió per l’audiovisual i les ganes d’experimentar-lo i aprendre.

Aquelles reunions virtuals aviat van donar pas a les trobades al món real, a llargues hores davant d’un cafè compartint l’afició per la cultura i gestant el projecte que avui coneixeu. Amb un equip ambiciós i ganes d’abarcar molts temes, la primera Finestra es publicava al Juny de 2004, amb un sistema de gestió molt rudimentari i un gran nombre de seccions: 625 linies (continguts televisius), Seqüències (Cinema), Ones (Ràdio), Ritmes (Música), Catifa Vermella (Festivals), Espai en Blanc (Còmics), 9 i ½ (Llibres), 1+1=2 (Entrevistes) i Experimenta (per projectes de posada en pràctica d’activitats relacionades amb l’audiovisual). L’estiu d’aquell mateix any ens donavem a conèixer en societat amb una presentació a l’Auditori de la Universitat de Bellaterra.

En aquells primers mesos de funcionament vam aconseguir complir un dels nostres principals objectius: aprendre. El grup de finestrers vam tenir l’ocasió de conèixer algunes figures de la realitat audiovisual del país i començar a exercir com a periodistes més enllà del què haviem après en els llibres de text. Però el gran nombre de continguts a abarcar, la descoordinació entre seccions i l’extremada manualitat de les eines en què es basava l’edició de la revista van acabar imposant-nos la realitat. Després d’un any en funcionament tocava reflexionar i prendre decisions sobre el futur de La Finestra Digital.

Arribava 2005 i era hora de redefinir la revista. Per una banda es feia necessari desenvolupar un sistema d’edició i publicació més “profesional” i per altra calia redefinir la línea editorial, les temàtiques i la organització dels continguts. La informació havia de ser más amena, més endreçada i més dinámica, aportant nous articles amb regularitat. Després d’un gran esforç de redefinició del disseny, una nova Finestra veia la llum al Juny de 2006 amb la imatge que els lectors heu conegut fins ara.

Un disseny que ens ha acompanyat al llarg de quatre anys i mig incorporant noves eines com les semi-plantilles d’edició o uns quants projectes de bloc que han acabat desembocant en l’actual Finestra Exprés.

Han estat anys de molt de treball, però també de moltes satisfaccions, anys en què hem perdut algunes de les persones de l’equip original però hem guanyat molts bons col.laboradors; anys en què ens hem anat donant a conèixer a un grup cada cop més nombrós de gent dins i fora de Catalunya; anys en què hem tingut l’inmens plaer de participar de la realitat cultural a mida que aquesta es manifestava en actes tant diversos com els principals Festivals de Cinema (San Sebastián, Venècia, Berlín, Roma, Locarno, Sitges,…), de Música (Primavera Sound, Sonar, Primavera Club, Monegros, Daydream, Sonisphere,…), preestrenes, presentacions, representacions teatrals, fires, salons, convencions… I també han estat anys de tenir el privilegi de conèixer les persones que formen part activa d’aquesta realitat cultural (directors, actors, escriptors, cantants, musics, promotors, locutors, presentadors de tv, dibuixants, dissenyadors, altres mitjans,…).

Fruit d’aquest treball desinteresat, dur i gratificant alhora, La Finestra Digital s’ha pogut consolidar com un mitjà de comunicació que cada semana compartia amb els seus lectors continguts sobre les diferents manifestacions de la cultura audiovisual en la forma d’articles, especials, entrevistes, critiques, propostes i reflexions.

Una nova etapa

Però a mida que La Finestra Digital anava creixent, la realitat ha tornat a imposar-nos la necessitat de fer un nou pas endavant. El volum d’informació elaborada en aquests anys d’activitat feien ingestionables els nostres arxius, el gran nombre de col.laboradors havia fet créixer exponencialment la quantitat d’hores dedicades a tasques de poc valor, com la maquetació d’articles, en detriment de la nostra voluntat d’abarcar més continguts i en formats més audiovisuals, i les limitacions tècniques que ens imposaven el servidor en que s’allotjava la revista i el sistema d’edició encara massa manual, ens impedien evolucionar tal com voliem, al ritme d’una realitat cultural molt viva i d’una comunitat més conectada i interactiva que mai.

És per això que aquest 2011 iniciem una nova etapa com a grup i com a revista. Amb el mateix objectiu de sempre, però amb més ambició que mai. I per això ens hem dotat de noves eines tècniques que ens permetin complir aquests objectius, un sistema més dinàmic, més potent, amb més possibilitats i que ens permeti focalitzar els nostres esforços en el veritablement important.

Volem ser mitjà de referencia, estar encara més presents en la realitat cultural que ens envolta, la que ens ve de lluny i la que tenim aprop, la dels grans noms i la més desconeguda, la d’aquells punts on es cou l’actualitat de la cultura audiovisual però sense perdre els referents històrics. I entenent com sempre que l’audiovisual pot ser art, diversió, espectacle i oci, però també és el reflex de la societat, un creador de realitats i un generador d’emocions.

La nova Finestra és més dinámica, abandonant l’actualizació setmanal per una de més acorde a la realitat en què els continguts es publiquin a mida que es produeixin les realitats que els generen. Aquesta nova Finestra també és més oberta a tots, inclou més vies per a la interacció. Volem sentir la vostra veu, compartir, i per això obrim espais per al comentari dels continguts i per a la participació de nous col.laboradors. També volem facilitar la consulta de La Finestra i estar més presents que mai en els espais que la xarxa posa al nostre abast, la nova Finestra segueix essent una publicació digital però també un canal de Youtube, un bloc, un espai de propostes musicals a Spotify, un punt de reunió a Facebook i un mitjà express a Twitter.

Deia un gran aventurer que has de vigilar quan poses els teus peus en un camí, perquè comences posant-ne un davant de l’altre i mai no saps on et duran els teus passos. Així és com l’equip de La Finestra hem arribat fins aquí, recorrent amb il·lusió i esperit d’aventura un gran camí. Però esperem seguir caminant encara molts més pasos i vivint aquesta cultura que tant ens apassiona. ¿Ens acompanyeu?

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X