Estrenem un 2011 carregat de bones promeses de cinema, música, llibres, còmics i televisió. No estan tots els que seran finalment, i ben segur que ens hem deixat un munt, però aquí us deixem alguns noms propis i alguns títols que ens portarà aquest nou any. Els recollim amb el nostre nom, La Finestra Digital, perquè per nosaltres aquest any ja és especial i esperem que per vosaltres també ho sigui i sobretot, acompanyant-nos dia rere dia.

L de Lady Gaga. Decidida a que el 2011 sigui també el seu any, fa uns dies la Gaga treia literalment el cul pel seu Twitter per anunciar el nom del que serà la seva confirmació, Born This Way. Es publicarà el 23 de maig, sent el tercer disc d’estudi de la cantant i la demostració o no de que Lady Gaga es mereix l’altar en el que ha estat encimbellada. Però no només la Gaga prepara disc per aquest any, U2, Madonna, R.E.M., The Strokes, PJ Harvey, Megadeth, Ricky Martin o Manà també preparen nou àlbum. Però, potser, el retorn més esperat sigui el d’una altra L, Lauryn Hill. La ex-cantant del Fugees ha anunciat gira de retorn de 17 concerts per petites sales dels EUA i nou disc pel 2011. Encara no se’n sap el nom, però sí que serà uns dels llançaments més celebrats per aquells que porten més d’una dècada esperant un segon disc de la cantant desprès del gran The Miseducation of Lauryn Hill (1998).

A d’Abrams i Alcatraz. En aquest nou any, esperem que JJ Abrams torni a recuperar el somriure i ens enganxi de nou a la pantalla, després de l’estrepitós fracàs de la seva última aventura televisiva post-Lost, la fallida ficció d’espies ‘Undercovers’. Com no podría ser d’altra manera, la seva nova sèrie es tracta d’un projecte super secret pel qual la Fox li ha encarregat la producció d’un pilot que girarà entorn dels secrets i misteris que amaga la presó més cèlebre del món: la de l’illa d’Alcatraz. Pel repartiment compta de nou amb Jorge Garcia (el Hurley de Perdidos). També de l’illa ha rescatat a Josh Holloway (Sawyer) per un altre dels seus projectes, la nova entrega de “Mission Impossible” que arribarà a finals d’any amb un repartiment que també compta amb Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg i Michael Nyqvist.

A d’Aliens contra Cowboys. És l’estrambòtic títol que ens portarà l’esperat nou film de Jon Favreau (‘Iron Man‘) i que a finals de juliol ens permetrà veure Harrison Ford, Daniel Craig i Olivia Wilde traslladats al salvatge oest on un grup de vaquers s’han d’enfrontar a alienígenes invasors.

F de James Franco. Finalment arriba el gran any per a James Franco, o així ho esperem a La Finestra Digital. Projectes no li falten i talent en té de sobres. The Broken Tower i The Adderall Diaries són els títols de les noves pel·lícules amb les que Franco torna al terreny de la direcció. Com a actor el podrem veure en els blockbusters Your Highness i Rise of the Apes, la nova entrega de la saga de El Planeta de los Simios. Es rumoreja també que compartirà protagonisme amb Javier Bardem en la seqüela de Furia de Titanes i ja sona com a possible substitut de Matt Damon per ser la nova cara de Jason Bourne. Però per si això no fos bastant, a més serà l’encarregat, junt amb Anne Hathaway, de presentar la gala dels Oscars d’enguany. Gala en la que potser també haurà de recollir un dels premis, el de millor actor, i és que el seu nom és un dels favorits en totes les travesses gràcies a la seva interpretació a 127 Hours, la nova pel·lícula de Danny Boyle.

I de “IQ84” de Murakami. El nou llibre de Haruki Murakami és molt més que un llibre, són tres, una trilogia que es va publicar al Japó el 2009 i va resultar el llibre més venut aquell any. Murakami ens presenta de nou un món normal però amb certa presència surrealista on es mouen dos personatges, Aomame i Tengo, dues persones aparentment normals però que tenen vides molt complicades i secrets.  Sens dubte serà una de les sensacions del 2011, any que també ens portarà noves obres de Jonathan Lethem (‘La ciudad crónica’), James Ellroy (‘A la caza de la mujer’) o Philip Roth (‘Némesis’). En l’àmbit nacional els autors que ens portaran noves obres són Juan Marsé (‘Caligrafía de los sueños’), Manuel Vicent (‘Aguirre, el Magnífico’) o Roberto Bolaño (amb la novel·la pòstuma ‘Los sinsabores del verdadero policía’).

N de Naomi Watts. Ella és la protagonista al costat d’Ewan McGregor de la nova pel·lícula de J.A. Bayona.  Després de l’éxit aconseguit amb “L’orfenat“, Bayona va rebre diverses ofertes des de Hollywood. Finalment el seu nou projecte es diu “The impossible“, compta amb producció de Telecinco i ens porta una història inspirada en el catastròfic tsunami del 26 de desembre de 2004. Un drama basat en els personatges i en com enfronten la tragèdia que viuen. I d’una producció de Telecinco, passem a una de la competència Antena 3: “Intruders” de Juan Carlos Fresnadillo (“Intacto” i “28 semanas después“), amb Clive Owen, Carice Van Houten i Daniel Brühl en el repartiment, també serà una de les estrenes d’aquest 2011. “Intruders” ens porta la historia d’una nena d’onze anys i del conte que llegeix. Quan el monstre Carahueca, el protagonista del conte,  s’alliberi portarà terribles conseqüències per a ella i la seva família.

E d’Edad Heróica. Els còmics de superherois sempre estan en contínua evolució, s’han de generar esdeveniments per mantenir el nivell d’atenció. Panini (editorial que publica Marvel a Espanya) començarà l’any amb una nova era d’esplendor anomenada ‘Edad Heróica’ . L’Univers Marvel ha passat per un període molt fosc on els dolents controlaven el sistema i els antics herois eren perseguits com fugitius. La saga ‘Asedio’ posa el punt i final a aquesta situació i els herois tornen a ser aclamats per la gent i protegir el món de les amenaces. Aquesta nova etapa s’inicia amb el llançament de noves col·leccions de ‘Los Vengadores’ i noves línies argumentals per gairebé tots els personatges. Un bon punt d’entrada per nous lectors i un episodi més de la gran història per tots aquells que segueixen les aventures dels personatges Marvel.

S d’Sparrow. Aquest 2011 la Perla negra tornarà a solcar els set mars capitanejada per Jack Sparrow, en el que serà el quart lliurament de la saga de Disney.  A “Piratas del Caribe: En mareas misteriosas” el pirata que més gasta en llapís d’ulls torna a les aventures i aquest cop ho farà acompanyat (per alegria d’uns i esgotament d’altres) de Penelópe Cruz, ja senyora de Bardem.

També S de Súper8 (els últims rúmors diuen que s’estrenarà com a Darlings fora dels EEUU) o  S de Super Secret amb el que porta aquest nou projecte cinematogràfic J.J. Abrams. Sabem que la produeix Steven Spielberg i podeu veure  un tràiler a la pàgina oficial, però com va passar amb Monstruoso (Cloverfield ), genera més preguntes que no en respon.  Per ara una actriu Elle Fanning confirmada i sembla que algun que altre extraterreste no massa amistós també confirmat.

T de Thor. Una de les produccions més esperades del 2011 és el ‘Thor’ de Kenneth Branagh amb Chris Hemsworth com el deu asgardià i Natalie Portman com l’infermera Jane Foster. La pel·lícula promet tones d’acció amb el to grandiloqüent que han de tenir les aventures d’uns deus, però no serà la única pel·lícula de superherois que arribarà durant aquest any. Després de l’èxit de Batman, Spiderman o Iron Man, les productores han vist que els còmics són una font inesgotable de blockbusters. Així, el 2011 també ens portarà un altre gran heroi Marvel, el Capità Amèrica,  protagonitzat per Chris Evans o una nova pel·lícula dels X-men, ‘X-men: First Class’, que en aquesta ocasió mirarà al passat, als primers moments de l’esclat mutant durant els anys 60. També tindrem l’adaptació del personatge de DC, ‘Green Lantern’,  amb Ryan Reynolds i  altres herois independents com ‘The Green Hornet’.

R de Remakes. En els darrers anys, la falta d’imaginació dels guionistes de Hollywood els ha endut a popularitzar el Remake gairebé com un gènere en sí mateix, i el 2011 no podia ser diferent. Perros de Paja (Sam Peckinpah, 1971), La Cosa (John Carpenter, 1982), Footloose (Herbert Ross, 1984) o Noches de Miedo (Tom Holland, 1985), seran algunes de les pel·lícules que comptaran amb nova versió aquest any. Noves versions i nous directors. Rod Lurie dirigeix a James Marsden (el substitut de Dustin Hoffman) a la nova Straw Dogs; Matthijs van Heijningen Jr. farà les funcions de Carpenter a The Thing; el director de Black Snake Moan, Craig Brewer, farà ballar a Kenny Wormald a la nova Footloose; i Graig Gillespie comptarà amb Collin Farrell per dotar d’una nova dimensió a Fright Night. Qui també s’estrenaran en el 3D seran, Athos, Porthos, Arais i D’Artagnan, en una nova versió de Los tres mosqueteros que arribarà als cinemes a finals d’any.

A d’Aranofski. Black Swan” és el nou film d’aquest director imprevisible, un dels més esperats i comentat de cara als primers mesos d’aquest nou any després d'”El luchador“. Amb Natalie Portman i Mila Kunis com a protagonistes i enmig de tutús i ballet, dues ballarines s’enfronten pel primer paper en El Ball dels Cignes.  La dualitat, cigne blanc-cigne negre, en un film que va dividir la crítica en la seva estrena a la passada Mostra de Venècia. Catalogat com a thriller psicològic, el millor és que feu una ullada al tràiler.

També és l’any de l’A de l’Adéu a Harry Potter. Al 2008 vam dir adéu a la saga literària del jove mag del llamp en el front, aquest any toca dir adéu a la saga a la pantalla de cinema. Després d’estirar l’últim llibre en dues parts cinematogràfiques, amb l’estrena de “Harry potter i les relíquies de la mort. Part 2” serà l’adéu definitiu a Hogwarts, a bruixes i bruixots i a tota la màgia associada. Alguns diran que ja és hora, i segurament, Daniel Radcliffe sigui un d’aquests.

D d’El Dia más Brillante. L’Univers DC publicat a Espanya per Planeta deAgostini Comics presenta una nova línia argumental que se centra en la renovació de molts dels seus herois. Aquesta línia argumental afectarà a moltes sèries, algunes noves com ‘Green Arrow’ o ‘Flash’ o la que dona nom a l’entrada, ‘El Día más Brillante’. Un altre esdeveniment important a l’Univers DC és el retorn de Bruce Wayne després del temps que ha passat desaparegut; això involucrarà totes les sèries de Batman i afectarà, evidentment, a la resta de col·leccions. Planeta  deAgostini Comics també seguirà publicant còmics de la línia Vèrtigo, la vessant més adulta de DC amb excel·lents sèries com ‘Scalped’ o ‘Fables’, i també posarà a la venda més volums de la recentment adaptada ‘The Walking Dead’.

I d’Independents. En época de crisi, fer cine amb pocs diners i tenir èxit és la fórmula màgica que tots busquen i d’aquí a poc, la meca del cine indie es tornarà a reunir a Sundance per buscar les perles de la temporada. Entre les presències més esperades trobem el retorn de Kevin Smith amb ‘Red State’ (un film de terror sobre fonamentalistes religiosos a l’Amèrica profunda), el nou documental de Morgan Spurlock sobre la publicitat als productes audiovisuals, l’estrena del documental produit per Ridley Scott sobre un dia en la vida al món, ‘The son of no one’ o la nova proposta sobre policies de Nova York dirigida per Dito Montiel amb Al Pacino i Juliette Binoche, la nova pel.lícula de Mark Pellington, ‘I melt with you’ sobre quatre amics enfrotats per una antiga promesa, la comèdia sobre una convenció de venedors d’assegurances ‘Cedar Rapids’ amb John C. Reilly i Sigourney Weaver, i ‘Margin Call’ un thriller financer amb Kevin Spacey i Jeremy Irons.

Mentrestant aquí ens aniran arribant les perles indies de la temporada anterior com les vencedores de Sundance 2010 ‘Winter’s Bone’ i ‘Animal Kingdom’.

G de George RR Martin. Els fans de la saga fantástica literaria creada per George RR Martin, ‘Canción de hielo y fuego’, estem d’enhorabona i és que per fi a l’abril podrem veure l’adaptació del primer llibre ‘Juego de Tronos’ que ha produit la HBO per televisió. Una gran producció que ha comptat amb l’assessorament del propi escriptor i un repartiment de luxe encapçalat per Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage o Mark Addy, i que ens portarà les mítiques lluites de poder entre els Stark, els Barateheon i els Lannister en una terra sobre la que s’acosta un llarg hivern i el perills que s’amaguen més enllà del Mur que custodien els germans de La Guardia. Però hi haurà moltes altres sèries d’estrena que l’acompanyaran a les graelles. Com la comèdia ‘Mr. Sunshine que suposa el retorn de Matthew Perry a la televisió,  el drama històric ‘The Borgias‘, l’heroica ‘The Cape‘, la irreverent ‘Shameless‘ amb William H. Macy, ‘Off the map‘ un nou drama mèdic ideat per Shonda Rhimer (Anatomia de Grey), la policiaca ‘The Chicago Hope‘ o  ‘Body of proof‘ un drama sobre una forense interpretada per Dana Delany.

I d’Ian McEwan. Serà al mes de març quan les editorials Anagrama (castellà) i Empúries (català) publiquin l’esperada traducció de Solar, la darrera novel·la del tantes vegades guardonat escriptor anglès Ian McEwan. L’autor d’Expiació ens proposa una sàtira sobre el canvi climàtic a través del seu protagonista, Michael Beard, un físic guanyador del Premi Nobel, que després de rebre el prestigiós guardó i amb una vida personal i sentimental desastrosa a les esquenes, sobreviu impartint conferències. Després que la seva cinquena dona l’abandoni, Beard decideix embarcar-se en un viatge al Pol Nord, a fi de constatar de primera mà els efectes del canvi climàtic – precisament d’un viatge similar emprès l’any 2005 va sorgir la inspiració de McEwan-. Les expectatives són del tot justificades des del moment en què sembla que Solar ens mostra la versió més còmica i divertida de McEwan. Una proposta interessant per refrescar la primavera del 2011.

T de Tintin. Un dels mites del còmic europeu, personatge conegut per grans i petits, arriba a la gran pantalla de la mà d’un altre mite, Steven Spielberg. La pel·lícula s’ha rodat fent servir captura de moviments i retoc digital per recrear els personatges del còmic. Els actors que han servit de base per la pel·lícula són Jamie Bell en el paper de Tintin, Andy Serkis com Haddock o Daniel Craig interpretant Rackham el Roig. Les primeres imatges es poden qualificar d’impressionants i esperem veure ben aviat un tràiler, que ens deixi les noves sensacions.

T de Terence Malick. Un altre retorn afortunat pel 2011 és el de Terence Malick. Cada cop que Malick estrena una pel·lícula és un esdeveniment i ‘The tree of life’ ja ha generat moltes expectatives: un tràiler increïble com a tarja de presentació, unes imatges precioses i una petita ullada als personatges interpretats per Brad Pitt, un pare autoritari, i Sean Penn, un fill de Pitt ja adult que està perdut en un laberint emocional.

A de Jean Auel, perquè a finals de març -estratègicament tres setmanes abans de la diada de Sant Jordi-, arribarà a les llibreries La terra de les coves pintades (Maeva Ediciones), darrer volum d’Els fills de la terra, l’exitosa saga de novel·les ambientades en la prehistòria de la discutida –però documentada- Jean Auel. La sèrie iniciada fa 30 anys amb El clan de l’ós de les cavernes (1980) i que va continuar amb La vall dels cavalls (1982), Els caçadors de mamuts (1985), Les planes misterioses (1990) i Els refugis de pedra (2002) arriba al seu punt final amb aquesta darrera novel·la, en la qual s’esgoten les peripècies d’Ayla, la nena Cromagnon que queda orfe després d’un terratrèmol i és recollida per un grup d’homes de Neandertal.

L de La Finestra Digital. perquè un any més La Finestra Digital serà un mitjà de referència per a estar informat en tot moment de les novetats i
esdeveniments relacionats amb el mon de l’oci i la cultura. Esperem seguir assistint als festivals de cinema i música que ens han acollit els darrers anys (Sant Sebastià, Venècia, Berlín, Sitges, Primavera Sound…) i ens proposarem nous objectius poder ampliar aquest ventall als nostres lectors (Roma, Sundance o Cannes…). Les novetats editorials més esperades també tindran el seu espai, així com les exposicions més interessants, les imminents estrenes de teatre i els concerts de primera fila. Alhora, les sèries de televisió que aglutinen milers de fans seguiran formant part dels nostres continguts. Com sempre, però, també ens seguirem fixant en aquelles propostes més minoritàries, les quals no sempre aconsegueixen treure el nas en el mitjans de comunicació. Nous directors, nous autors o propostes escèniques de petit format estaran a l’abast dels nostres lectors. I a tal efecte, La Finestra Digital, seguirà comptant amb el seu equip de fidels i valuosos col·laboradors i obrirà les seves portes a tots aquells que tinguin interès en formar part d’aquest projecte contribuint a la pluralitat d’aquesta publicació.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies